Launosten joulupolku aukeaa jälleen – virtuaalitekniikka mahdollistaa tutustumisen vanhoihin taloihin

Maisemat ovat uudesta tekniikasta huolimatta ennallaan. Kuva Launon kartanosta viime vuodelta. Aulis Lindfors

Kare Asp

Nykyaika tuntuu myös historiallisten talojen maisemissa. Tähän vaikuttavat tietenkin koronaviruksen myötä edellytettävät varotoimenpiteet.

Viidettä kertaa järjestettävän Launosten joulupolun reitille pääsee virtuaalikartan avustamana lauantaista 28.11. alkaen loppiaiseen asti. Valtakunnallisesti arvokkaissa kulttuurimaisemissa kiertävän ulkoilureitin pituus on noin neljä kilometriä, joten ruuhkia ei pääse kovin helposti syntymään.

Launosissa on ollut asutusta rautakaudesta alkaen. Kylässä on kaksi isoa kartanoaluetta sekä paljon yli 100-vuotiaita taloja. Reitin varrella näkee vanhoja rakennuksia, upeita pelto- ja metsämaisemia sekä Launosten kylänraittia.

Joulupolun reitillä on yli 15 kohdetta, lisäksi mukana on etäkohteita. Joulupolun virtuaalikartta sisältää reittiopastuksen lisäksi monenlaista ohjelmaa historiasta musiikkiin. Virtuaaliohjelmat ovat nähtävissä reitin kohteita klikkaamalla. Kartan ohjelmaan voi tutustua helposti myös kotisohvalta käsin (www.facebook.com/launostenjoulupolku, lisätietoja ja linkki virtuaalikarttaan). Virtuaalikartan sovelluksen Citynomadin saa ladattua myös kännykkään, jolloin joulupolun reitin kohteet löytyvät helposti opastusta seuraamalla.

Lauantaina 28.11. kello 11–15 vietetään joulupolun avajaisia, jolloin reitin varrelta löytyy myös ulkoilmaohjelmaa: Launosten kartanon keskiaikaritareiden esityksiä ja hevospaimenten paimennusnäytöksiä, Kormun-Launosten Marttojen joulumyyjäiset ja Kampin tilan alpakat, Santamäen Palokärkien heijastinpuu Santamäen kartanoalueen tallipihalla, Tyynelän talon ulkoilmakahvila, Ruusu & Rosmariinin puoti sekä Kukkakauppa Komposituksen jouluavaus, jossa on paikalla myös kädentaitajia. Luonnon keskeltä reitin varrelta löytyy myös rauhallinen hiljentymispaikka.

Joulupolun avaus on järjestetty perinteisesti työväentalolla ja näin tapahtuu tänäkin vuonna virtuaalisesti: kunnanjohtaja Mikko Salmela avaa joulupolun ja ohjelmassa on myös Lopen Opiston Minustako laulaja? -kurssin joulumusiikkiesitys sekä Lopen seurakunnan jouluohjelmaa. Virtuaaliavajaiset ovat katsottavissa loppiaiseen asti joulupolun virtuaalikartasta.

Launosten joulupolun on viime vuosina kiertänyt yhden päivän aikana yli 600 ulkoilijaa. Tällä kertaa reitille pääsee 40 päivän ajan loppiaiseen asti. Joulupolulla kuljetaan kävellen, joten mukaan kannattaa varata hyvät ulkoiluvarusteet ja -kengät.

Parkkipaikkana on käytössä loppiaiseen asti Työväentalon piha-alue (Jurvantie 1) ja joulupolun avajaisissa lauantaina 28.11. myös Launosten koulun piha-alue (Kartanontie 8). Avajaisten aikaan käytössä on myös wc-tilat koulun päädyssä sijaitsevassa Lopen seurakunnan tilassa.

Joulupolun avajaisten aattona perjantaina 27.11. kello 19 järjestetään kolmatta kertaa perjantaina tunnelmallinen, lyhdyin valaistu jouluinen ulkoilmahartaus, joka pidetään joulupolun hiljentymispaikalla metsän keskellä.

Paikalle löytää työväentalolta (Jurvantie 1), kun seuraa opasteita Jurvantietä pitkin metsikköön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut