Korona on vaikuttanut akkukauppaan – "ihmiset jäivät etätöihin ja autojen käyttö väheni"

Autot: ”Akun tehtävänä on antaa ja vastaanottaa virtaa säännöllisesti”.

Michael Eklund suosittelee valitsemaan autoon akun, jossa on mahdollisimman suuri kylmäkäynnistyskapasiteetti. – Se kestää pidempiäkin pakkasjaksoja, kunhan huolehtii, ettei akku pääse liian tyhjäksi. Mia Lagström

Mia Lagström

Akku on auton sähköjärjestelmän sydän, josta on pidettävä hyvää huolta.

– Kaikkein tärkeintä on huolehtia, että akku ei pääse tyhjenemään. Akku on tehty käytettäväksi. Sen tulisi luovuttaa ja vastaanottaa virtaa säännöllisesti. Näin se kestää mahdollisimman kauan, neuvoo Biltema Suomen tuotekoordinaattori Michael Eklund.

Auton akkuja on mennyt kaupaksi viimeisen vuoden aikana poikkeuksellisen paljon.

– En ole keksinyt ilmiölle oikein mitään muuta syytä kuin korona. Ihmiset jäivät etätöihin ja autojen käyttö väheni. Jos akku on päivästä toiseen puolityhjä, lakkaa se toimimasta, Eklund sanoo.

Rankinta akulle ovat auton paikoillaan olon lisäksi ääriolosuhteet. Kovat pakkaset, mutta myös kovat helteet voivat hyydyttää auton.

Kun auton käynnistää reilun 15 asteen pakkasessa, tulisi autolla ajaa noin puoli tuntia, jotta menetetty lataus saadaan akkuun takaisin.

Jos akku on päivästä toiseen puolityhjä, lakkaa se toimimasta.

Nykyaikana ilmasto- ja ympäristöasiat ovat tärkeitä, eikä turha autolla ajaminen ole suotavaa.

Eklundin sekä Hyvinkään Motonetin tavaratalopäällikkö Sami Nordlundin mukaan hyvä ratkaisu tähän on hankkia ylläpitolaturi, jolla akku voidaan ladata autoa käyttämättä.

Jos autolla ajetaan ainoastaan lyhyitä kauppareissuja, voi akkua ladata vaikka kuukausittain.

Auton akun ikä tänä päivänä on noin 4–6 vuotta. Ennen akut kestivät kauemmin, koska nykyään autoissa on paljon lisälaitteita, jotka kuluttavat virtaa.

Hyvää akkua vaativat muun muassa polttoainekäyttöiset lämmitysjärjestelmät. Perheen nuoriso-osastolle kannattaa korostaa, että soittimen soittaminen parkkipaikalla tyhjentää akun nopeasti varsinkin näin talvipakkasilla.

– Meillä voi akun kunnon käydä tarkistuttamassa Motomaatti-palveluasemalla. Tammikuussa on siihen liittyvä kampanja. Myös uuden akun kiinnittäminen onnistuu Motomaatissa vanhempiin autoihin, Nordlund vinkkaa.

Monissa uusissa start and stop -autoissa, jotka sammuttavat itsensä liikennevaloissa, on uuden akun tiedot syötettävä auton järjestelmään.

Se vaatii usein käynnin huollossa.

– Autonvaihdon yhteydessä kannattaakin aina selvittää myös, miten akku vaihdetaan oikeaoppisesti, Eklund suosittelee.

Akun ostaminen on helppoa

Rekisterinumero mukaan

Millainen akku autoon pitää sitten asentaa, riippuu autosta.

Valmistaja määrittelee, millainen akku autoon sopii; akun on oltava kooltaan ja tehoiltaan sopiva ja siinä on oltava oikeanlaiset navat ja kiinnikkeet.

Uuden akun ostaminen on kuitenkin helppoa.

Biltemassa ja Motonetissa riittää, että ilmoittaa henkilökunnalle auton rekisterinumeron, jonka avulla oikea akku selviää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut