Joulukukat ovat helppohoitoisia – hyasintin ja jouluruusun voi istuttaa keväällä puutarhaan

Erilaiset joulukukka-asetelmat ovat nykyisin tavattoman suosittuja. – Nyt asetelmia tehdään korien lisäksi lasiastioihin. Multa ja sipulit saavat näkyä, myymälävastaava Tiina Sorri Pirilän Kukkatalosta vinkkaa. Mia Lagström

Mia Lagström

Pirilän Kukkatalossa on alkanut vuoden kiireisin sesonki. Joulukukkia haetaan niin koteihin kuin lahjaksi läheisille.

– Ostetuin joulukukka on joulutähti. Sen rinnalle on tänä vuonna nousemassa vahvasti amaryllis. Ja kyllä hyasintitkin suosittuja ovat. Niitä halutaan, koska ne tuovat kotiin joulun tuoksun, kertoo myymälävastaava Tiina Sorri.

Joulutähti on tarkka tasaisesta huoneenlämmöstä. Viimaa se ei kestä lainkaan, joten ikkunan viereen sitä ei ole hyvä laittaa. Joulutähti ei siedä myöskään märkyyttä. Mullan saa päästää pinnalta kuivaksi ennen kuin kastelee.

– Oikein hoidettuna joulutähti kestää ja ilahduttaa huonekasvina ympäri vuoden.

Amaryllis on helppo joulukasvi. Sitä ei kastella oikeastaan lainkaan. Kun ensimmäinen kukkavana on kukkinut, voi kasville antaa noin desin vettä, jotta se jaksaa työntää toisen ja ehkä kolmannenkin kukkavanan. Liika lämpö ja kastelu kasvattavat kukkavanaa, jolloin kasvi saattaa tarvita tukemista.

– Kun amaryllis on kukkinut, voi kasvin siirtää jonnekin viileään talven ajaksi. Sitä ei saisi päästää rutikuivaksi, joten sitä kastellaan silloin tällöin. Keväällä mukula istutetaan puutarhaan tai viedään mukula ruukkuineen kukkapenkkiin keräämään voimaa. Kun syksyllä ennen pakkasia sipuli istutetaan uuteen ruukkuun tai tuodaan valmiissa ruukussa sisälle, saa kasvin jälleen kukkimaan jouluna, Sorri vinkkaa.

Myös tulilatva on erittäin helppohoitoinen. Tulilatva viihtyy viileässä, mutta ei vaadi sitä. Annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Hyasintti pitää viileästä. Mitä viileämmässä se on, sitä kauemmin se kestää. Hyasinttia ei kastella, sillä se kukkii vain kerran. Myös hyasintin sipulin voi istuttaa keväällä maahan. Sitä ei kaiveta amarylliksen tapaan syksyllä ylös, vaan annetaan kasvin kukkia jatkossa puutarhassa.

Jouluruusuakaan ei kannata patterin tai takan viereen laittaa. Jouluruusua kastellaan säännöllisesti, mutta ei liiaksi. Lannoite on pimeään aikaan turha.

– Jouluruusu kukkii sen minkä kukkii. Enempää sitä ei tarvitse innostaa. Myös jouluruusu on monivuotinen kasvi. Joulun jälkeen sen voi siirtää vaikka viileälle terassille – pakkasta se ei kestä – ja kastella silloin tällöin. Keväällä sen voi istuttaa puutarhaan.

Joulukukkien hoito

Asetelmat ja leikkokukat

Viime vuosina suosituiksi ovat tulleet erilaiset jouluistutukset koreissa ja lasiastioissa. Istutuksia kannattaa kastella havukasvin puolelta. Muutoin kastelun määrä ja hoito menee asetelmassa olevien kukkien mukaan.

Aina kannattaa kuitenkin kokeilla sormella, ettei mene liian märäksi.

Myös leikkotulppaaneja ostetaan paljon jouluksi. Tulppaaneihin leikataan uusi imupinta. Tulppaani tykkää kylmästä vedestä. Maljakkoon voi heittää jopa lunta tai jääpaloja. Vesi on hyvä vaihtaa parin päivän välein. Vedenvaihdon yhteydessä leikataan uudet imupinnat. Virkistettä ei tulppaaneille kannata laittaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut