Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Willan nuorisoteatterin nuoret tarttuivat käsikirjoitushaasteeseen: ”Nyt voi sanoa, että on elämässään kirjoittanut yhden näytelmän”

Teatteri: Willan nuorisoteatterin ensi-ilta jännittää nyt kaksin verroin.

Sofia Koivumäki ja Elsa Tolvanen sekä Hille Niemitukia käsikirjoittivat elämänsä ensimmäiset näytelmänsä. – Ensi-iltaa jännittää ihan toisella tavalla verrattuna siihen, että olisi vain mukana näyttelemässä, nuoret kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Studio Donnerin lavalla marraskuussa nähtävä Newgen 2020 -esitys on Willan nuorisoteatterin nuorten itsensä käsialaa. Esitys koostuu kahdesta näytelmästä. Hille Niemitukian käsikirjoittama Järki nukkuu pois on näytelmä ihmisen yksinkertaisuudesta. Surrealistinen teos yhdistelee runoutta, musiikkia ja tanssia.

– Esitys koostuu fyysisen ilmaisun ja runollisen kirjon luomasta maisemasta, joka koskettaa ja naurattaa, Niemitukia kuvailee.

Viivi Karjalaisen, Sofia Koivumäen ja Elsa Tolvasen käsikirjoittama Backstage on puolestaan kevyt draamakomedia teatterin kulissien tapahtumista, mitä kaikkea voikaan teatteriesitystä tehtäessä mennä pieleen.

– Olemme hyödyntäneet itselle ja kavereille sattuneita tapahtumia. Vähän väritettyinä tosin, Tolvanen naurahtaa.

Käsikirjoituksen tekeminen oli Elsa Tolvasen mukaansa haastavaa.

– Meillä oli yhteinen visio, mutta monta mutkaa matkassa. Yrityksen ja erehdyksen kautta tätä on tehty.

Meillä oli yhteinen visio, mutta monta mutkaa matkassa.

Kaikkiaan käsikirjoituksen kirjoittamiseen kului peräti kaksi vuotta.

– Kaikki lähti vitsistä. Puhuimme aina, kuinka meidän näytelmässämme tapahtuisi sitä ja tätä, Koivumäki lisää.

Niemitukian mukaan haastavinta on ollut antaa omaa taidetta muiden tulkittavaksi; tekstit kokee niin läheisiksi ja henkilökohtaisiksi. On osattava antaa periksi.

– Toisaalta olen kokenut valtavaa tyytyväisyyttä. Tämä projekti on antanut uudenlaista itsevarmuutta.

Nuoret haluavatkin kiittää hienosta mahdollisuudesta. Käsikirjoittaminen ja ohjaaminen ovat olleet täysin uudenlaisia kokemuksia näyttelemiseen verrattuna.

Omaa tekstiä on täysin toisenlaista myös esittää kuin valmista tekstiä. Sitä on nähnyt koko näytelmän kaaren kasvun ja kehittymisen alusta saakka. Valmiista tekstistä ei tiedä, mitä kaikkea taustalla on.

Ennen ensi-iltaa jännitystä onkin tuplasti ilmassa. Sitä antautuu arvostelulle. Tilaisuus oli kuitenkin niin ainutkertainen, ettei siihen voinut olla tarttumatta.

– Nyt voi sanoa, että on kirjoittanut elämässään yhden näytelmän, Niemitukia kiteyttää.

Eikä ole täysin mahdoton ajatus, että näytelmiä tulee tulevaisuudessa lisää. Tällä hetkellä ne ovat tosin vain pilkkeenä silmäkulmassa.

Newgen 2020

Studio Donnerissa

Willan nuorisoteatteri esittää Newgen 2020 Studio Donnerissa (Kankurinkatu 4–6, Hyvinkää) perjantaina 6.11. klo 19 (ensi-ilta/kantaesitys), la 7.11. klo 14 ja klo 18, su 8.11. klo 14, to 12.11. klo 19, pe 13.11. klo 19, la 14.11. klo 14 ja klo 18 ja su 15.11. klo 14.

Kesto on noin 1,5 tuntia ja se sisältää väliajan.

Liput maksavat 10 euroa.

Lippuvaraukset ja tiedustelut puh. 044 231 6694 tai liput@wilnu.fi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut