Julkisia tiloja uhkaa sulkeminen – Häme siirtymässä koronassa leviämisvaiheeseen – suositukset tiukkenevat

Kanta-Hämeessä kaikki mittarit osoittavat johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan, että leviämisvaihe on käsillä, ja ohjeistukset siksi tiukkenemassa. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Kanta-Hämeen kuntia neuvotaan varautumaan julkisten tilojen sulkemiseen seuraavien viikkojen aikana aina tammikuun alkuun saakka.

Maakuntaa uhkaa sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelän mukaan siirtyminen leviämisvaiheeseen. Siksi maakunnan pandemiaryhmä pohtii torstaina, mennäänkö tiukempiin suosituksiin. Järvelä pitää niitä todennäköisinä.

Julkisten tilojen sulkeminen koskisi mahdollisesti muun muassa kirjastoja, museoita, teattereita ja jäähalleja.

Pandemiaryhmä eli koronanyrkki arvioi myös, rajoitetaanko yksityistilaisuuksien osallistujajoukko 10 henkilöön. Myös yleisötilaisuudet saatetaan rajoittaa joko 10 tai 20 osallistujaan. Niin ollen koronanyrkki pyytää myös aluehallintovirastoa arvioimaan uudelleen nykyistä, velvoittavaa ohjettaan, joka sallii yli 50 hengen yleisötilaisuudet.

Järvelä ei suosittele yleisötilaisuuksien järjestämistä edes ulkotiloissa, ellei niiden järjestäjä varmasti pysty valvomaan turvavälejä ja ole valmis keskeyttämään tilaisuuden, jos ohjeita ei noudateta.

– Ulkona turvavälit ovat vielä vaikeammin valvottavia kuin sisällä, jossa voi olla merkityt paikat. Laulaminen on erityisesti riski, sillä pisarat leviävät silloin tehokaasti, hän toteaa viitaten vaikkapa joululaulutilaisuuksiin ulkosalla.

Näillä näkymin kuntien ryhmätoiminnassa alkaa joulutauko jo ensi viikosta lähtien ja jatkuu aikaisintaan viikolla kaksi ensi vuonna.

– Suositus on, että kunnat suosittaisivat heidän tilojaan käyttävät seurat toimimaan samoin, Järvelä lisää.

Julkisten tilojen kuten uimahallien saunat pysyvät kiinni, ja pukutilojen paikkoja olisi vähennettävä.

– Vaikein suositus on, että kouluissa pidettäisiin juhlia vain, jos on pakko ja ilman yleisöä. Joulujuhlat olisivat luokissa tai ryhmissä tai sitten niitä ei olisi lainkaan.

Toisen asteen oppilaitoksissa suositellaan maskeja käyttöön täysimääräisesti ja siirtymistä etöopetukseen. Hyria onkin jo ilmoittanut toteuttavansa suositusta ensi viikosta alkaen 10. tammikuuta saakka.

Myös yläasteilla on syytä valmistautua maskien käyttöön, jos leviämisvaiheen raja ylittyy.

Kaikilla mittareilla arvioituina leviämisaihe on käsillä.

Koronan ilmaantuvuusluku per 100 000 asukasta on merkittävästi kasvanut parissa viikossa eli 20:stä 53:een.

Koronanäytteistä nyt liki kaksi prosenttia on positiivisia, kun se on tähän asti ollut noin yksi.

Karanteenin aikana koronaan sairastuneiden määrä on pienentynyt, joten riski siitä, että he ovat altistaneet muita ennen sairauden toteamista on kasvanut.

Viimeisen seitsemän päivän aikana koronapositiivisten määrä nousi uuteen ennätykseen eli 45:een. Sairastuneista aiempaa useampi kuuluu iäkkäiden ikäryhmään yli 50-70-vuotiaisiin. Keskiviikon aikana ilmaantui kahdeksan uutta tartuntaa, joista Riihimäen seudulla neljä, ja heistä kaksi sairastui karanteenin aikana.

– Keskimäärin jokaista 10 positiivista kohden yksi joutuu sairaalaan.

Ikäkkäiden ryhmässä vakavan sairauden mahdollisuus on suurempi, ja siten myös sairaalahoidon tarve Järvelän mukaan kasvaa.

Vahvistaakseen voimiaan sairaanhoitopiiri hakee kiireellisesti kuutta erikoissairaanhoidon sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa.

– Kohorttiosastolla on tiukat paikat.

Tätä nykyä keskussairaalassa on kuusi potilasta, Riihimäellä yksi. Tehohoidossa ei yhtään.

Syksyn aikana koronaan on kuollut viisi. Kaikkiaan kuolleiden määrä on kuusi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut