Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kanttori Anna Heleniuksen joulusuosikki on virsi 27

Seurakunnat: Kauneimpia joululauluja on laulettu tänä vuonna etänä.

Kanttorien arki on muuttunut koronan myötä, sillä perinteisesti joulunaika on täynnä erilaisia konsertteja ja tapahtumia. – Eniten olen kaivannut yhteislaulutilaisuuksia, sillä yhdessä laulaminen on ilo, sanoo Hyvinkään seurakunnan johtava kanttori Anna Helenius. Mia Lagström

Mia Lagström

Virsikirjasta löytyy parisenkymmentä jouluvirttä. Hyvinkään seurakunnan johtavan kanttorin Anna Heleniuksen suosikki niiden joukosta on virsi 27 ”Juhlimaan tulkaa”.

– Se menee duurissa ja on melodialtaan iloisen ja kiitoksen sävyinen. Myös virren sanat kuvastavat joulun iloa ja ihmetystä, perustelee Helenius.

Myös virsi 30 ”Maa on niin kaunis” on Heleniukselle merkityksellinen. Sitä lauletaan ympäri vuoden, jopa keskellä kesää, sillä se on toivottu virsi siunaustilaisuuksissa. Jouluna siinä on Heleniuksen mukaan kuitenkin ihan eri tunnelma, kun se soi täydessä kirkossa ja väki yhtyy lauluun.

Kolmantena virtenä Helenius ottaa esille virren 31 ”Ei valtaa, kultaa, loistoa”, jonka moni tuntee sanoilla ”En etsi valtaa loistoa”.

– Sibeliuksen säveltämä virsi otettiin mukaan virsikirjaan 1986 uudella sanoituksella, mikä on herättänyt paljon hämmennystä. Uudella sanoituksella pyrittiin olemaan uskollisempia alkuperäiselle Topeliuksen kirjoittamalle ruotsinkieliselle versiolle.

Heleniukselle joulumusiikilla on suuri merkitys.

– Koen tärkeänä etenkin yhdessä laulamisen. Se on ilo. Jos jotain jäin tänä jouluna kaipaamaan, on se Kauneimmat joululaulut. Niiden tunnelma on ainutlaatuinen. Kauneimpia joululauluja on tosin päässyt laulamaan etänä Hyvinkään seurakunnan kanttorien kuvaaman videon välityksellä. Toivottavasti myös riihimäkeläiset löytävät videon, sillä mukana on laulamassa myös kaksi riihimäkeläistä kanttoria.

Riihimäen seurakunnan johtavan kanttorin Erkki Hannosen mukaan yksittäisen jouluvirren tai joululaulun nostaminen ylitse muiden on mahdoton tehtävä. Hannoselle joulumusiikki liittyy vahvasti eri tilanteisiin, joihin on jokaiseen oma rakas laulunsa ja virtensä.

– Kun radiossa aletaan soittaa joululauluja, odottelen kovasti Adamin ”Oi jouluyö”-joululaulua. Joulurauhan julistamiseen liittyy vahvasti ”Taas kaikki kauniit muistot”-joululaulu, ja joulukirkossa merkityksellinen on virsi 21 ”Enkeli taivaan lausui näin”.

Hannonen kertoo pitävänsä myös reippaammista joululauluista, ja joulumusiikki soi myös kanttorin kotona.

– Yleensä joulumusiikkia saa nauttia riittämiin työn puolesta, mutta tänä vuonna niin monet tilaisuudet on peruttu, että joulumusiikkia on jäänyt jopa kaipaamaan.

Joulumusiikkia

Kauneimmat joululaulut etänä

Hyvinkään seurakunnan kanttorit ovat tehneet Kauneimmat joululaulut 2020 -videon, joka löytyy seurakunnan nettisivuilta www.hyvinkaanseurakunta.fi. Kauneimmat joululaulut -vihkoja voi hakea Hyvinkään kirkon ja seurakuntakeskuksen aulasta, ja yhtyä lauluun, missä ikinä onkin.

Riihimäen seurakunta on järjestänyt etänä Kauneimpia joululauluja senioreille sekä laulattanut väkeä muutaman taloyhtiön pihassa. Kauneimpia joululauluja lauletaan myös loppiaisena jumalanpalveluksen yhteydessä 6.1. klo 10. Jumalanpalvelus striimataan. Linkki striimaukseen löytyy www.riihimaenseurakunta.fi.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut