Koronasuosituksiin ja rajoituksiin tarkennuksia Keusoten kunnissa

Uudenmaan alueen koronavirusepidemian leviämisvaiheen hillitsemiseksi Keusote on antanut ohjeet koronasuositusten ja rajoitusten tiukentamisesta Keusoten alueella eli Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä ja Tuusulassa.

Alueen koronatartuntojen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 78/100 000/14 päivää.

Keusote kertoo 16.12. päivätyssä tiedotteessaan, että nykyisin todetuista koronavirustartunnoista jopa puolet tartunnoista ei ole jäljitettävissä.

Sen vuoksi rajoituksia pitää kohdentaa laajasti eri tilanteisiin, joissa ihmiset kokoontuvat yhteen.

Suositusten ja rajoitusten jatkosta viestitään 31.12.20, ja aina tarvittaessa, kun tilanne muuttuu.

Suosituksissa on paljon jo aiemmin kerrottua ja päätettyä, kuten yleinen maskisuositus, joka jatkuu Keusoten alueella edelleen. Vahva maskin käytön suositus koskee kaikkia sisätiloja kodin ulkopuolella. Myös esimerkiksi takseissa tulisi käyttää maskia.

Ruoka- ja kahvitauot työpaikoilla tulee toteuttaa porrastaen, jotta vältetään työntekijöiden altistumista ja kotikaranteeniin joutumista.

Yksityistilaisuuksia ei pitäisi pitää eikä niihin osallistua 16.12.20 – 10.1.21 Poikkeuksena suositukseen ovat muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää enintään 10 henkilön läsnä ollessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu enintään 10 henkilöä, edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Määräys on voimassa ajalla 19.12.2020-10.1.2021. Ennen lauantaita 19.12. voimassa ovat aiemmin annetut määräykset.

Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Keusote suosittelee, että kokoonnutaan vain välttämättömiin tilaisuuksiin, joita ovat esimerkiksi lakisääteiset yhtiökokoukset.

Kaikki organisoitu harrastustoiminta on keskeytetty jo 28.11. sisätiloissa. Samoin on keskeytetty kaikki yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Niin ikään yli 20-vuotiaiden harrastusvuoroja ei ole ulkokentillä.

Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Ulkokentät ovat lasten ja nuorten harrastustoiminnan ulkopuolella kuntalaisten käytössä. Valvontaa kentillä pyritään lisäämään. Pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina.

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Keusote suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

Rajoitukset ovat voimassa 10.1.2021 asti.

Keusote painottaa vahvasti kuntia ja toiminnanharjoittajia harkitsemaan hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käytön keskeyttämistä tilapäisesti kokonaan.

Suositus alkoi 26.11. ja jatkuu 10.1.21 asti.

Lisäksi julkiset ja yksityiset tekojäät on suositeltu suljettaviksi.

Julkisilla tiloilla tarkoitetaan yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin asiakas-, osallistuja- ja odotustiloja, joissa syntyy tartuntariskiä lisääviä lähikontakteja tai muita tartunnan mahdollistavia kontakteja.

Keusote suosittelee väestölle tällaisten tilojen muusta kuin välttämättömästä käytöstä pidättymistä.

Erityisesti tällaisina tiloina voidaan pitää seuraavia tiloja:

1) kuntosalit ja ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen, joukkueurheiluun sekä muuhun vastaavaan liikuntaan tai urheiluun käytettävät tilat, vastaavaan ryhmätoimintaan käytettävät tilat sisällä.

2) museot, uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat ja yleiset saunat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;

3) huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhat;

4) sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;

5) kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

6) kirjastot, kunnat voivat tarjota rajattua palvelua sovelletuin keinoin.

Odotustilojen käyttöä rajoitetaan 26.11. toistaiseksi ja sote-palveluissa suositellaan ensisijaisesti etäpalvelujen käyttöä.

Ajankohtaiset vierailuohjeet löytyvät Keusoten verkkosivuilta: www.keski-uudenmaansote.fi/koronasuositukset-rajoitukset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut