Kiinnostaako, miltä Hyvinkäällä näytti vuosikymmeniä sitten? – Museo digitoi lisää kuvia nähtäville

Historia: Hyvinkään kaupunginmuseo on lisännyt Finna.fi -tietokantaan 2000 uutta valokuvaa.

Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelman antia: Kaupungin järjestämä ilotulitus Hyvinkäällä 1980- tai 1990-luvulta. Hyvinkään kaupunginmuseo

Mia Lagström

Hyvinkään vanhasta kaupunkikuvasta ja ylipäätään historiasta kiinnostuneiden kannattaa naputella itsensä Finna.fi -tietokantaan. Hyvinkään kaupunginmuseo on lisännyt palveluun 2000 uutta valokuvaa. Nyt julkaistussa aineistossa on muun muassa Hyvinkää-Seuralta lahjoituksena saatuja Voitto Kiven valokuvia 1950–1970-luvuilta.

– Kivi oli ahkera kuvaaja, joka oli kameransa kanssa aina paikalla, kun jotain tapahtui – oli sitten kyse kolarista tai tulipalosta. Hän on dokumentoinut Hyvinkäätä tärkeällä tavalla, museonjohtaja Susanna Eskola ja amanuenssi Sari Mustajärvi Hyvinkään kaupunginmuseosta kertovat.

Kaikkiaan Hyvinkään kaupunginmuseon valokuva-arkistossa on 60 000 valokuvaa, josta 10 000 on digitoitu ja tallennettu Finna.fi-palveluun. Jatkossa kokoelmatiedot lisääntyvät säännöllisesti sitä mukaa kuin aineistoa saadaan digitoitua.

Kuviin liitetään mahdollisuuksien mukaan myös tietoa, mihin tilanteeseen kuvat liittyvät ja milloin ne on otettu. Kaikista kuvista ei tietoja ole saatavilla. Museon väki ottaakin ilolla vastaan lisätietoja kuvia katselevilta.

– Some-käyttäjät ovat ilahduttavan aktiivisia jakamaan vanhoja kuvia, ja kuvien ympärille muodostuu usein mielenkiintoisia keskusteluja. Kuvia saa julkaista vapaasti ei-kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan merkitsee lähteen ja valokuvaajan, Eskola kertoo.

Finna.fi -palvelu on monelle mieluisa. Palvelua käyttävät niin tutkijat, kirjojen kirjoittajat, opettajat, koululaiset kuin kotiseutuaktiivit.

– Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmaan tehdään vuosittain 17 000–19 000 hakua. Se on yhtä merkittävää museolle kuin näyttelykäynnit, Eskola sanoo.

Valokuvien lisäksi kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteinen Finna.fi -palvelu sisältää kirjastojen kirjat, museoiden esineet ja arkistojen asiakirjat.

Aineistoon pääsee tutustumaan ilman kirjautumista sisään. Sisään kirjautuminen kuitenkin helpottaa palvelun käyttöä, sillä sen avulla voi poimia aineiston joukosta suosikkeja ja katsoa, mitä hakuja on aiemmin tehnyt.

Hakuja voi tehdä myös oman sijainnin mukaan, jos oma puhelin sallii paikkasijainnin ilmoittamisen.

Avaa puhelimesta Finna.fi-palvelu ja valitsee ”Finna Street”. Tällöin palvelu näyttää aineiston, joka liittyy paikkaan, josta hakua tehdään.

Finna.fi

Hyvinkään kaupunginmuseo mukana vuodesta 2015

Finna.fi on kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteinen tietokanta, jonne kirjastot tallentavat tiedot kirjoistaan, arkistot asiakirjojaan ja museot esineistöään ja valokuviaan.

Finna.fi -aineisto on kaikkien halukkaiden vapaassa käytössä.

Aineistoon tutustuminen ei vaadi kirjautumista sisään, mutta kirjautuminen mahdollistaa laajemmat palvelut. Kirjautuneena käyttäjänä voi merkitä omia suosikkejaan ja tutkia vanhoja hakujaan.

Hyvinkään kaupunginmuseo liittyi palveluun 2015.

Palvelusta löytyy Hyvinkään historiaan liittyvää esineistöä sekä valokuvia museon kokoelmasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut