Jäykkäkouristusrokotuksista on syytä huolehtia myös aikuisiällä – muita rokotteita pitää ottaa tarpeen vaatiessa

Terveys: Jäykkäkouristukseen ei voi saada laumasuojaa, joten taudilta voi suojautua ainoastaan rokotuttamalla itsensä säännöllisesti.

– Riihimäen seudulla on hyvä rokotekattavuus. Lapista 98 prosenttia on saanut neuvolassa suojan jäykkäkouristukseen, kurkkumätään, hinkuyskään ja polioon, terveydenhoitaja Anne Heimo kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Jos rokotuksista tulee mieleen lähinnä lapsuus, pitäisikö olla huolissaan? Olisiko joitain rokotuksia pitänyt ottaa vielä aikuisiällä vai suojaavatko lapsuudessa saadut rokotteet?

Riihimäen seudun terveyskeskuksen terveydenhoitaja Anne Heimon mukaan tärkein rokote, josta pitää huolehtia myös aikuisiällä, on jäykkäkouristusrokote.

– Jäykkäkouristukseen ei voi saada laumasuojaa, joten taudilta voi suojautua ainoastaan rokotuttamalla itsensä säännöllisesti.

Jäykkäkouristus on tuskallinen tauti, joka aiheuttaa kouristelua ja hengitysvaikeuksia. Tauti piilee maaperässä, joten sen voi saada likaisesta haavasta.

Vuosittain Suomessa sairastuu jäykkäkouristukseen noin yksi henkilö. Ilman rokotuksia tapauksia olisi vuosittain useita kymmeniä.

Jäykkäkouristusrokote annetaan neuvolassa, koulussa ja 25-vuotiaana niin sanottuna kolmoisrokotteena, joka sisältää myös kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteet. Tämän jälkeen jäykkäkouristusrokote tulisi uusia 20 vuoden välein 45-vuotiaana ja 65-vuotiaana ja sen jälkeen kymmenen vuoden välein.

Vyöruu-surokote on kehitetty vesirokkorokotteesta, joka kuuluu lasten rokoteohjelmaan.

– 25-ikävuoden jälkeen jäykkäkouristusrokotuksen yhteydessä saa kurkkumätärokotteen, mutta ei enää hinkuyskärokotetta.

Onko hinkuyskärokote sitten tarpeen ottaa erikseen, riippuu ihmisen terveydentilasta.

– Jos sairastaa keuhkosairauksia, voi se olla tarpeellinen. Asiasta kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa. Suomessa ei ole ollut laajoja hinkuyskäepidemioita. Tilanne kuitenkin elää, ja THL seuraa myös ulkomaiden tilannetta.

Entä sitten tuhkarokko-, vihurirokko- ja sikotautirokote eli niin sanottu MPR-rokote?

Vuoden 1975 jälkeen syntyneet ovat saaneet MPR-rokotuksen lapsena, eikä sitä tarvitse aikuisena uusia.

– Vanhemmasta ikäpolvesta suurin osa on sairastanut tuhkarokon, vihurirokon tai sikotaudin ja saanut sitä kautta suojan. 1960- ja 1970-luvuilla oli laajoja tuhkarokkoepidemioita. Jos henkilö ei ole sairastanut näistä kolmesta mitään, eikä saanut rokotetta, kannattaa se hankkia, Heimo neuvoo.

Myös poliorokote on voimassa, jos sen on lapsena saanut. Sitä ei aikuisena tarvitse uusia.

Kaikki muut rokotteet ja niiden ottaminen on kiinni henkilön terveydestä ja tarpeesta, esimerkiksi matkusteleeko paljon ulkomailla. Ulkomaille lähtiessä kannattaakin aina tarkistuttaa, että tarvittava suoja eri sairauksia vastan on olemassa.

Rokote, jonka ottaminen on Heimon mukaan viime vuosina lisääntynyt yli 60-vuotiaiden keskuudessa, on pneumokokkirokote.

– Se voi suojata keuhkokuumeelta infektiotaudin jälkitautina.

Uutena rokotteena aikuisille on vyöruusurokote, jonka saa halutessaan yli 50-vuotiaana.

– Vyöruusu on ikävä sairaus, joka voi aiheuttaa pitkäaikaisen hermosäryn. Nyt sitä vastaan voi suojautua. Ihan täysin uusi rokote vyöruusurokote ei ole, sillä se on kehitetty vesirokkorokotteesta, joka kuuluu lasten rokoteohjelmaan.

Rokotteet

Jäykkäkouristus tärkein

Aikuisiällä rokotteista on huolehdittava itse.

Rokotteet saa perusterveydenhuollosta. Lääkäri kirjoittaa reseptin, jonka jälkeen terveydenhoitaja pistää rokotteen.

Tärkein rokotteista on jäykkäkouristusrokote.

MPR-rokote on tarpeen, jos ei ole sitä lapsena saanut eikä ole sairastanut tuhkarokkoa, vihurirokkoa tai sikotautia.

Rokotetta ei voi ottaa kuumeisena. Kuumeisena vasta-aineita ei välttämättä synny.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut