Joululaatikoiden valmistaminen onnistuu ihan jokaiselta – nappaa talteen AsenneMarttojen neuvot

Ruoka: Joululaatikoista tulee kotiin joulun tuoksu.

Nyt on aika kaivaa kaapeista esille isot kattilat ja ryhtyä joululaatikoiden tekoon. – Joululaatikoiden valmistaminen on äärettömän helppoa. Joululaatikot ovat myös siitä hyvää ruokaa, että ne valmistuvat täysin kotimaisista raaka-aineista, kannustaa Aino Kuronen AsenneMartoista. Mia Lagström

Mia Lagström

Perunalaatikko, porkkanalaatikko ja lanttulaatikko ovat olennainen osa joulupöydän antimia. Mitäpä jos tekisi ne tänä vuonna itse?

– Joululaatikoiden tekeminen on äärettömän helppoa, ja kun laatikot tekee alusta saakka itse, saa kotiin samalla joulun tuoksun, Aino Kuronen AsenneMartoista kannustaa.

– Joululaatikot ovat myös siitä hyvää ruokaa, että ne valmistuvat täysin kotimaisista raaka-aineista.

Porkkanalaatikon tekeminen aloitetaan keittämällä 1,5 desilitraa riisiä tai ohrasuurimoita. Huuhtele kypsät riisit ja lisää joukkoon yksi kilo porkkanaa.

– Porkkana voidaan lisätä keitetyn riisin joukkoon joko raasteena tai keitettynä porkkanasurvoksena, Kuronen neuvoo.

Lisää seokseen 1 muna ja 3 desilitraa täysmaitoa tai kermaa. Mausta 1,5 teelusikallisella suolalla, ¼ teelusikallisella valkopippurilla ja muutamalla nokareella voita.

– Halutessaan voi lisätä 1–2 ruokalusikallista siirappia. Se antaa kivan maun. Päälle ripotellaan korppujauhoja, joka kuvioidaan lusikan reunalla ja paistetaan noin 60 minuuttia tai kunnes on kypsää. Ensimmäiset 15 minuuttia lämpötila on 200 astetta, jonka jälkeen lasketaan 175 asteeseen.

Lanttulaatikkoon keitetään yksi kilo lanttukuutioita suolalla maustetussa vedessä. Laita vettä vain sen verran, että lantut juuri ja juuri peittyvät.

Kun lantut ovat kypsiä, survo sauvasekoittimella. Keitinvettä lisäämällä saadaan sopivan löysä survos.

Turvota yksi desilitra korppujauhoja ja kaksi desilitraa maitoa tai kermaa ja lisää lanttusurvoksen joukkoon. Mausta teelusikallisella suolalla ja ¼ teelusikalla pippurilla ja 1–2 ruokalusikallisella siirapilla.

Lisää joukkoon vielä 50 grammaa voita ja kananmuna. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja kuvioi lusikanreunalla.

Paista 200 asteessa 15 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpötila 175 asteeseen ja paista noin 1,5 tuntia.

Perunalaatikkoon keitetään kaksi kiloa perunoita. Kuori perunat heti kuumina ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon keitinvettä, että saat koostumuksesta sopivaa. Lisää puoli desilitraa vehnäjauhoja ja aseta kattila lämpimään paikkaan, jossa sen annetaan imeltyä yön yli. Perunasurvoksen on oltava 55–70 asteista, jotta se imeltyy.

– Jos on puuhella, kattilaa voi pitää hellanreunalla. Jotkut saavat vuorata kattilan, jotta lämpö säilyy. Käy muutaman kerran sekoittamassa, Kuronen neuvoo.

Kun perunasurvos on imeltynyt, lisätään puoli litraa maitoa sekä 1–2 ruokalusikallista siirappia, jos haluaa lisää makeutta. Kaada uunivuokaan ja lisää joukkoon voinokareita. Täytä uunivuoka vain puolilleen, sillä perunasurvos kuplii. Paista 150 asteessa pari tuntia.

Joululaatikot

Kokeile myös uusia reseptejä

Perinteisten porkkanalaatikoiden, perunalaatikon ja lanttulaatikon lisäksi osa haluaa joulupöytäänsä myös maksalaatikkoa. Sekin kannattaa valmistaa itse.

Jos haluaa jotain uutta, kannattaa kokeilla vaikka bataattilaatikkoa, punajuurilaatikkoa tai kurpitsalaatikkoa.

Netti on täynnä ohjeita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut