Lastenkirjakuvituksista tunnettu Virpi Talvitie piirtää nyt hiilellä päänsä sisäistä maisemaa – teoksiin heijastuu myös äidin muistisairaus

Taiteilija: Oman pään sisäinen maailma on loputon inspiraation lähde.

Virpi Talvitien mukaan ikääntyminen on kiehtova vaihe ihmisen elämässä. - On ehkä hyvä oppia ajattelemaan, että kaikki mitä teet, tee se myös itseäsi varten. Mia Lagström

Mia Lagström

Lukuisista lastenkirjakuvituksista tunnettu Virpi Talvitie piirtää päänsä sisäistä maisemaa. Värikkäät pastellivärit ovat vaihtuneet tummaan hiileen, jossa on oma symboliikkansa.

– Kesämökkimme 70 vuotta vanha savusauna paloi kesällä. Olen piirtänyt osan teoksista tulipalosta syntyneillä hiilillä. Sitä riittää. Hiilikädenjälkeni on kasvanut, Talvitie kertoo.

Taiteilija kertoo pää-aiheen pyörineen mielessä jo muutaman vuoden. Pää on se paikka, josta taide kumpuaa.

– Mietin ja pohdin kuvaa mielessäni pitkään ennen kuin varistan sen kättäni pitkin paperille.

Omaan päähän sukeltaminen on Talvitien mukaan olennainen osa kuvan tekemistä. Ajatuksen syntymistä ja laajenemista omassa mielessä on kiehtova seurata.

– On hienoa, miten mieli yhdistelee muistoja uusiksi kokonaisuuksiksi. Välillä sitä on ihan fiiliksissä niistä ajatuksista, joita kuva ja sen tekeminen synnyttää. Se hetki, kun kuva alkaa syntyä, elähdyttää joka kerta yhtä paljon. Ihmisaivot ovat todella ihmeelliset.

Olen piirtänyt osan teoksista tulipalosta syntyneillä hiilillä.

Talvitien viimeaikaisiin teoksiin on heijastunut myös mietteitä omasta äidistä ja tämän muistisairaudesta. Jos kuvat syntyvät muistin palasista, mitä tapahtuu, jos menettää muistinsa. Ehkä silloinkin syntyy kuvia, mutta toisenlaisia.

Ajatus on pelottava, mutta kiehtova.

Äidistä syntyneet kuvat ovat myös keino käsitellä ikävää. Kun korona on vienyt mahdollisuuden halata, pitää Talvitie äitinsä lähellä piirtämällä.Vaikka nyt syntynyt taide on toisennäköistä kuin Talvitien tekemät kuvitukset, ei kyse ole lopulta kovinkaan suuresta muutoksesta.

– Olen aina pyrkinyt kuvituksissani syvällisempään ilmaisuun ja monikerroksellisuuteen. Haen tunnetta ja tulkintaa, rivien väliin sukeltamista.

Talvitie kertoo kirjoittaneensa piirtämisen aikana syntyneitä ajatuksia myös ylös. Ehkä jossain vaiheessa kuvat ja tekstit yhdistyvät kirjaksi, mutta nyt ei ole sen aika. Nyt hän keskittyy kuvien tekemiseen.

Lastenkirjojen kuvituksiin hän ei aio toistaiseksi palata.

– Olen kuvittanut sata kirjaa, ja joukossa on paljon hyviä juttuja ja projekteja. Nyt halusin tehdä jotain muuta ja ihan toisella tavalla, vaistonvaraisemmin ja rennommin. Tämän näyttelyn valmistelu on ollut ihanaa.

Näyttelyt

Pääasioita ja Elämän palasia

Virpi Talvitien Pääasioita-näyttely on esillä Hyvinkäällä Promenadigalleriassa 31.10.–18.11.

Taitelija on tavattavissa Promenadigalleriassa 8.11. kello 13–18 ja 12.11. kello 16–18.

Promenadigalleriassa on esillä myös lahtelaisen Olli Korkalan Elämän palasia -näyttely. Esillä on Korkalan abstrakteja akryyli- ja öljymaalauksia, jotka käsittelevät muistoja ja ajan kulua.

Korkalan voi tavata 15.11. kello 13–18 ja 18.11. kello 17–18.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut