Monipuolisten metsien katoaminen on uhka hömötiaiselle

Hömötiaisesta on tullut erittäin uhanalainen lintulaji. Matti Anttila

Matti Anttila

Jutussa, joka on julkaistu Suomen luonto -nimisen lehden verkkosivulla, tehtiin seuraava kysymys: Oletko nähnyt hömötiaisia?

Kysymys inspiroi minua sen verran, että olen loppuvuoden mittaan tarkkaillut, mitkä linnut tänä syksynä ovat vierailleet kesämökkimme puutarhassa olevalla lintujen ruokintapaikalla.

Kuten arvata saattaa, vierailijoiden kirjo on ollut kohtalaisen tiaisvoittoinen. Yksi kuitenkin on puuttunut, nimittäin hömötiainen. Tänä syksynä olen vain kerran onnistunut vangitsemaan sellaisen kamerani muistikortille.

Mutta mitä tietävät lintuharrastajat kertoa hömötiaisten esiintymisestä tällä hetkellä?

Hömötiainen oli vuoden 2015 uhanalaisuusarvioinnissa luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi, kun se nyt muun muassa BirdLife Suomen mukaan on erittäin uhanalainen laji. Tämä tarkoittaa sitä, että lajin häviämisriski on hyvin korkea.

Mikä sitten on aiheuttanut ongelmia hömötiaiselle?

Suomen luonto -lehden mukaan hömötiaiselle sopivat metsät häviävät vauhdilla. Viimeiset varttuneemman metsän laikut pirstoutuvat yhä pienemmiksi ja eristyneemmiksi sirpaleiksi. Monipuolisia metsiä suosivat lajit, kuten hömötiainen ovat sen vuoksi vaikeuksissa. Hömötiainen tarvitsisi erityisesti lehtipuupökkelöitä pesäpaikoiksi, mutta talousmetsissä niitä ei juuri ole.

Matti Anttilan luontoblogi löytyy Facebookista .

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut