Varoitus lemmikinomistajille – kinkunrasvan ahmiminen voi viedä eläinlääkärin vastaanotolle

Lemmikit: Ihan kaikkia jouluherkkuja ei kannata lemmikille antaa.

Jouluherkut maistuvat myös perheen lemmikeille. Aina se ei ole hyvä asia. Omaeläinklinikka EHEL:in eläinlääkäri Salla Rantatulkkilan mukaan koiria tuodaan joka joulu hoidettavaksi, kun ne ovat ahmineet kinkunrasvaa.

– Suolaisen rasvan liiallinen syöminen aiheuttaa koiralle helposti oksentelua ja ripulia. Pahimmillaan se voi laukaista haimatulehduksen.

Kinkun potkaakaan ei saisi koiralle antaa. Oikeiden luiden syöminen voi johtaa hampaiden rikkoontumiseen ja pahimmillaan luu-ummetukseen, joka lamauttaa vaarallisesti suoliston toiminnan.

– Jos koiralle haluaa antaa pureskeltavaksi luun, kannattaa valita nahkaluu. Luun päässä ei saisi olla solmuja, sillä ne voivat aiheuttaa ahneelle koiralle tukehtumisvaaran, Rantatulkkila neuvoo.

Säännöllisesti eläinlääkäreitä työllistää joulusesonkina myös suklaan syöminen. Kaakao itsessään, jota on erityisen paljon tummassa suklaassa, leivontasuklaassa ja leivontakaakaojauheessa, sisältää useita lemmikeille myrkyllisiä aineita, kuten teobromiinia. Kaakaon ja suklaan syöminen voi aiheuttaa lemmikille sydän- ja verenkiertohäiriöitä, heikkoutta, vapinaa ja oksentelua.

– Mitä pienempi koira, sen helpommin myrkytysraja tulee vastaan, mutta myrkytysoireita on tullut isoillekin koirille, jotka ahmivat nopeasti kaiken minkä saavat. Jos jotain haluaa koiralleen antaa, on olemassa koirille tarkoitettua vaaratonta suklaata.

Kissat ovat harvemmin suklaan perään. Sen sijaan kissoille maistuvat joulukinkku ja joulukalat.

– Kissat tuntuvat nauttivan suolan mausta. Ne saattavat syödä sipsejäkin. Ongelmana on, että kissoilla on heikosti kehittynyt janontunne ja ne ovat huonoja juomaan vettä. Siksi suolaisen ruoan syöminen voi johtaa munuaisongelmiin. Erityisen vaarallista se on silloin, jos kissa kärsii munuaisten vajaatoiminnasta, mikä on hyvin yleistä kissoilla.

Pienet määrät kinkkua ja kalaa eivät usein aiheuta lemmikille ongelmia. Myös pipareita voi halutessaan antaa. Sen sijaan pullanleipojille tiedoksi, että raaka pullataikina on koiralle hengenvaarallista. Jos koira on syönyt raakaa taikinaa, kannattaa ensiavuksi juottaa koiralle kylmää vettä, jonka jälkeen on soitettava heti eläinlääkärille.

– Taikina alkaa käydä koiran vatsassa tuottaen etanolia ja hiilidioksidia. Mahalaukku kaasuuntuu ja koira voi saada etanolimyrkytyksen. Kylmä vesi laskee taikinan lämpötilaa hetkellisesti ja pitää hiivan aisoissa. Lievimmillään raa’an taikinan syöminen johtaa järkyttävään ripuliin ja ilmavaivoihin. Jos koira on syönyt taikinaa ison määrän, voi käydä huonosti. Kovin usein tällaisia tapauksia ei ole vastaan tullut, mutta ne tapaukset, jotka olen nähnyt, ovat olleet pahoja, Rantatulkkila kertoo.

Lemmikit ja joulu

Vältettäviä asioita

Erityisen haitallisia lemmikeille ovat kinkun rasva ja luut, liian suolainen ja rasvainen ruoka, suklaa, raaka pullataikina.

Lemmikkien omistajien kannattaa siivota pikaisesti lattioilta myös lahjanarut, jotka ovat erityisesti kissojen ja nuorten koirien mieleen. Pienikin pätkä narua voi nieltynä aiheuttaa suolitukoksen.

Joulukukatkin kannattaa pitää lemmikin ulottumattomissa. Kaikki joulukukat ovat enemmän tai vähemmän myrkyllisiä.

Jokainen lemmikki on yksilö. Toinen kestää enemmän kuin toinen. Jos lemmikin tila huolestuttaa, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut