Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kinkku vaihtui hampurilaisiin jo joulupäivänä

Grillikioskit: Uudenvuodenaatosta odotetaan aiempia vuosia hiljaisempaa.

Pirunsaaren yrittäjä Ayub Sorin haluaa kiittää kaikkia vakioasiakkaitaan menneestä vuodesta. – Ilman heitä ei grillin pitäminen tällaisina aikoina olisi mahdollista. Mia Lagström

Mia Lagström

Monelle joulussa parasta on jouluruoka. Silloin saa syödä oikein luvan kanssa ja hartaasti vaikka läpi yön.

Jouluruokaa tarjoillaan myös useana päivänä. Millä aikataululla kinkut, laatikot ja rosollit alkavat tympiä ja mieli tehdä jotain muuta?

Kuinka pian väki pakenee joulun notkuvista pöydistä lähimmälle snagarille?

Hyvinkääläisen Pirusaaren katukeittiön yrittäjän Ayub Sorin mukaan kovin kauaa ei siihen mene.

– Olimme jouluaattona kiinni, mutta auki heti jo joulupäivänä. Joulupäivänä meillä on käynyt väkeä aina kiitettävästi. Parinkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että moni kyllästyy kinkkuun heti seuraavana päivänä.

Katukeittiön ovi käy tiuhaan joulun ja uudenvuoden välipäivinä, uutenavuotena ja aina loppiaiseen saakka.

Hiljainen jakso jatkuu maaliskuulle saakka.

– Loppiaisena yleensä hiljenee, ja hiljainen jakso jatkuu maaliskuulle saakka. Ihmiset ovat kuluttaneet jouluna paljon rahaa, halutaan säästää, Sori kertoo.

Vaikka uusivuosi, kuten muutkin juhlapyhät, ovat grillikioskien sesonkiaikaa, on tänä vuonna kumpikin päivistä Sorin mukaan suuri kysymysmerkki.

– Korona on vaikuttanut baarien aukioloaikoihin. Tämä on vienyt meiltä yömyynnin kokonaan.

Sorin mukaan korona on verottanut myös lounasasiakkaita. Kun töitä tehdään etänä kotona, käydään vähemmän syömässä ulkona.

Sori haluaakin kiittää kaikkia Pirusaaren vakioasiakkaita.

– Ilman heitä ei grillin pitäminen olisi tällaisina aikoina ollut mahdollista.

Mitä joulukinkkuun kyllästynyt kansa sitten nauttii?

– Meillä on useita eri versioita täyslihahampurilaisista, ja ne ovat kaikki todella suosittuja. Myös erilaisia peruna-annoksia, kuten makkaraperunoita, ostetaan paljon.

Joulun ja uudenvuoden välipäivinä on riittänyt asiakkaita myös Riihimäen Eväspysäkillä.

– Jouluaaton olimme kiinni, mutta joulupäivänä auki. Silloin menee jo paljon hampurilaisia, yrittäjä Bashkim Mustafa kertoo.

Mustafa veikkailee, että uutenavuotena saattaa olla tosin tavanomaista hiljaisempaa.

– Korona on vaikuttanut myyntiin paljon. Kun ravintolat sulkevat ovensa kymmeneltä, paikka hiljenee. Vaikka meillä käy myös lounasasiakkaita, käydään grillillä eniten viikonloppuöisin, kun tullaan baarista.

Eväspysäkin ostetuimpia tuotteita ovat erilaiset hampurilaiset.

– Myös kebabeista pidetään todella paljon, Mustafa kertoo.

Tilastokirjasto

Jouluruokatilastot

Ja mitä tulikaan jouluna syötyä? Tilastokeskuksen Tilastokirjaston mukaan suomalaisista noin 73–86 prosenttia syö joulukinkkua. Kaikkiaan joulukinkkua syödään joka joulu 6–7 miljoonaa kiloa.

48 prosenttia arvostaa perinteisiä jouluruokia, mutta haluaa myös jotain uutta.

40 prosenttia haluaa täysin perinteisen joulupöydän.

11 prosenttia ei pidä perinteisestä jouluruoasta tai haluaa jotain ihan muuta.

Lanttu- ja porkkanalaatikko kuuluu joulupöytään 77 prosentilla ja perunalaatikko 66 prosentilla.

Lipeäkalaa syö 13 prosenttia.

Makeista herkuista eniten syödään joulutorttuja (76 prosenttia), joulupipareita (70 prosenttia) ja konvehdit (70 prosenttia).

Lähde Tilastokeskus

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut