Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Riihimäen Nuorisoteatteri tuo lavalla äärimmäisen traagisen, mutta kauniin tarinan – herättänyt paljon keskusteluja nuorissa näyttelijöissä

Teatteri: H. C. Andersen ei turhuuksia kynäillyt. Riihimäen Nuorisoteatteri tuo lavalle klassikkosadun.

Pieni tulitikkutyttö -esityksestä vastaa Riihimäen Nuorisoteatterin neljännen vuosikurssin Kiintotähdet-ryhmä. Kuvassa on Saima Salmola. Marko Häkkinen

Mia Lagström

Viimeinen ensi-ilta ennen joulua Riihimäen Nuorisoteatterin Verstaalla on klassikkosatu Pieni tulitikkutyttö.

Se on surullinen tarina köyhästä tytöstä, joka yrittää saada uudenvuoden aaton kylmyydessä tulitikkuja kaupaksi. Kukaan ei niitä halua kuitenkaan ostaa. Tyttö alkaa kylmissään sytytellä tikkuja ja näkee niiden valossa ihmeellisiä asioita. Aamulla ohikulkijat löytävät tytön kuolleena.

Ohjaaja Kimmo Tähtivirta myöntää, että satu on yksi traagisimmista, mutta samaan aikaan siinä on paljon kaunista.

– Jotain kertoo se, että satu on säilynyt näinkin kauan. Sitä on luettu ja esitetty. Ehkä ajatus kuolemasta ei ole aina niin lohduton, varsinkin jos ihminen kärsii.

Pieni tulitikkutyttö on kirjoitettu 1800-luvun alkupuolella, mutta se toimii edelleen. Tähtivirran mukaan siinä on paljon hienoja teemoja, jotka ansaitsevat tulla esille nostetuksi.

– Toisista välittäminen ja huolehtiminen ovat tärkeitä teemoja myös meidän hektisessä ajassamme.

Yli 10 hengen yksityis- tilaisuuksia ei suositella.

Tähtivirta kertoo käyneensä projektin aikana paljon keskusteluja nuorten kanssa.

– On huolestuttavaa, kuinka yleistä stressi on tänä päivänä jo nuorten keskuudessa. Ei näin pitäisi olla. Olisi tärkeää, että osaisimme välillä pysähtyä ja kysyä, mitä muille kuuluu, miten he voivat. Auttamiseen ei tarvita välttämättä rahaa, pienet teot ratkaisevat. Osoittaa, että on läsnä.

Nuorisoteatterin versio Pieni tulitikkutyttö -sadusta on perinteinen. Valmista käsikirjoitusta ei ole ollut, vaan esitys on suunniteltu ja kirjoitettu yhdessä nuorten kanssa.

– Pieniä muutoksia olemme tehneet, esimerkiksi päärooli on jaettu useamman esiintyjän kesken. Muutoin noudattelemme alkuperäistä satua.

Hans Christian Andersen oli Tähtivirran mukaan taitava kirjoittaja, jonka saduissa on kaikissa vahva sanoma. Pienen tulitikkutytön lisäksi hienoja teemoja löytyy myös Rumasta ankanpoikasesta, Lumikuningattaresta ja Keisarin uusista vaatteista.

– Keisarin uudet vaatteet olisi todella hauska tehdä joskus näyttämölle. Tarina on todella järjetön, mutta silti niin osuva.

Riihimäen Nuorisoteatteri

Pieni tulitikkutyttö

Riihimäen Nuorisoteatterin vuosikurssin 4/12 Kiintotähdet-ryhmä esittää H. C. Andersenin sadun Pieni tulitikkutyttö Verstaalla (Junailijankatu 13, Riihimäki).

Esitykset ovat keskiviikkona 25.11. klo 18 (ensi-ilta), la 28.11. klo 15 ja su 29.11. klo 15.

Liput 12/10 euroa.

Näytelmän on ohjannut Kimmo Tähtivirta.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut