50-vuotias Riihilatu houkuttelee luontoon liikkumaan – viikottaiset maastopyöräilyretket vetävät sankoin joukoin väkeä

Liikunta: Suomen Ladun jäsen Riihilatu täytti 50 vuotta.

Maastopyöräilystä on tullut yksi suosituimmista lajeista. Riihilatu järjestää yhteislenkkejä viikoittain. Riihilatu

Mia Lagström

Kun Riihilatu perustettiin 50 vuotta sitten marraskuussa, oli heti selvää, että yhdistyksen tehtävänä ei ole kilpaurheilu, vaan houkutella väkeä ulos retkeilyn ja muiden ulkoaktiviteettien pariin. Innostaa ja tuoda hyvää mieltä.

Alusta saakka Riihiladun toimintaan on kuulunut hiihtoa, patikointia, retkeilyä ja ulkoilua eri muodoissa. Lumikenkäily, sauvakävelyä, melonta ja maastopyöräily ovat tulleet mukaan myöhemmin.

– Tällä hetkellä suosittuja ovat etenkin viikoittaiset maastopyöräilylenkit sekä useita kertoja keväisin ja syksyisin järjestettävät ohjatut sauvakävelyillat. Ne houkuttelevat väkeä sankoin joukoin, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jaana Keinänen.

Keinänen liittyi Riihilatuun vuonna 1985.

– Lähdin mukaan Riihiladun järjestämälle vaellukselle. Sen jälkeen olen ollut monessa mukana. Retkeily on aina kiinnostanut. Talvivaellukset ovat hienoja juttuja. Pidän myös melonnasta. Olemme käyneet mieheni kanssa viikon mittaisilla melontaretkillä Saimaalla. Luonnossa on hyvä olla. Mieli rentoutuu.

Retkeily on kuulunut Riihiladun toimintaan yhdistyksen perustamisesta lähtien. Retkiä on tehty eri kansallispuistoissa, mutta myös lähimaastossa. 50 vuoden ajan on käyty silloin tällöin Lapissa ruskaretkillä ja talvella hiihtoreissuilla.

Riihiladun lajitarjontaan kuuluvat myös hiihto ja lumikenkäily lumitilanteen niin salliessa. Avantouintiakin harrastetaan Ryttylän Ykslammilla.

– Meitä on aika monta avantouintiaktiivia. Se on mukavaa ja pysyvät flunssat poissa.

Keväisin Riihilatu järjestää melontaopastuksia yhdistyksen tuvalla Paalijärvellä Ismo ja Irma Lepistön opastuksella.

– Olemme järjestäneet melontaretkiäkin. Yhdistyksen retkeilymaja Paalitupa on kaupungin uimarannan vieressä Paalijärvellä. Se on kaikkien jäsenten vapaassa käytössä.

Toimintaa on myös lapsiperheille. Metsämörritoiminta ja Muumien retkeilykoulut ovat olleet varsin suosittuja.

– Kun korona helpottaa, aloitamme uuden Seikkailevat perheet -toiminnan, jossa järjestetään yhteisiä luontoliikuntahetkiä alle 10-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Tutustumme samalla lähiseudun liikuntamahdollisuuksiin, Keinänen kertoo.

Valtaosa Riihiladun toiminnasta on maksutonta. Yhdistys vuokraa retkeily- ja liikuntavälineitä, kuten kanootteja, retkiluistimia, lumikenkiä, rinkkoja, telttoja, ahkioita ja maastopyöriä.

– Pääsee alkuun, ei tarvitse heti hankki omia.

Liikunnan iloa kaikille

Riihilatu 50 vuotta

Riihilatu on Suomen Ladun jäsenyhdistys.

Riihilatu sai alkunsa 50 vuotta sitten. Aloitteen tekivät Suomen Ladun järjestösihteeri Jorma Pölönen ja Riihimäen kaupungin nuorisosihteeri Aarno Erkamaa.

Perustava kokous pidettiin 18.11.1970 Urheilutalolla. Paikalla oli 18 asiasta innostunutta.

Alusta saakka yhdistyksen tärkeänä ajatuksen oli innostaa ihmisiä retkeilyn ja kuntoliikunnan pariin, ei kilpailutoiminta.

Riihiladun oli tarkoitus juhlistaa 50-vuotisjuhliaan Suomen Metsästysmuseossa. Koronan vuoksi tilaisuus jouduttiin perumaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut