Hyvinkään ympäristön puolustaja päättämässä pitkän uran – Vantaanjoesta Kurkisuon suojeluun

Tuija Lahtisen kotipihalla kasvaa palsternakkaa marraskuussakin. Lahtinen on urakoinut vuosikymmeniä myös paikallisessa ympäristönsuojeluyhdistyksessä, jossa jättää tehtävät uudelle puheenjohtajalle. Tarja Heikkonen
Tarja Heikkonen

Tarja Heikkonen

Hyvinkäällä harva muistaa, millaisessa kunnossa Vantaanjoki oli vielä 1970-luvulla. Hyvinkääläiselle Tuija Lahtiselle, 71, siitä on pitkä muistijälki. Hän oli ensimmäisten joukossa nostamassa asiaa esille vuonna 1975, kun Hyvinkäälle perustettiin ympäristönsuojeluyhdistys.

Lahtinen oli mukana perustavassa kokouksessa, ja on sen jälkeen toiminut Hyvinkäällä yhdistyksen kantavana voimana.

Vantaanjoella Lahtinen organisoi joen siivoamista keräten sinne heitettyjä romuja, oli raivaamassa sitä melojille ja järjesti isoiksi yleisötapahtumiksi kasvaneita Vantaanjoki-tempauksia. Joen varteen syntyi myös luontopolku.

Lahtisen pitkä ura yhdistyksen vetäjänä on vuoden lopussa päättymässä, omasta halusta jäädä taustalle. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin 41-vuotias Riika Raunisalo.

– Hyvä vaihtaa, tulee uutta ajattelua ja uutta toimintaa. Yhdistys on vakiinnuttanut asemansa, ja nykyisin siltä jo pyydetään lausuntoja, Lahtinen lisää.

Kiinnostus ympäristöön syttyi jo kouluajan luontokerhosta. Linturetket veivät Luonto-Liittoon. Luonto-Liiton Lapin retkeltä löytyi tuleva aviokumppani Matti Lahtinen.

Pari muutti Hyvinkäälle 1973. Tuija Lahtinen oli opiskellut filosofian maisteriksi ja väitteli tohtoriksi.

– Tavoitteenani oli välttyä opettajan ammatilta ja suunnata tutkijaksi. Tavoite ei täysin onnistunut, sillä olen hoitanut opettajan tehtäviä koko työhistoriani ajan.

Hyvinkäällä Lahtinen opetti anatomiaa terveydenhuolto-oppilaitoksessa eläkkeelle jäämiseen asti.

Ruuhkavuosina kahden pienen lapsen äidin aika riitti ihmeesti myös monille luottamustoimille.

Kaupunginvaltuuston jäsenenä Lahtinen oli 1985–2000 eli neljä nelivuotiskautta ja pari vuotta kaupunginhallituksessakin. Lautakunnista tutuimmaksi tuli terveyslautakunta.

Luonnonsuojelurintamalla Lahtinen oli myös Suomen luonnonsuojeluliiton valtuustossa ja ympäristöministeriön alaisessa ympäristöneuvostossa.

– Yläkerran vuokralaiset hoitivat lapsiani, kun suuntasin töistä ruoanlaiton jälkeen kokouksiin. Valtuustossa korjasin oppilaiden anatomian kokeita, kun kuuntelin samalla puheenvuoroja. Kuntapolitiikka oli välillä melkoista jaarittelua.

Kuntapolitiikka tuli mukaan myös luonnonsuojelun siivellä, sillä Lahtisen mielestä siellä pääsee eri tavalla vaikuttamaan asioihin. Tuolloin Suomeen vasta synnytettiin ympäristöhallintoa.

– Yhdistyksessä on se hyvä puoli, ettei siinä tarvitse murehtia ryhmäkuria. Yhdistyksen kannanotoilla saa asioita julkisuuteen ja voi vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen.

Yhdistys pisti jopa Vapon vapisemaan, ja Kurkisuo lopulta suojeltiin.

– Joku vapolainen totesikin, että olisivat voineet vielä luonnonsuojelijat päihittää, mutta Koskenkorvan juojia ei, kun kirjelmöimme Kurkisuosta Altialle. Altia sitten suojelikin oman osansa Kurkisuosta varjellakseen sen laidalla olevaa vedenottamoaan. Sen jälkeen Vapokin luopui ja loppuosakin suojeltiin. Muuten se olisi nyt turvesuona.

Kiviaineskisoissa kävi heikommin. Useita louhoksia on noussut kaupungin ympäristöön vastustuksesta huolimatta.

Kaupungin tiivistyminen nakertaa viherilmettä: kerrostaloja tungetaan puistoon, kuten Härkävehmaan–Sveitsin- kaavassa, ja autotietä ulkoilureitille kuten Sonninmäessä.

– Hangonsillan alueen vehreät havainnekuvat olivat ihan muuta kuin mitä siellä nyt on. Yksi rakentaja sanoikin, että tuli vähän tihennettyä rakennuskantaa.

Paloa luottamustoimiin Lahtisella ei enää ole.

Aikaa on nyt lapsen lapsille, linturetkille, saksan kielen opiskeluun ja mökkeilyyn. Lempikohteena on Ridasjärven lintutorni.

Tuija Lahtinen

s. 1949 Helsinki, asunut vuodesta 1973 Hyvinkäällä.

Opettajana Hyvinkään terveydenhuolto-oppilaitoksessa 1990-2013, josta jäi eläkkeelle.

Lukuisia luottamustoimia, mm. Hyvinkään kaupunginvaltuuston demarivaltuutettuna 1985-2000.

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksessä perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja, viimeisimmät kaudet 1982-94 ja 1995-2020.

Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä ja kaksi lastenlasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut