Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Joulukuusesta saadaan joulun jälkeen energiaa – mutta minkälaista, riippuu kierrätystavasta

Kierrätys: Se, minkälaista energiaa kuusesta saadaan, riippuu kierrätystavasta.

Kiertokapulan työnjohtaja Jouni Valli raivaa kuusikasaa Kiertokapulan risukentällä Hyvinkäällä. Ari Peltonen

Toni Forssell

Joulun pyhäpäivät päättyivät tällä viikolla, kun keskiviikkona 6. tammikuuta vietettiin loppiaista.

Loppiainen on perinteisesti myös päivä, jolloin joulukuusesta hankkiudutaan eroon.

Aamupostin alueella joulukuusien keräämisestä vastaa Kiertokapula. Mutta mihin kuusi tarkkaan ottaen kulkeutuu sen jälkeen, kun se on riisuttu koristeista?

Kiertokapulan konetyönjohtajan Jan Malmbergin mukaan yksinkertainen vastaus on, että energiahyötykäyttöön. Mutta siihen, minkälaiseen energiahyötykäyttöön, vaikuttaa se, miten kuusesta hankkiudutaan eroon.

– Jos kuusi jätetään roskakatoksen viereen, kuusi menee suoraan hyötykäyttöön muun yhdyskuntajätteen mukana. Mutta jos kuusen tuo suoraan meidän alueellemme, se viedään niin sanottuun risukasaan, jonka jälkeen se haketetaan ja siitä puolestaan energiahyötykäyttöön, Malmberg kertoo.

Tavoilla on se ero, että risukasan kautta haketettu kuusi käytetään puhtaana bioenergiana ja toimitetaan eri lämpövoimaloihin ympäri Suomen.

Bioenergiaksi haketettu puhdas puu, jossa ei ole haitta-aineita on päästöluokitukseltaan pienempää kuin sekajäte.

Jan Malmberg

Sekajätteen kautta kuusi kulkeutuu Riihimäen Fortumille, jossa jäte poltetaan energiakäyttöön muun sekajätteen mukana.

– Bioenergiaksi haketettu puhdas puu, jossa ei ole haitta-aineita, on päästöluokitukseltaan pienempää kuin sekajäte, Malmberg kertoo.

Risukasasta puuta haketetaan säännöllisin väliajoin aina kun materiaalia on kertynyt tarpeeksi.

– Hakkuri on käytännössä samanlainen kuin perinteinen oksasilppuri, mutta kokoluokkaa kuorma-auto, Malmberg kuvailee.

Hänen mukaansa Kiertokapulan näkökulmasta paras vaihtoehto olisikin se, että mahdollisimman moni toisi kuusensa heidän alueelleen itse. Silloin kuusia ohjautuisi risukasaan mahdollisimman paljon, eivätkä ne ajautuisi sekajätteeseen.

– Jos roskakatoksen viereen on kertynyt paljon kuusia, voi niiden kerääminen myös viedä useamman keräysauton kierron, Malmberg lisää.

Konetyönjohtajan mukaan on vaikea sanoa tarkalleen, että kuinka monta joulukuusta Kiertokapulan Hyvinkään toimipisteeseen kulkeutuu vuosittain. Hänen arvionsa mukaan puhutaan kuitenkin yli tuhannesta kuusesta.

– Seuraaminen on hankalaa, sillä moni tuo kuusensa esimerkiksi muun jätteen mukana. Ja moni ei välttämättä tuo kuustaan edes joulun jälkeen vaan myöhemmin keväällä.

Perinteet ovat Malmbergin mukaan pitäneet pintansa myös joulukuusista luopumisen käytännöissä. Joitakin kuusia näkyy pihalla jo heti joulun jälkeisellä viikolla, mutta loppiainen on yhä se selkeästi suosituin ajankohta kuusesta luopumiselle.

Malmbergin mielestä ihmiset ovat myös sisäistäneet hyvin sen, miten kuusestaan pääsee eroon. Roskakatoksissa ne ovat yleensä hyvin näkyvillä.

– Se on hyvä, silloin jäteautonkuljettajien ei tarvitse niitä etsiskellä ja ne saadaan nopeasti kyytiin, Malmberg sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut