Hyvinkää sulkee uimalan, museot ja kirjaston lauantaista alkaen – korona kiihdyttää kierroksia Uudellamaalla

Kirjasto ja moni muu julkinen tila menee kiinni tiukentuvan koronaohjeistuksen myötä. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Hyvinkää sulkee lauantaista alkaen muun muassa uimalan, nuorisotilat, museot ja kirjastot. Jo aiemmin on suljettu kuntosalit. Hyvinkääsalin yleisötapahtumat ja kaikki aikuisten harrastustoiminta sisätiloissa ovat myös tauolla.

Keusote suositti torstaina vakavasti kuntia sulkemaan julkisia tiloja koronan kiihtyvän leviämisen vuoksi Uudellamaalla.

– Lasten ja nuorten toiminnasta tiedotamme vielä erikseen, kun selviää perjantaina, miten muualla Uudellamaalla on tarkoitus edetä mahdollisten rajoitusten osalta. Hyvinkäällä tullaan noudattamaan samaa linjaa kuin Uudellamaalla yleensä, sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

– Koska tilanne elää koko ajan, on myös todennäköistä, että tiedotamme täsmennyksistä lisää myös ensi viikolla, muistuttaa sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen.

Keusoten suositus sulkemisesta koskee myöskauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tiloja sekä niihin kulkua.

Yleisötilaisuuksien rajoitusten muutoksista Keusote tiedottaa myöhemmin erikseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston uuden määräyksen jälkeen. HUS on vastikään suosittanut niiden kieltämistä.

Myöskään yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella pidettäviksi. Poikkeuksena ovat muistotilaisuudet.

Toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen ensi viikosta alkaen joululomaan saakka. Tämä koskee esimerkiksi ammatillisia oppilaitoksia myös lukioita ja vapaata sivistystyötä kuten Hyvinkään opistoa.

Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Myös sosiaali- ja terveyspalveluiden odotustilojen käyttöä rajoitetaan toistaiseksi. Sote-palveluissa suositellaan etäpalveluja. Jos käynti on tarpeen, on sitä varten otettava ennakkoon yhteyttä.

Aikuisten joukkue-, ryhmä- ja kontaktilajiharrastustoiminnan keskeytys jatkuu toistaiseksi. Keskeytys tarkoittaa kaikkea ryhmässä tehtävää harrastustoimintaa sisä- ja ulkotiloissa. Etänä voi harrastaa mahdollisuuksien mukaan. Ainoastaan yli 20-vuotiaiden maajoukkuetason, SM-tason, ykkösdivisioonan tai kansainväliselle huipulle tähtäävän ammattimaisen harjoittelun kohdalla tehdään poikkeus.

Maskeja suositellaan ala- ja yläkoulujen sekä päiväkotien henkilökunnalle sekä yläkoulujen oppilaille.

Keusote painottaa vahvista maskin käyttöä myös taksin kuljettajille ja matkustajille, mikä koskee myös koulukuljetuksia.

Työpaikoilla ruoka- ja kahvitauot pitäisi porrastaa, jotta vältetään työntekijöiden altistumista ja kotikaranteeniin joutumista. Etätyösuositus on voimassa, milloin se on mahdollista.

Keusoten alueella koronatartuntojen ilmaantuvuus on noussut jyrkästi noin kahdessa viikossa 28:nnesta 68:aan per 100 000 asukasta.

Kolmasosa tartunnoista ei ole jäljitettävissä.

Suositusten ja rajoitusten jatkosta viestitään 16.12 tai tilanteen muuttuessa.

Juttua päivitetty klo 15.40 Hyvinkäältä tulleiden tietojen jälkeen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut