Riihimäen kirjastoon saapuva tuplaesikoiskirjailija Ville Nummenpää – "Tärkeintä on, että tarina on viihdyttävä"

Hölmöt iltasadut -satukokoelmassa seikkailee muun muassa Rolle-robotti. Satukirja syntyi Ville Nummenpään omalle pojalleen kertomista iltasaduista. Kirjan on kuvittanut Nummenpään vanha koulukaveri taiteilija Hende Nieminen. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläinen Ville Nummenpää teki tänä syksynä jotain melko epätavallista. Hän julkaisi kerralla kaksi esikoiskirjaa. Nummenpään mukaan kyseessä oli puhdas sattuma.

– Kustannus-Mäkelä oli julkaisemassa 13 sadun kokoelmaani Hölmöjä iltasatuja. Otin heidän kanssaan puheeksi kirjoittamani Kyy-rikoskirjan, ja he innostuivat julkaisemaan myös sen.

Kirjoittaminen on ollut Nummenpäälle aina mieluisaa. Tarinoiden aihioita on pyörinyt mielessä teini-ikäisestä saakka.

– Jostain selittämättömästä paikasta ne putkahtavat mieleen. Ajatuksen puolikas kohtaa toisen ajatuksen puolikkaan. Minulla on harvoin mitään agendaa, mitä haluan tuoda esille. Tärkeintä on, että tarina on viihdyttävä. Jos tarinaan liittyy joku sanoma, on se vain bonusta.

Ennen esikoisteoksiaan Nummenpää oli kirjoittanut käsikirjoituksia televisioon. Nopeasti ja helposti töiden saaminen ei hänen mukaansa ole käynyt.

– Pommitin pitkään eri tuotantoyhtiöitä käsikirjoituksillani ja teksteilläni. Lopulta Yellow Film & TV antoi minulle mahdollisuuden ja sain kirjoittaa yhden jakson Kimmo-televisiosarjaan.

Työ poiki lisää työtä. Nummenpää pääsi mukaan kirjoittamaan Maailman lopun revyytä. Hän on kirjoittanut myös käsikirjoituksen Lasten tasavalta -televisiosarjaan sekä Putouksen sketsejä. Vuonna 2017 hän voitti Suomen Komediateatterin näytelmäkilpailun.

– Tässä työssä pitää olla loputtoman sitkeä ja kärsivällinen. Vain murto-osa kirjoituksista pääsee päivänvaloon. Asiat eivät mene aina maaliin syystä tai toisesta.

Kun lähtee johonkin juttuun, vaatiikin se aikaa ja vaivaa ilman takeita, että tehtävän saa päätökseen.

– Kirjoittaminen vaatii uskallusta ja itsekuria. Kirjoittaminen on välillä hyvin pitkäpiimäistä, sillä tarinat etenevät hitaasti.

Vaikka ura alkoi käsikirjoituksilla, oli hän pohtinut pitkään myös proosan kirjoittamista.

– Kyyn tarina kummitteli mielessäni kauan. Välttelin sitä. En halunnut mennä sen vastenmieliseen ja raadolliseen maailmaan. Rikolliseen mieleen pujahtaminen oli kuitenkin kiehtovaa. Olisi kiva kuulla jonkun asiantuntijan kommentti, miten hyvin onnistuin psykopaatin kuvaamisessa.

Hedelmällisintä aikaa kirjoittaa ovat iltapäivät.

– Osa kirjailijoista kirjoittaa tietyn sivumäärän per päivä. Itse kirjoitan niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

Nummenpään mukaan hän ei myöskään kovin tarkkaan suunnittele etukäteen tarinan rakennetta.

– Eivät suunnitelmat ikinä pidä. Tarina tykkää mennä sinne minne se menee. Minä seuraan ja raportoin.

Uutta tekstiä syntyy koko ajan. Tällä hetkellä Nummenpää kirjoittaa jatko-osia niin Hölmöjä iltasatuja -satukirjaan kuin Kyy-jännityskirjaan.

– Paljon on myös muitakin projekteja tekeillä. Kun kirjoittaa mahdollisimman paljon, kasvaa todennäköisyys, että ainakin osa kirjoituksista päätyy maaliin saakka ja päivänvaloon.

Ville Nummenpää

Kaksinkertainen esikoiskirjailija

Riihimäkeläinen Ville Nummenpää julkaisi syksyllä kaksi esikoiskirjaa.

Kyy-jännityskirjassa ihmishenki ei paljon paina. Tarinan päähenkilöinä ovat häikäilemätön yrityskonsultti Sebastian Salo ja Salon mullan alle haluava entinen linnakundi Rudolf Rankanen.

Hölmöjä iltasatuja on 13 sadun värikäs kokoelma, jossa seikkaillaan maailman ympäri avaruuteen saakka, ja joka saa nukahtamaan hymy huulilla. Kirjan on kuvittanut taiteilija Hende Nieminen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut