Villa Artun galleriassa on esillä näyttely, jossa muutetaan maailmaa – kantaa otetaan niin kurahousuihin kuin eläinten oikeuksiin

Näyttely: Teokset ovat osa Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen, Hämeenlinnan Aimokoulun ja Rovaniemen kuvataidekoulun Pienet tekijät -hanketta.

Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen oppilaat ovat tehneet näyttelyyn minikudontateoksia. Minikudontaa pääsevät myös näyttelyvieraat kokeilemaan. Kaisu Paavilainen näyttää mallia. Mia Lagström

Mia Lagström

Villa Artun galleriassa on parasta aikaa esillä vaikuttavia oppilastöitä. Teokset ovat osa Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun, Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen, Hämeenlinnan Aimokoulun ja Rovaniemen kuvataidekoulun viime syksynä käynnistynyttä Pienet tekijät -hanketta, jonka aikana pohditaan, miten taiteen avulla voidaan vaikuttaa.

– Ajatuksena on, että jokainen pystyy muuttamaan maailmaa pienillä teoilla, Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun rehtori Kaisu Paavilainen kertoo.

Eri tekniikoin toteutettuja teoksia on syntynyt hankkeen aikana rutkasti. Hyvinkään Lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat ovat valmistaneet muun muassa savesta pieniä mielenosoittajia, joiden avulla on voinut ilmaista omia mielipiteitään.

Kantaa otetaan moneen asiaan, kuten ”ei kurahousuille” tai ”lisää valtaa lapsille”. Eläinten oikeudet nousevat monessa työssä esille, samoin perheen tärkeys. Esillä on myös teoksia, joissa on pohdittu, mitä kasvit kertoisivat, jos ne pystyisivät sanomaan mielipiteensä.

Hankkeen aikana on tehty taidetta myös kaupungille. Alkusyksystä Villatehtaan tiiliseinän koloihin tehtiin pieniä taideteoksia ihmisten löydettäväksi. Nyt nämä työt ovat esillä Villa Artussa.

– Meriluotosillalla Aseman koulun ja Nuorisotalon Sillan välissä on tällä hetkellä satelliittinäyttely, jossa on tussipiirustuksia liikkuvista ihmisistä. Asemalaiturille vieviin portaisiin on tulossa lähiaikoina lisää teoksia.

Myös kaupungin sähkökaappeihin on laitettu kesän aikana teippauksia ohikulkijoita ilahduttamaan.

– Taiteen avulla voidaan herätellä ihmisiä myös ajattelemaan, Paavilainen sanoo.

Villa Artun galleriassa esillä olevat oppilastyöt ovat syntyneet osin etänä, osin jokaisessa kuvataidekoulussa erikseen mutta myös yhdessä.

– Järjestimme viime syksynä Villa Artussa yökyläilyn, jonne saapui oppilaita myös Hämeenlinnasta ja Rovaniemeltä. Meillä oli työpajoja ja erilaista ohjelmaa ja vietimme yön Villa Artun tiloissa. Nukuimme täällä pitkin poikin käytävillä. Se oli hauskaa, Paavilainen kertoo.

Tarkoituksena on, että vastaava yökyläily järjestetään seuraavaksi Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä. Suunnitelmissa on myös leirikoulu Pykeijassa Pohjois-Norjassa, jos vain koronatilanne sallii.

Pienet tekijät

Pienet tekijät -näyttely on nähtävillä Villa Artussa (Kankurinkatu 4-6, O-rappu) 18.12. saakka.

Näyttelyn teokset ovat osa Hyvinkään, Hämeenlinnan ja Rovaniemen kuvataidekoulujen ja Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen Pienet tekijät -yhteishanketta, jonka aikana pohditaan, miten taiteen kautta voidaan vaikuttaa.

Näyttely avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–16. Vapaa pääsy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut