Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa ovat nyt pinnalla nämä kahdeksan ruokatrendiä, paljastavat S-ryhmän tilastot

Suomalaisten ruokaostoksissa näkyy tällä hetkellä kahdeksan ilmiötä, selviää S-ryhmän kattavasta tilastokatsauksesta.

S-ryhmän mukaan suomalaiset kiinnittävät ruokakaupassa entistä enemmän huomiota kotimaisuuteen, hyvinvointiin ja vastuullisuuteen.

– Elämyksellisyyden ja makukokemusten voimistuva trendi näyttäytyy nyt erilaisena kuin vielä vuosi sitten. Matkustamisen vähennyttyä elämykset etsitään lähempää ja pienimuotoisempana. Yhä useammalle elämyksellisyys on hyvän ruoan kokkailua kotona tai itse leivottua juurileipää. Aamiaisiin panostetaan nyt ihan uudella tavalla, ja ne ovat jälleen nousussa. Ravintolamaista ruokaa halutaan yhä enemmän ruokakaupasta, kertoo tiedotteessa valikoimajohtaja Katja Tapio S-ryhmän marketkaupasta.

Kotimaisuustrendi näkyy Suomessa tuotettujen elintarvikkeiden suosiona: kotimaisten elintarvikkeiden myynti nousi keväällä edellisvuodesta ja on jäänyt entistä korkeammalle tasolle.

Vastuullisuuden tärkeyttä S-ryhmä päättelee erityisesti siitä, että ruokaostosten ympäristövaikutukset ovat entistä pienemmät. Tästä esimerkkinä on vegaanisten tuotteiden menekin lisääntyminen ja kalan syönnin vahva kasvu.

Tiedot perustuvat S-ruokakauppojen eli Prisman, S-marketin, Sale ja Alepa -myymälöiden sekä Food Market Herkku -ruokakauppojen ja ruoan verkkokaupan tilastoihin. Tiedot ovat lokakuun 2019 ja lokakuun 2020 väliseltä ajalta, ellei toisin mainita.

Elämyksellisyyden ja makukokemusten voimistuva trendi näyttäytyy nyt erilaisena kuin vielä vuosi sitten.

Valikoimajohtaja Katja Tapio, S-ryhmä

Nämä kahdeksan ilmiötä Suomessa vallitsee myyntidatan perusteella nyt ja S-ryhmän ennusteen mukaan myös tulevaisuudessa:

Koko Suomi leipoo

S-ryhmän mukaan suomalaiset innostuivat korona-aikana kotikokkauksesta ja leipomisesta.

Kovimpia jauhopeukaloita ovat tällä hetkellä Itä-Suomen asukkaat. Koillismaalla, Pohjois-Karjalassa ja Savossa nimittäin ostetaan eniten jauhoja suhteessa kaikkiin ostoksiin. Näillä alueilla myös valmisruoan osuus ostoksista on pienin.

Peruna on palannut

Pitkään ylenkatsottu peruna on jälleen suosiossa. Perunan menekki laski pitkään, mutta tänä vuonna se on kasvanut S-ruokakaupoissa 8 prosenttia viime vuoden myyntiin verrattuna.

Erityisen hyvin peruna maittaa Pohjanmaalla, missä kaikista hevi-osastolla myydyistä kasviskiloista yli 22 prosenttia on perunaa.

Tuore kala maistuu

Suomalaisten ruokapöydässä on entistä useammin tuoretta kalaa. Sen myynti S-ruokakaupoissa on kasvanut peräti viidenneksen (20 prosenttia) viime vuoteen verrattuna.

Lohi on yhä suomalaisten suosikki, mutta muutkin kalat kirivät. Kirjolohen jälkeen myydyimmät kotimaiset kalatuotteet ovat muikku, silakka, kuha ja siika. Silakkaa on myyty tänä vuonna noin 11 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja siikaa peräti 31 prosenttia enemmän.

– Kotimaiset järvikalat haastavat jo vähitellen kestosuosikki lohen asemaa. Kotimainen kala on erinomainen esimerkki tulevaisuuden menestystuotteesta, koska siinä yhdistyy luontevasti kotimaisuuden, hyvinvoinnin ja vastuullisuuden trendit. Sen kysyntä kasvaa ja tarjonta monipuolistuu edelleen, kertoo tiedotteessa valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmän marketkaupasta.

Ruoasta halutaan elämyksiä

Suomalaiset ostavat ruokakaupasta yhä enemmän ravintolatyyppistä ruokaa, kuten sushia. Sushin myynti kasvoi S-kaupoissa tänä vuonna 10-kertaisesti, ja ”sushiraja” kattaa käytännössä jo koko Suomen.

S-ryhmän mukaan tämä tarkoittaa, että ravintoloiden rinnalla makuelämyksiä etsitään myös ruokakaupoista.

Juoma on sokeritonta

Ostoskoriin päätyvä juoma on entistä useammin sokeriton. Sokerittomat juomat maistuvat erityisesti suurissa asutuskeskuksissa, joissa niiden osuus virvoitusjuomien myynnistä on kolmen osuuskaupan alueella jo puolet.

Olut on alkoholitonta

Kun suomalainen sihauttaa auki oluttölkin, sen sisällä on yhä useammin alkoholitonta juomaa. Alkoholittomien oluiden osuus oluen kokonaismyynnistä on S-kaupoissa jo yli kaksi prosenttia ja litroissa mitattuna niiden myynti on kolminkertaistunut vuodesta 2012. Tämän vuoden tammi-syyskuussa alkoholittomien oluiden myynti kasvoi neljänneksellä edelliseen vuoteen verrattuna.

Alkoholitonta olutta myydään erityisesti pääkaupunkiseutu ja Uusimaa.

Vegaanituotteet yleistyvät

Vegaanisten tuotteiden suosio on noussut.

Erityisen hyvin suomalaisille maittavat kasvipohjaiset ruokajuomat, joiden myynti kasvoi tammi-syyskuussa 2020 neljänneksellä (20 prosenttia) viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tämäkin trendi on nähtävissä erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Ruoka maustuu yrteillä

Suomalaiset maustavat entistä enemmän yrteillä. Yrttivalinnat ovat kuitenkin edelleen perinteisiä: valtakunnallisessa kärjessä ovat tilli, basilika ja persilja.

Pääkaupunkiseudulla näkyy eksoottisempien makujen suosio: korianteria melkein tuplasti enemmän kuin muualla Suomessa.