Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Marko Jantusen uusi elämä alkoi Riihimäeltä vuonna 2015 – ”Päätin, että tähän oman elämäni NHL:ään panostan täysillä”

Henkilö: Jääkiekkoilija Marko Jantunen pääsi irti huumeista vuonna 2015. Hänen mukaansa matkaa itseensä ei voi koskaan aloittaa liian myöhään.

– Siinä keinussa mä mietin, että tarvitsen lisää kamaa, mutta toisaalta myös, että se tappaa mut. Ajattelin, että olen hoidossa vähän aikaa ja sitten karkaan.

Näin muistelee elämänsä käännekohtaa pitkän uran jääkiekkoilijana vuonna 2010 lopettanut, ja sen jälkeen rankkaan päihdekierteeseen ajautunut Marko Jantunen.

Jantunen luennoi päihteistä kuluneella viikolla Hyvinkäällä, jonne hän oli saapunut kaupungin ja Elämäni Sankari ry:n kutsumana.

Omaa päihdekuntoutustaan hän avasi Aamupostille tarkemmin luennon jälkeen.

Hetki, jota hän muisteli, ajoittuu vuoden 2015 syksyyn – ja Riihimäelle.

Tuolloin miehen jo vuosia kestäneet päihdeongelmat olivat jo tulleet kaiken kansan tietoisuuteen ja hän oli syvällä huumekoukussa. Perhesiteet olivat katkenneet ja elimistö otti vastaan muun muassa amfetamiinia, kokaiinia, lääkkeitä sekä alkoholia. Huumevelkoja oli yli 80 000 euroa.

Vuosien aikana hän oli yrittänyt päästä irti aineista jo monet kerrat. Erilaisia tapoja kokeiltiin, mutta jokaisella kerralla huumeet veivät lopulta voiton.

Tuona syksynä asiat kuitenkin muuttuivat. Jantunen kirjautui Avominne-päihdeklinikan Riihimäen yksikköön, ja siitä sai lopulta alkunsa hänen uusi elämänsä.

Avominne-päihdeklinikat tarjoavat toipumiskeskeistä hoitoa, joka alkaa päihderiippuvuuksiin ja niiden hoitoon pureutuvalla infoluennolla. Jantunen oli löytänyt itselleen sopivan kuntoutumismuodon.

– Minulle tuo hoitopaikka oli juuri oikea. Ihan ratkaisevin tekijä oli se, että sisäinen motivaationi heräsi, sillä ulkoinen motivaatio ei ole kauaskantoista, Jantunen toteaa.

Toinen ratkaiseva hetki oli, kun hänelle alkoi muodostumaan käsitys omasta sairaudestaan. Ymmärrys sitä kohtaan kasvoi ja Jantuselle alkoi tulla yhä enemmän ahaa-elämyksiä päihteiden käyttöön liittyen.

– Sitä kautta heräsi kova palo ja sisäinen motivaatio, sekä halu oppia lisää. Tutkia sitä, mikä minua on vaivannut ja syventää tuota tietoa, hän kertoo.

Niinpä hän ahmi tietoa päivä päivältä lisää. Jantunen kuitenkin huomauttaa, että parantumisen kannalta niin perinpohjainen asioihin perehtyminen ei suinkaan ole välttämätöntä.

Hän itse vain halusi kehittyä siltäkin osin, vähän samaan tapaan kuin aiemmin jääkiekkoilijana. Tällä kertaa kuitenkin vielä asteen verran paremmin.

Päihdekuntoukseen kirjauduttuaan, 14. syyskuuta 2015, alkoikin hänen mukaansa "oman elämän NHL".

– Kun lätkäurallani pääsin pelaamaan Calgaryyn, en osannut asettaa itselleni oikeita tavoitteita, ja niinpä NHL-urani jäikin hyvin lyhyeksi, Jantunen aloittaa.

– Nyt päätin kuitenkin toimia toisin. Päätin, että tähän panostan täysillä. Käännän kaikki kivet enkä lintsaa mistään, sillä kyse oli niin isoista asioista: omasta terveydestäni ja elämästäni, hän jatkaa.

Sen lisäksi, että Jantunen sai hoidon aikana tietoa sairaudestaan, hän oppi myös uusia rutiineja. Myös niillä on hänen mukaansa ollut ratkaiseva merkitys, että elämä on nyt päihteetöntä.

– Mulla on nyt omat tietyt rutiinit ja niitä noudatan joka päivä. Se on pieni panostus, mutta sillä on iso merkitys ja palkinnoksi siitä olen saanut hyvän arjen, jonka olin kadottanut. Se on kuitenkin se, mihin kaikki perustuu.

Lopulta Jantunen innostui päihteiden vaikutuksista oppimisesta niin paljon, että kuntoutuksen jälkeen hän suuntasi opintojen pariin. Ensin hän suoritti liikuntaneuvojan tutkinnon vuosina 2016-2018, ja sen jälkeen mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon.

Ensi kesänä olisi tarkoitus valmistua lähihoitajaksi.

– Ja olen jo vähän miettinyt myös jatko-opintoja, Jantunen sanoo.

Nykyään hän myös työskentelee Avominne-klinikoiden asiakkuuspäällikkönä. Työnsä puolesta hän on ollut mukana auttamassa jo yli sadassa riippuvuushoidossa.

Päihdekuntoutusta ja sen jälkeistä elämäänsä Jantunen kuvailee matkaksi itseensä. Hoidon tärkeimpiä tavoitteita ovat päihteettömyys, uudet toimintamallit ja elämänmuutos, mutta niiden saavuttamiseksi pitää tehdä matka, jonka aikana kohtaa itsensä.

Sitä matkaa ei ole hänen mukaansa koskaan liian myöhäistä aloittaa.

– Tiedän nyt kuka olen, mitä teen ja mitä haluan. Tänä päivänä mulla on hyvä elää tämän ihmisen kanssa, sillä tiedän omat vahvuuteni ja heikkouteni, Jantunen miettii.

– Mutta haluan kuitenkin tutustua häneen vielä lisää, hän jatkaa.