Hyvinkään rautatieasemalla vilisee rottia – kun roska-astian kantta raotti, neljä isoa rottaa aloitti piirileikin

Aseman nurkilta on loukutettu liki 60 rottaa, mutta edelleen niitä on runsaasti. Jopa omenapuiden kaataminen on ollut harkinnassa ongelman hillitsemiseksi. Lojumaan jääneet vanhat, rikkinäiset roska-astiat ovat rotille erityisesti mieleen.

Hyvinkään rautatieaseman luona olevat rikkinäiset roska-astiat ovat olleet rotille mieleen. Ari Peltonen

Terhi Collin

Hyvinkään rautatieasemalla päivystävät taksikuskit ovat tänä syksynä päässeet aitiopaikalta seuraamaan rottien vilistystä aseman nurkilla. Rotille mieleen ovat olleet rikkinäiset roska-astiat.

– Me olemme ilmoittaneet rottaongelmasta huoltoyhtiölle jo kolme neljä viikkoa sitten. Välillä asiakkaat tulevat illalla sisään ja valittavat, että rotta juoksee edestakaisin vanhan postitalon ja roskakatoksen alueella, Hyvinkään Asemakahvilan yrittäjä kertoo.

Yrittäjän mukaan vanhat, rikkinäiset roska-astiat on nyt siirretty pois ja uudet, ehjät astiat on laitettu tilalle.

– Roskakatosta on korjattu ja laitettu kunnon teräsverkko ympärille. Rottien ei pitäisi enää päästä roska-astioihin, kahvilayrittäjä kertoo.

Rottien iloksi vanhat roska-astiat ovat jääneet lojumaan vanhan postitalon ja pyöräkatosten väliin. Perjantaiaamusta kun maa oli valkoisena, rottien kulkureitti rikkinäisiltä roska-astioilta vanhan postitalon alle erottui selvästi. Roska-astian kantta nostaessa neljä isoa rottaa alkoi vipeltää ympäri astiaa.

Vanhan postitalon perinteisessä, isoista kivistä tehdyssä kivijallassa on monta rotan mentävää koloa rakennuksen alle.

Niitä näkee ihan koko ajan luikahtelemassa talon alle.

– Muutama vuosi sitten meillä oli voimakkaat hajuhaitat sisällä, kun ilmeisesti talon alla oli kuollut rotta tai useampi, Taito Etelä-Suomi ry:n kehittämispäällikkö Marjo Vainio kertoo.

Rottaongelma ei siis ole uusi, mutta tänä syksynä rottia on ollut poikkeuksellisen paljon.

– Nyt niitä näkee ihan koko ajan luikahtelemassa talon alle. Ne ovat myös aika rohkeita, sillä vaikka asiakas tulee autolla pihaan, niin rotat vain kävelevät pois, eivätkä suinkaan juokse karkuun.

Rautatieaseman rottaongelma on myös kaupungin tiedossa. Ongelmaa on pyritty ratkomaan juurikin uusimalla roska-astiat ja verkottamalla roskakatos.

– Siellä on radan suuntainen penger, jossa havaittiin useampia rotankoloja. Penkereestä poistettiin kaivurilla maata ja tilalle laitettiin pyöreäkivistä soraa, jotta rotat eivät pystyisi enää kaivautumaan maan sisään, kaupungin ympäristötarkastaja Heta Narumo kertoo.

Narumo epäileekin, että viime aikojen runsaiden rottahavaintojen takana voi olla pyörätelineiden ja Rautatienkadun välisen penkereen mylläyksestä syntynyt muuttoliike.

– Rotilta on viety kolot ja kodit, ja nyt ne hakevat vähän uutta paikkaa.

Vanhan postitalon sokkelin vieressä on useampi rotanloukku, jotka ovat kaupungin saamien raporttien mukaan koituneet liki 60 rotan kohtaloksi syys–marraskuun aikana.

Rottien hävittämiseksi harkinnassa oli jopa kaupungin nimikkokasvin rautatieomenapuiden kaataminen.

– Hedelmäpuita ei kuitenkaan ryhdytty kaatamaan varmuuden vuoksi, Narumo sanoo ja toivoo kaupunkilaisten kiinnittävän huomiota siihen, etteivät he ruokkisi rottia tietämättään.

– Syötävät jätteet tiiviisiin roskiksiin, joita on tarkoitus lisätä aseman seudulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut