Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Samppanjaa vai kuohuviiniä? – uudenvuoden kuplivat tulisi nauttia tulppaaninmuotoisesta lasista

Juhlajuoma: Kuohuviinejä käytetään pulloissa tai tankeissa.

Samppanjat ja kuohuviinit ovat täydellisiä ruokajuomia ja tunnelmankohottajia. Kumpaa omaan lasiin valitsee, on jokaisen oma henkilökohtainen valinta.

Samppanjassa on pieni ylellisyyden leima, mutta hyviä juomia löytyy myös kuohuviinien puolelta.

– Kaikki samppanja on kuohuviiniä, mutta samppanjaa valmistetaan ainoastaan Champagnen maakunnassa Ranskassa. Kuohuviinejä valmistavat useat eri viinintuottajamaat. Tosin Ranskan ensimmäiset kuohuviinit valmistettiin Etelä-Ranskassa Limoux´ssa noin vuonna 1531, Jari Koiksniemi Hyvinkään Viiniklubista kertoo.

Koiksniemen mukaan samppanjan menestyksestä sen alkuaikoina saadaan kiittää kahta vaikuttajaa: aurinkokuningas Ludvig XIV sekä munkki Dom Pérignonia, joka ”keksi” samppanjan taistellessaan viiniin syntyneitä kuplia vastaan.

Pérignon kehitti myös korjuu- ja puristus- ja valmistusmenetelmiä.

Ludvig XIV puolestaan joi harvoin mitään muuta viiniä kuin samppanjaa, joten siitä tuli hovin muotijuoma.

Aurinkokuninkaan aikaan samppanja oli kylläkin enemmän hapokasta punaviiniä kuin nykyistä kullanväristä juhlajuomaa.

Kuohuviiniä voidaan valmistaa monenlaisista rypäleistä, ja lajikkeet vaihtelevat maittain.

– Samppanjan päärypäleet ovat Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier, Koiksniemi kertoo.

Samppanja valmistetaan aina kahdella käymisellä. Ensin valmistetaan perusviini tai usean viinin sekoitus. Toinen käyminen tapahtuu pullossa.

– Kuohuviinejä valmistetaan useilla eri tavoilla. Yleisin on tankkikäymismenetelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu suljetussa tankissa. Kuohuviinejä valmistetaan myös kuten samppanjoita. Tällöin puhutaan samppanjamenetelmällä valmistetuista kuohuviineistä. Tällaisia ovat muun muassa espanjalainen cava.

Vuosikertasamppanjat ja luxussekoitukset säilyvät hyvin varastoituina vuosikymmeniä.

Nuoremmat kuohuviinit on syytä juoda pois saman tien. Samppanjat ja kuohuviinit tarjoillaan aina viilennettynä. Lasilla on, kuten kaikissa viinityyleissä, valtava vaikutus.

– Edelleen tulee vastaan valitettavan paljon huilumaisia ja kapeita kuohuviinilaseja. Näiden ainoa funktio on ulkonäkö. Kuohuviinit ja samppanjat eivät pääse oikeuksiinsa kyseisissä laseissa. Suositeltava malli on tulppaaninmuotoinen lasi, Koiksniemi neuvoo.