Riikka Patrikainen rohkaisee tuomaan keittiöön väriä: "Kaappien oviin sopivat hyvin erilaiset siniset ja vihreät"

Sisustussuunnittelu: Riikka Patrikaisen mukaan keittiössä saa olla väriä.

Vanhan rintamamiestalon keittiöön sopivat erityisen hyvin erilaiset vaaleanvihreän sävyt. – Kaappien ovet ovat nykyään yleensä sileitä tai peiliovia. Vanhemmissa kohteissa saattaa olla koristeellisempiakin, Riikka Patrikainen Design Moodista kertoo. Teemu Heikkilä

Mia Lagström

Suomalaiset keittiöt ovat varsin valkoisia tai harmaita.

– Jo useamman vuoden ajan myös mattamusta on ollut trendiväri, hyvinkääläisen Design Moodin sisustussuunnittelija Riikka Patrikainen kertoo.

Patrikaisen mukaan suomalaisten joukosta löytyy myös rohkeita sisustajia.

– Olen tehnyt viime vuosina paljon värikkäitä keittiöitä. Jos ihmiset remontoivat itsekseen, ovat he yleensä melko varovaisia, mutta jos tukena on sisustussuunnittelija, innostuvat he helposti vaihtoehdoista.

Ihan mitä tahansa Patrikainen ei lähtisi kodin väripalettiin heittelemään.

– Sisustaminen on aina kokonaisuus. Paljon on kiinni siitä, miten muu asunto on sisustettu. Suosittelen, että jos lähtee leikkimään väripaletilla, kulkee sama leikki läpi asunnon. Ei niin, että keittiö on väri-ilottelua ja muu asunto pelkkää valkoista ja harmaata.

Kunnioittaisin asunnon vuosikymmentä, mitkä värisävyt ovat olleet pinnalla rakennushetkellä.

Patrikaisen mukaan suuri vaikutus on myös itse rakennuksella. Arkkitehtuuri ja asunnon ikä vaikuttavat paljon.

– Kunnioittaisin asunnon vuosikymmentä, mitkä värisävyt ovat olleet pinnalla rakennushetkellä. Niistä voi toki tehdä moderneja tulkintoja. Myös asunnon omistajien persoonallisuus ja olemassa olevat huonekalut ja esineet vaikuttavat kokonaisilmeeseen.

Patrikainen valitsisi yhden tai kaksi vahvempaa väriä, joita voi yhdistellä harmaaseen, hiekkaan tai muuhun neutraaliin sävyyn.

– Kaappien oviin sopivat hyvin erilaiset siniset ja vihreät. Valitsisin kuitenkin värin, joka taittuu harmaaseen. Näin väri kestää paremmin aikaa.

Tummia ja voimakkaitakaan värejä ei kannata aristella.

– Jos ovi on esimerkiksi hyvin tumman sininen, en laittaisi lainkaan yläkaappeja tai valitsisin yläkaappien oviin jonkun neutraalin sävyn.

Jos kaappien ovien sävyttäminen tuntuu liian hurjalta vaihtoehdolta, voi väriä laittaa seiniin. Tällöin väri on helpommin vaihdettavissa, jos siihen kyllästyy.

Uutta ilmettä keittiöön tuovat myös pöytäpinnat ja vetimet. Pöytäpinnoista viime aikoina suosittuja ovat kvartsi sekä erittäin kestävä Dekton.

– Laminaattejakin on tänä päivänä todella hienoja. Vetimiä löytyy jokaisen omaan persoonalliseen makuun: on mattamustaa, ruusukultaa, messinkiä.

Sisustaminen

Väriä keittiöön

Keittiönkaappien ovia saa tänä päivänä sävytettyinä asiakkaan toiveiden mukaan. Värisävyjä on tuhansia, joista valita mieleisensä. Hyviä värejä keittiössä ovat erilaiset tumman ja vaalean siniset ja vihreät.

Jos keittiö on kovin pieni, ei kannata valita kovin tummia sävyjä. Toisaalta yläkaapit voi jättää kokonaan pois tai valita niihin jokin neutraalimpi sävy. Tämä lisää tilan tuntua.

Väriä voidaan saada keittiöön myös maalamalla seinäpinnat. Tällöin värin vaihtaminen on helpompaa, jos alkaa kyllästyttää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut