Hyvinkäällä nautitaan isänpäivänä barokkimusiikista: "Monet kappaleet ovat todellisia helmiä ja taideteoksia"

Konsertti: Bel Canton ystävät ry esittää Barokin lauluaarteita Hyvinkään kaupungintalon aulassa isänpäivänä.

Bel Canton ystävät ry on esittänyt vuosien saatossa klassista musiikkia monelta aikakaudelta. Mukana on aina kulkenut myös barokkimusiikki. – Nyt ajattelimme, että voisimme pitää konsertin, joka sisältää pelkästään barokkimusiikkia, laulaja Annikka Castrén ja pianisti Kalle Välimaa kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

1600-luvulla ja 1700-luvun alkupuolella syntynyt barokkimusiikki on varsin suosittua. Laulaja Annikka Castrén ja pianisti Kalle Välimaa Bel Canton ystävät ry:stä eivät asiaa juuri ihmettele.

– Barokki oli rikas aikakausi, jonka aikana syntyi tavattoman monisyistä musiikkia. Jopa yhdellä säveltäjällä saattaa olla hyvin erityyppisiä kappaleita, Välimaa kuvailee.

Castrénin mukaan barokkimusiikkia voisi luonnehtia koristeelliseksi, svengaavaksi ja mahtipontiseksi, mutta myös tunteikkaaksi ja ilmaisuvoimaiseksi.

– Kuuntelin barokkimusiikkia jo lapsena isäni levyiltä. Muistan, kuinka kerran kysyin pihalla kavereiltani, pitävätkö hekin barokkimusiikista, hän naurahtaa.

Yleisö tunnistanee parhaiten Johann Sebastian Bachin ja Georg Friedrich Händelin. Barokki on kuitenkin tavattoman pitkä aikakausi ja joukkoon mahtuu iso määrä säveltäjiä.

Castrénin mukaan barokkimusiikin esittäminen vaatii laulajalta kurinalaisuutta. Useimmat laulun harrastajat laulavat barokkimusiikkia, etenkin antiikin aarioita, koska ne ovat opettavaisia.

Muistan, kuinka kysyin pihalla kavereiltani, pitävätkö hekin barokki- musiikista.

– Antiikin aarioilla tarkoitetaan muun muassa vanhojen barokkioopperoiden aarioita. Barokkioopperat olivat tavattoman pitkiä, joten niitä harvoin enää kokonaisuudessaan esitetään. Sen sijaan niiden yksittäisiä aarioita lauletaan paljon ja käytetään laulutaidon opettamiseen. Monet niistä ovat todellisia helmiä ja taideteoksia, Castrén sanoo.

Olennainen osa barokkimusiikkia ovat myös kirkkoteokset. Tulevassa konsertissa kuullaan aarioita ja duettoja muun muassa Händelin Messias-oratoriosta sekä Giovanni Battista Pergolesin katolisesta hymnistä ”Stabat Mater”, joka käsittelee Marian kärsimystä Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikana.

– Barokin aikana tehtiin monia suuria kirkkoteoksia, joita esitetään edelleen, Välimaa kertoo.

Välimaan mukaan mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän barokkimusiikista tykkää.

– Pidän etenkin Händelistä. Se on kirkasta, taidokasta ja dynaamista.

Hyvinkään seudun Bel Canton ystävät ry on yksinlaulajien yhdistys.Sen toimintamuotoja ovat laulustudiot, säestystunnit, yksilötunnit, esiintymiset ja Etelä-Suomi Ensemble, jossa harjoitellaan yhtyekohtauksia oopperoista ja oratorioista. Laulajat harjoittelevat Inari Gebhardin opastuksella.

Hyvinkään kaupungintalolla

Barokin lauluaarteita

Bel Canton ystävät ry esittää Barokin lauluaarteita Hyvinkään kaupungintalon aulassa isänpäivänä 8. marraskuuta kello 15.

Konsertissa laulavat sopraanot Kirsi Ahvenniemi, Annikka Castrén, Helena Lohela, Susanna Ruuttunen ja Carita Särestö, mezzosopraanot Anneli Alajoki ja Susanna Mattila sekä baritoni Jussi Ruuttunen.

Lauluvalmennuksesta vastaa Inari Gebhard. Pianistina on Kalle Välimaa.

Pääsymaksu on 10 euroa käteismaksulla.

Kokonaishenkilömäärä enintään 50. Yleisölle suositellaan maskien käyttöä.

Konsertti järjestetään ilman väliaikaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut