Anni Paunilan ja Marja Hepo-ahon taiteellinen yhteistyöprojekti esittelee uusia ihmeellisiä kasvilajeja

Näyttely: Sympaattinen Kasvisto esillä seuraavaksi Nuuksiossa

Anni Paunilan ja Marja Hepo-ahon mukaan Kasvisto-hanke on ollut täynnä löytämisen riemua. – Hankkeen aikana olemme löytäneet myös uusia työskentelytapoja sekä viljalti uutta intoa myös omaan henkilökohtaiseen tekemiseen taiteen saralla. Juho Haavisto

Mia Lagström

Mustavalkoinen videoteos kuljettaa katsojan viktoriaaniseen aikaan, jolloin tutkimusmatkailijat karistivat kotimaan pölyt jaloistaan ja lähtivät ottamaan selvää, millainen maailma on.

– Ihmisillä on ollut aina tarve paitsi ymmärtää luontoa myös järjestää, nimetä ja lokeroida, keramiikkataiteilija Anni Paunila ja lasitaiteilija Marja Hepo-aho kertovat.

Videoteos kasvilajeja tutkivasta kahdesta tutkimusmatkailijasta on osa Paunilan ja Hepo-ahon kolme vuotta sitten aloittamaa Kasvisto-projektia, jossa esitellään Uudelta Mantereelta eli Terra Incognitolta löydettyjä kasvilajeja.

– Ajatus kahdesta kasvilajeja tutkivasta tutkimusmatkailijasta taisi syntyä jommankumman puutarhassa. Olemme molemmat innokkaita puutarhaharrastajia, Paunila naurahtaa.

Hepo-ahon mukaan kaikki lähti halusta yhdistää keramiikka- ja lasitaidetta, mikä on nykyaikana melko harvinaista.

– Olemme molemmat työskennelleet omilla aloillamme pitkään. Syntyi halu kokeilla ja luoda jotain ihan uutta.

On haaste luopua kontrollista.

Projektin aikana on syntynyt kolmisenkymmentä keramiikka-lasi-teosta, toinen toistaan ihmeellisempää kasvilajia, jotka on luokiteltu ja nimetty – ja tietenkin myös latinaksi. Käännökset on tehnyt Arto Kivimäki.

Kasveille on kehitelty myös erilaisia persoonallisia luonteenpiirteitä. Ihmisillä on taipumus inhimillistää eläimiä, miksi ei siis kasveja.

– Flos uliginosa Annii eli Annin kosteikkokukka on melko vaativa hoidettava. Se vaatii paljon kosteutta, ja sille kelpaa ainoastaan aito samppanja. Tavallinen kuohuviini saa sen lerpahtamaan. Carnilingualata Marjae eli Marjan lihakielekäs on niin ikään kotikasvattajalle haastava, sillä kasvilla on kyltymätön ruokahalu. Ruokahalua voidaan osin taltuttaa musiikilla sekä ääneen lausutulla antiikin runoudella, mikä hyväilee kasvia foneettisesti, Paunila ja Hepo-aho selittävät.

Kasveja ja niiden ominaisuuksia on esitelty yleisölle näyttelyiden yhteydessä järjestetyillä luennoilla.

– On hauskaa, kun ihmiset ovat alussa niin vakavissaan. Jossain vaiheessa heille selviää, että olemme keksineet ihan kaiken. Mielenkiintoisinta projektissa ovatkin olleet nämä sympaattiset keskustelut yleisön kanssa. Tämä on ollut todella antoisaa, Hepo-aho sanoo.

Myös Paunilan mukaan Kasvisto-projekti on antanut paljon. Yhteistyön myötä taiteen tekeminen on muuttunut spontaanisemmaksi ja intuitiivisemmaksi.

– Teen aihion, jonka ojennan eteenpäin Marjalle. On haaste luopua kontrollista ja luottaa toiseen.

Latinankieliset käännökset tehneen Arto Kivimäen lisäksi apuna projektissa ovat olleet Demian Stimson, joka on kuvannut videoteoksen tutkimusmatkailijoiden ensimmäisestä löytöretkestä, sekä Juho Haavisto, joka on kuvannut teoksista taidepostikorttisarjan, joka esittelee kasveja kasvitieteelliseen tyyliin.

Useita näyttelyitä

Uutta materiaalia syntyy koko ajan

Anni Paunilan ja Marja Hepo-ahon Kasvisto-projekti alkoi vuonna 2019.

Seuraavan kerran Kasvisto-näyttely on esillä Luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Näyttely avataan, kun koronarajoitukset poistuvat.

Näyttelyn piti olla esillä tänä talvena myös Kakslauttasessa Lapissa. Koronan takia se siirtyi vuodella eteenpäin.

Aiemmin näyttely on ollut esillä muun muassa Galleria Mafka&Alakoskessa Helsingissä, Habitaressa ja Tampereen Keskusgalleriassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut