Suksien voitelun ei tarvitse olla hankalaa – lue tästä maajoukkuehiihtäjän ohjeet

Liikuntamestassa on riittänyt kiireitä, sillä hiihtokausi on jo käynnistynyt. – Perttulan tykkilumiladulla on ollut päivittäin kymmeniä hiihtäjiä. Vaihtelevat sääolosuhteet eivät ole vaikuttaneet ladun kuntoon, vaan latu on ollut loistavassa hiihtokunnossa, Petri Ylönen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Jos sukset eivät luista tai pidä, lentävät ne helposti nurkkaan pölyttymään. Liikuntamestan yrittäjän, entisen maajoukkuehiihtäjän Petri Ylösen mukaan hyvin toimivat sukset tekevät hiihtämisestä paljon mukavampaa ja innostavat ladulle uudestaan.

– Helpoin vaihtoehto kuntohiihtäjälle on hankkia karvapohjasukset. Silloin ei tarvitse pelata pitovoiteiden kanssa lainkaan. Karvapohjasukset toimivat kaikissa olosuhteissa, kunhan suksissa on siirrettävät siteet. Jos suksi ei pidä, riittää että siirtää nappia painamalla kiskoille kiinnitettyä sidettä eteenpäin. Näin saadaan pitoa lisää.

Luistovoitelua karvapohjasukset tarvitsevat, kuten kaikki muutkin sukset. Työläin osuus eli kuumavoitelu on hyvä tehdä tai teettää, kun sukset otetaan käyttöön ja sen jälkeen 100–150 kilometrin välein.

– Kuumavoitelu tehdään parafiinivoiteella ja kuumalla voiteluraudalla. Kun voide on jäähtynyt, suksen pinta siklataan ja harjataan.

Kuumavoiteluun vaaditaan hyvin ilmastoitu tila ja suksiteline. Jos ei ole voiteluun soveltuvaa tilaa, onkin helpointa teettää kuumavoitelu ammattilaisella.

– Tänä päivänä ihmiset ovat myös kiireisiä. Jos käy vähän kauempana töissä, ei viikolla ehdi työpäivän jälkeen hiihtämään, jos pitää käyttää 1–2 tuntia suksien voiteluun.

Kuumavoiteluiden välissä riittää, että puhdistaa karvapohjasuksien karvat silloin tällöin puhdistusaineella ja lisää hoitonestettä, joka estää karvojen likaantumisen.

– Myös suksien luistopinnat on hyvä pitää puhtaina. Varsinkin Etelä-Suomessa lumi on usein likaista. Puhdistuksen jälkeen luistopinnoille levitetään nestemäistä luistovoidetta. Annetaan kuivua ja harjataan. Nämä huoltotoimet ovat helppoja ja nopeita tehdä.

Myös luistelusukset ovat voitelun osalta helpot, jos kuumavoitelun teettää ammattilaisella. Sen jälkeen tarvitsee huolehtia vain luistopinnan puhdistuksesta ja nestemäisen luistovoiteen levityksestä sopivin väliajoin.

Perinteiseen tyyliin voideltavat sukset vaativat sen sijaan enemmän huoltotoimia, sillä ne tarvitsevat myös pitovoiteen.

– Jos meillä olisi aina kunnon pakkaskelit ja paksu hanki, ei pitovoiteiden laittaminen olisi ongelma. Kelit ovat Etelä-Suomessa kuitenkin muuttuneet. Kun lämpötila seilaa plussalta pakkaselle ja taivaalta tulee milloin mitäkin, eivät purkkivoiteet toimi, vaan joudutaan käyttämään liistereitä. Niiden kanssa pelaaminen vaatii taitoa ja osaamista ja ennen kaikkea tarmoa ja aikaa.

Tiesitkö?

Fluorivoiteet poistuvat markkinoilta

Kesällä 2020 EU:ssa astui voimaan säädös, jonka mukaan fluorattujen yhdisteiden eli niin sanottujen perfluorattujen alkyyliyhdisteiden käyttöä on vähennettävä. Näitä yhdisteitä on mm. suksivoiteissa.

Tämä vuosi on vielä siirtymäaikaa, jolloin fluorivoiteiden käyttö hiihtokilpailuissa on sallittua. Lähitulevaisuudessa ne tullaan kuitenkin kieltämään.

Fluorivoiteiden tilalle on tulossa silikonipohjaisia voiteita, jotka ovat voitelijoille ja luonnolle parempi vaihtoehto.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut