Koronan vaikutus kukkien joulukauppaan on vielä epäselvää – alueen kukkakauppiaat ovat kuitenkin positiivisia: "Kukilla halutaan tuoda arjen luksusta"

Korona: Kukkalähetysten määrät ovat kasvaneet hurjasti.

Kukkakauppa Peikonkämmenessä odotetaan joulusesonkia hyvillä mielin. – Haluan uskoa, että kukat pitävät pintansa koronasta huolimatta jatkossakin, Stina Girs sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Kukkakauppa Peikonkämmenen yrittäjä Stina Girs muistelee, kuinka korona teki viime keväänä Hyvinkäästä kahdeksi viikoksi aavekaupungin.

– Kaupungin kadut tyhjenivät täysin. Pohdimme naapuriyrittäjien kanssa, miten tässä mahtaa käydä. Ajattelin hetken aikaa lyhennettyjä aukioloaikoja, mutta luonto ei antanut periksi. Olen pitänyt kaupan auki koko ajan, Girs kertoo.

Katujen ja kauppojen tyhjeneminen huomattiin myös Riihimäellä Kukkakauppa Hortensiassa sekä Aulin Kukassa ja Sidonnassa.

– Ennen maskien tuloa suljimme liiketilan niin, että myimme kukkia ovesta ikään kuin kioskin luukusta. Nyt olemme onneksi pystyneet olemaan auki normaalisti. Ihmiset noudattavat tunnollisesti turvavälejä ja käyttävät maskeja, yrittäjä Auli Pöhö Aulin Kukasta ja Sidonnasta kertoo.

Tällä hetkellä ihmisiä on liikkeellä kaupoissa suhteellisen tavanomaiseen tapaan. Silti paluuta koronan edeltävään aikaan ei ole.

Girsin mukaan kokoontumisrajoitukset vaikuttavat. Monet juhlista on peruttu ja jos juhlia pidetään niin huomattavasti pienemmällä väkimäärällä, esimerkiksi ennen häihin tilattiin morsiuskimpun lisäksi pöytäkoristeet. Nyt kun juhlia pidetään vain pienellä porukalla, ei pöytäkoristeita tilata.

Amarylliksiä ja joulutähtiä voidaan käyttää myös kimpuissa leikkokukkien tavoin.

Jos korona on tuonut huonoa, on se tuonut myös hyvää. Kukkalähetykset ovat lisääntyneet moninkertaisesti ja nettikauppa vetää hyvin.

– Kun ystäviä ja sukulaisia ei voi tavata samaan malliin kuin ennen, muistetaan heitä kukkalähetyksin ja välillä jopa ihan ilman mitään erityistä syytä viikonloppukukkasin. Myös kukkien ostaminen omaksi piristykseksi on lisääntynyt. Kukat ilahduttavat, kun ollaan etätöissä tai karanteenissa, Maija Natunen ja Sini Ramberg Kukkakauppa Hortensiasta kertovat.

Omaksi iloksi ostettujen kukkien määrän kasvu on huomattu myös Peikonkämmenessä.

– Kun ihmiset eivät päässeet viime pääsiäisenä mökeille, panostettiin pääsiäiseen kotona. Kun aikaa vietetään kotona enemmän, halutaan kodista kaunis ja viihtyisä. Kukat ovat helppo piristys monelle, Girs sanoo.

Uusia juttujakin on innostuttu koronan aikana kehittelemään. Kukkakauppa Hortensia aloitti yhteistyön Kettu & Raparperi -konditorian kanssa.

– Toimitamme nyt kerralla kukat ja kakut, Natunen kertoo.

Mutta miten mahtaa käydä joulusesongin?

Kun jouluvierailut sukulaisten luona jäävät pois, ostetaanko kukkia vähemmän vai vaihtuuko itse viety joulukukka kukkalähetyksiin?

Sen aika näyttää. Kukkakaupoissa ollaan positiivisia ja uskotaan, että kuljetukset lisääntyvät ja kukat pitävät pintansa koronasta huolimatta jatkossakin.

Marraskuussa alkanut joulusesonki on kukkien myynnin osalta vuoden vilkkain aika äitienpäivän ohessa. Kukat ovat helppo tapa muistaa läheisiä, kukapa ei pitäisi kukkasista.

Kukkakauppa Peikonkämmenestä ostetaan jouluisin melko tasaisesti leikkokukkia sekä perinteisiä jouluistutuksia ja -asetelmia. Aulin kukassa ja Sidonnassa joulusesongin ykkösenä ovat leikkokukat. Ne ovat osin korvanneet jopa perinteiset jouluruukut ja -asetelmat.

– Nyt ostetaan joulukimppuja. Amarylliksiä ja joulutähtiä voidaan käyttää myös kimpuissa leikkokukkien tavoin. Amarylliksiä on vaikka millaisia, monenkokoisia ja -värisiä. Niistä saa aivan ihania kimppuja, Pöhö kertoo.

Joulukimppuja tehdään ahkerasti myös Kukkakauppa Hortensiassa. Syvän punaisia ja vihreitä kimppuja koristellaan hopea-kultakimaltein.

– Kukilla halutaan tuoda arjen luksusta. Sen näkyy etenkin näin jouluisin, Natunen sanoo.

Kukkien hoito

Joulukimput ja muut leikkokukat

Selvitä jo kukkaa ostaessa, millaiseen veteen kimppu laitetaan, esimerkiksi joulutähti tykkää kädenlämpöisestä ja amaryllis viileästä vedestä.

Leikkaa varsien päästä 1–2 senttiä pois terävällä veitsellä. Näin kukka saa hyvän imupinnan.

Muista myös kukkavirkiste.

Vaihda vettä säännöllisesti. Vaihdon yhteydessä leikataan varsiin uudet imupinnat.

Jos amarylliskimpussa on kuminauha, annetaan sen olla. Kuminauha kukan tyvessä estää onttovartista kukanvartta aukeamasta.

Älä pidä kimppua suorassa auringonpaisteessa, vedossa tai hedelmien lähellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut