Adventin lähestyessä Havin tehtaalla eletään vuoden kiireisintä aikaa – suosikkiväri valkoinen on saanut rinnalleen makean trendivärin

Adventti: Valkoinen on kynttilöiden väreistä suosituin.

Marraskuu on Havin kynttilätehtaalla Riihimäellä vuoden kiireisin kuukausi. Havin antiikkikynttilät valmistetaan edelleen perinteisesti käsin. Mia Lagström

Mia Lagström

Sunnuntaina kirkoissa ja kodeissa syttyvät ensimmäiset adventtikynttilät. Ruotsista 1900-luvulla Suomeen saapunut perinne on monelle tärkeä. Havin kynttilätehtaalla ei erikseen adventtikynttilöitä valmisteta.

– Jokainen voi käyttää sellaisia kynttilöitä kuin omaan kynttilänjalkaan sopii, hankinta- ja laatuinsinööri Rosa Strander sanoo.

Pikainen kurkistus vuoden 1969 kynttilämyyntikatalogiin kertoo, ettei adventtikynttilöitä myyty Havilla 1960-luvullakaan.

– Kirkkokynttilöitä on ollut ja itsenäisyyspäivän kynttilöitä, mutta ei adventtikynttilöitä, tehdaspäällikkö Päivi Määttä selailee vanhaa esitettä.

Havin tehtaalla Riihimäellä eletään nyt kiireisintä aikaa.

– Teemme kynttilöitä läpi vuoden. Joulutuotanto aloitetaan heti kesälomien jälkeen syksyllä. Syksyllä palkkaamme myös kausityötekijöitä, Määttä kertoo.

Eniten joulun aikaan menee lyhtykynttilöitä ja pöytäkynttilät. Pöytäkynttilät ovat helppoja. Ne eivät tarvitse erikseen kynttilänjalkoja. Riittää, että ne asettaa tasaiselle palamattomalle alustalle.

Kapeilla antiikkikynttilöillä ja kruunukynttilöillä saa luotua juhlallisen tunnelman.

Suosituin kynttilän väri on valkoinen. Seuraavana tulevat Havin punainen ja uudempana tulokkaana samppanja.

Erilaisia kausivärejäkin tehdään. Syksyn trendivärit ovat olleet toffee, salvia, kanerva, poltettu oranssi ja musta.

– Toffeen suosio on jopa yllättänyt. Kynttilät ovat nykyisin suosittu sisustuselementti. Etenkin näin syksyllä kynttilöitä poltetaan paljon. Kevättä kohden se vähenee, Strander sanoo.

Havin kynttilät valmistetaan parafiinista ja eläinperäisestä steariinista. Parafiinia käytetään pöytäkynttilöissä, hautakynttilöissä ja tuikuissa. Parafiinin hyvä puoli on, että se on pehmeää ja sitä on helppo muotoilla ja työstää.

Steariinia käytetään kapeiden ja pitkien kynttilöiden valmistamiseen, koska steariini pitää muotonsa hyvin.

– Paljon puhutaan ekologisuudesta, mutta välillä asiat ovat ristiriitaisia. Soijakynttilät ovat kyllä vegaanisia, mutta niissä käytetty soija tulee Etelä-Amerikasta, jossa metsää hakataan soijaviljelmien tieltä. Itse en pidä parafiiniakaan huonona vaihtoehtona. Niin kauan kuin meillä on öljyteollisuutta, syntyy parafiinia sen sivutuotteena joka tapauksessa, Määttä sanoo.

Adventtikynttilät

Ensimmäinen syttyy sunnuntaina

Ensimmäinen adventti on sunnuntaina 29.11.

Tapa polttaa adventtikynttilöitä levisi Ruotsista Suomeen 1900-luvulla. Ensimmäinen adventtikynttilä on ”Toivon kynttilä”, toinen ”Rauhan kynttilä”, kolmas ”Rakkauden kynttilä” ja neljäs ”Ilon kynttilä”. Kaikkia neljää kynttilää voi polttaa koko joulun ajan.

Kynttilöiden lisääntyvä valo symboloi joulun lähestymistä, sillä kristinuskossa Jeesus on maailman valo.

Adventti tulee sanoista ”adventus Domini”, mikä tarkoittaa ”Herran tulemista”.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut