Ponit ovat neuvokkaita ja sisukkaita – Ossi ja Jekku saavat sydämen läpättämään ihastuksesta

Hevosharrastus: Ponien kanssa harrastetaan muun muassa ratsastusta, valjakkoajoa ja raviurheilua.

Miniponien Ossin ja Jekun paksu turkki suojaa niitä niin kosteudelta kuin pakkaselta. - Ponit pärjäävät säässä kuin säässä, Jasmin Varsta kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Miniponit Ossi ja Jekku saavat sydämen läpättämään ihastuksesta.

– Ossi ja Jekku työskentelevät tenavatunneilla ja käyvät vierailemassa eri tapahtumissa. Ne toimivat myös hevosten seuralaisina. Moni hevonen rauhoittuu, kun poni on niiden seurana, ratsastuksenohjaaja Jasmin Varsta WellDressagesta kertoo.

Ponien kirjo on laaja pienistä karvaisista töppöjaloista jalompiin ratsuponeihin. Luonteeltaan ponit ovat neuvokkaita, älykkäitä ja monesti myös sisukkaita.

– Varsinkin shetlanninponit, jotka kehitettiin aikoinaan vetämään raskaita kuormia kaivoksissa, ovat todella sinnikkäitä ja päättäväisiä ja vaativat määrätietoisen ratsastajan.

Poneista on moneksi. Ystävälliset pienet miniponit ovat hyviä seuralaisia ja lemmikkejä. Shetlanninponien ja suurempien ponien kanssa harrastetaan mm. ratsastusta, valjakkoajoa ja raviurheilua.

– Poneilla kilpaillaan sekä kouluratsastuksessa että estekisoissa. Meidän 120 senttiä korkea risteytysponimme Pipari hyppää metrisiä esteitä helposti. Ponien suorituskyky on kokoonsa nähden melkoinen.

Ponien kanssa harrastaminen vaatii Varstan mukaan periksiantamattomuutta ja pitkäjänteisyyttä.

– Eläintä on osattava kohdella rauhallisesti ja ystävällisesti. Ratsastusharrastus myös kehittää monia hyviä piirteitä, kuten kärsivällisyyttä. Lapset oppivat, ettei kaikki tule heti tässä ja nyt.

Nuorin Varstan oppilaista on kaksivuotias. Hän käy ratsastamassa miniponeilla säännöllisesti kerran viikossa. Ihan pienimpien ratsastajien kohdalla ratsastaminen on vielä toissijaista.

– Tärkeämpää on se, että pääsee olemaan eläimen lähellä, hoitamaan ja harjailemaan. 5–6-vuotiaana voi alkaa pikkuhiljaa opettelemaan asioita leikin varjolla. Alkeiskurssin voi aloittaa 7–8-vuotiaana.

Lapsena oppiminen on helpompaa. Lapset ovat monesti eläinten kanssa rennompia ja rohkeampia kuin aikuiset.

– Ja kun tallille saapuu jo pienenä, tulee hevosen kanssa olemisesta luontaista.

Moni lapsi saattaa haaveilla omasta ponista. Varsta ei suosittele ponin hankkimista ilman vankkaa hevoskokemusta.

– Pitää olla osaamista ja tietämystä. Väärissä käsissä poni ottaa hallinnan, ja pienestä koosta huolimatta se vie helposti jopa aikuista miestä. Ratsastuskoulussa ammattilaisen silmän alla kaikki on paljon turvallisempaa ja siinä oppii ja kehittyy koko ajan.

Ponit

Suosituin on shetlanninponi

Poniksi voidaan kutsua kaikkia alle 148-senttisiä hevosia.

Pienimmät hevosrodut voivat olla ponikokoisia, kuten islanninhevoset ja vuonohevoset, silti niitä kutsutaan Suomessa hevosiksi.

Ponit jaetaan ratsastuskisoissa pienikokoisiin poneihin (alle 140 senttiä) ja isokokoisiin poneihin ja raviurheilussa A-kategoriaan (alle 107 senttiä) ja B-kategoriaan (107,1 - 130 senttiä).

Suomen yleisin ponirotu on shetlanninponi. Muita suosittuja rotuja ovat connemarat, welshit, gotlanninrussit sekä new forestit.

Poneja käytetään lasten ratsuina, joskin pienikokoiset aikuiset voivat myös ratsastaa isoimmilla poneilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut