Oikeanlaisilla vaatteilla ja väreillä saa ihmisen hehkumaan – stailaajat kehottavat tarttumaan rohkeasti ammattilaisen apuun

Pukeutuminen: Stailistien tehtävänä on helpottaa vaatteiden ostamista.

Hyvinkääläisen Your Face -liikkeen stailaaja Oona Pönniö ei pidä suomalaisia arkoina vaatteiden suhteen. – Pikemminkin voisi sanoa, että suomalaiset ovat hillityn tyylikkäitä pukeutujia. Mia Lagström

Mia Lagström

Jos vaatteiden ostaminen on tuskaa tai vaatekaupoissa iskee valinnan vaikeus, voi olla hyvä aika kääntyä ammattitaitoisen stailaajan puoleen. Hyvinkääläisen Your Face -liikkeen vuosi sitten stailaajaksi valmistuneen Oona Pönniön mukaan stailaajan puoleen käännytään yleensä siinä vaiheessa, kun elämässä tapahtuu muutoksia.

– On laihduttu tai saatu uusi työpaikka. Usein taustalla voi olla myös tunne siitä, että on kaavoihin kangistunut ja haluaa jotain uutta, Pönniö sanoo.

Erityisesti ihmiset kaipaavat Pönniön mukaan apua värien valintaan ja värien yhdistelyyn.

– Stailauksessa tehdään kaikille väri- ja vartaloanalyysit.

Harvemmin asiakkaan tyyliin tehdään suuria muutoksia.

– Kyse ei ole muodonmuutoksesta, jossa tuulipuvussa viihtyvä muutetaan missin näköiseksi. Vaatteiden tulee tuntua omilta ja niissä on viihdyttävä. Toki jos asiakas kaipaa uutta tyyliä, voimme häntä neuvoa.

Tänäkin syksynä kaikki värikkäät takit ovat menneet kaupaksi ja mustat jääneet rekkeihin.

Se, että haluaa pysyä omassa tyylissään, on Pönniön mukaan ihan ok.

– Etsimme silloin vaatteita, jotka tähän tyyliin sopivat. Kaikki lähtee ihmisestä itsestään ja hänen tarpeistaan.

Riihimäkeläisen Cara Fashionin yrittäjän ja pukeutumisneuvojan Minna Rädyn mukaan asiakkaat voisivat kääntyä pukeutumisneuvojan puoleen rohkeamminkin.

– Apua ehkä pelätään. Ajatellaan, että sitten on pakko ostaa jotain, mutta eihän se niin mene. Saa ostaa, mikä hyvältä tuntuu.

Rädyn mukaan pukeutumisneuvoja on hyvä apu, koska hän tuntee liikkeen valikoiman läpikotaisin.

– Meilläkin on täällä hurjasti eri vaihtoehtoja, josta voimme auttaa asiakasta löytää halutun mallisen ja tyylisen vaatteen. Pystymme myös ehdottamaan vaihtoehtoja. Meidän tehtävämme on helpottaa vaatteiden ostamista.

Rädyn mukaan suomalaiset tuppaavat ostamaan liian suuria vaatteita. Halutaan verhoutua. Istuva vaate on kuitenkin huomattavasti kauniimpi.

– Liian suuri vaate ei peitä, vaan roikkuu päällä ja on huonon näköinen. Oleellista pukeutumisessa on korostaa positiivisia asioita, esimerkiksi jos on hoikka vyötärö mutta leveä lantio, kannattaa korostaa vyötäröä.

Liian aroiksi ei Räty suomalaisia kutsuisi.

– Tänäkin syksynä kaikki värikkäät takit ovat menneet kaupaksi ja mustat jääneet rekkeihin. Ehkä se liittyy tähän aikaan. Väreistä haetaan piristystä ja energiaa.

Räty kannustaa olemaan myös avoin ammattilaisen ehdotuksille.

– Miksi hankkia samanlaista tunikaa, joita on kotona jo kymmenen. Sitä avautuu kokonaan uusi maailma, kun kokeilee jotain erilaista. On ilo opastaa asiakkaita. Kun on oikeanlaiset vaatteet, ihminen muuttuu silmissä. Varsinkin väreillä ihmiset saa hehkumaan.

Uusia vaatteita

Satsaa laatuun

Osta vaatteita nykyiselle vartalollesi, älä sille vartalolle, jonka haluaisit saada.

Satsaa mahdollisimman hyvään laatuun.

Tarkista aina, kuinka hyvin vaate on ommeltu ja ovatko materiaalit kestäviä ja laadukkaita.

Hanki klassikoita, jotka eivät mene pois muodista.

Hanki ensimmäisenä hyvä perusvaatevarasto, jonka osia voit yhdistellä keskenään.

Trendikkäimmät vaatteet ovat hauska lisä, eivät vaatekaapin hallitsevin osa.

Vaatteen on miellytettävä omaa silmää ja siinä on tunnettava olonsa hyväksi. Kun tunnet itsesi tyylikkääksi, olet tyylikäs myös muiden silmissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut