”Huumori on aina hyvästä” – nuoriin lukijoihin vetoaa nauru ja kauhu

Kirjallisuus: Soturikissat-sarja on fantasiahitti.

Silja Rytkösen mukaan viime vuosina on julkaistu valtavasti hauskoja nuorten kirjoja. Mia Lagström

Mia Lagström

Seikkailut ja erilaiset mystiset arvoitukset olivat nuorten kirjoissa kova juttu menneinä vuosina. Varsin luettuja olivat muun muassa Neiti Etsivät, Alfred Hitchcockin esipuheella varustettu Kolme etsivää sekä tietenkin Viisikot ja Salaisuus-kirjat.

Hyvinkään kirjaston lasten ja nuorten osaston osastonjohtajan Silja Rytkösen mukaan Viisikot liikkuvat edelleen, mutta missään nimessä mikään hitti ne eivät ole.

– Varhaisnuorille on dekkareita, mutta mitään supersuosittua sarjaa ei tällä hetkellä ole. Tämän hetken juttu ovat huumorikirjat, joita ilmestyy valtavia määriä. Myös kauhu on nuorten keskuudessa suosittua.

Nuorten kauhukirjoista lainatuimpien joukossa on Kristina Ohlssonin Lasilapset, joka on vatsanpohjaa kutkuttava tarina Billiestä ja hänen äidistään, jotka muuttavat uuteen taloon, jossa kaikki ei ole kohdillaan.

– Luin sen itsekin ja se oli oikeasti aika hurja. Myös Anu Holopaisen Iik!-sarja on suosittu.

Huumorikirjojen ehdoton ykkönen on Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjat -sarja. Kirjojen pääosassa on Greg-niminen poika, jolle sattuu kaikkea noloa ja hauskaa.

Walliamsia voisi pitää nykyajan Roald Dahlina.

– Kirjassa on suuri merkitys myös kuvilla, jotka vievät tarinaa eteenpäin. Samantyylisiä päiväkirjamaisia sarjakuvaromaaneja on tullut sittemmin muitakin.

Rytkösen omiin suosikkeihin kuuluvat David Walliamsin kirjat.

– Walliamsia voisi pitää nykyajan Roald Dahlina. Hänen kirjoissaan on paljon lasten anarkiaa ja huumoria, ja hän on tarinoissaan aina lasten puolella.

Rytkösen mukaan on hienoa, että nuoret ovat löytäneet hauskat kirjat.

Huumorikirjoja saisi olla enemmän myös teineille.

– Toistaiseksi niitä on aika vähän, mikä on sääli. Huumori on aina hyvästä.

Varhaisnuorten ja teinien makuun on edelleen myös fantasia.

Harry Pottereista on tullut kuvitettuja versioita, joita jaksavat vähän nuoremmatkin lukea.

Varsinainen fantasian superhitti tällä hetkellä on Soturikissa-kirjat, jotka kertovat kissaklaaneista, jotka taistelevat keskenään.

– Soturikissojen ympärille on muodostunut iso fanijoukko.

Fantasiakirjallisuudesta pitäville Rytkönen suosittelee myös Chris Rylanderin Eeppisten epäonnistumisten sarjaa sekä Jessica Townsendin Nevermoor-sarjaa.

– Eeppisten epäonnistumisten sarja sopii nuorille ja miksei aikuisillekin, jotka pitävät seikkailuista ja huumorista. Nevermoor-sarja sopii kaikille Harry Potterista pitäneille.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

Luettuja

Alkuvuoden luetuimmat kirjat Riihimäen kirjaston nuortenosastolla ovat Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja ja Timo Parvela: Kepler62 Kirja yksi: Kutsu.

Hyvinkään kirjaston lastenosaston luetuimmat romaanit ovat Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja -sarja, David Walliams: Gangsterimummi, Julian Clary: Me Ponnekkaat, Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari -sarja ja Sinikka ja Tiina Nopola: Risto Räppääjä -sarja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut