Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Uusi tieto: Yhteensä 15 kantahämäläisen tiedot uhattuina Vastaamon kiristystapauksessa – osalla hoito Vastaamossa voi olla vielä kesken

Psykoterapiakeskus Vastaamo on tietoturvamurron myrskynsilmässä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ostanut Vastaamolta palveluja. Kuvituskuva. Arkisto/Ella Karttunen

Pia Lyy

Uuden tiedon mukaan psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto koskee viittätoista potilasta Kanta-Hämeessä.

Aluksi arvioitiin, että heitä olisi kymmenkunta.

– Aiempi tieto tietomurron ajankohdasta on tarkentunut siten, että potilastiedot ovat voineet vaarantua maaliskuun loppuun 2019 saakka, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP) tiedotti tiistaina iltapäivällä.

Sairaanhoitopiiri on tehnyt aikuispsykiatrian potilaille maksusitoumuksia Vastaamoon vuodesta 2017 alkaen. Näitä potilaita on ollut yhteensä 30.

– Näistä 15 on ollut voimassa ajalla ennen maaliskuun loppua 2019, KHKSP raportoi.

Sairaanhoitopiiri on tiistaina lähettänyt kirjeen kaikille näille viidelletoista. Siinä annetaan tietoa ja neuvontaa.

Keskussairaalalla on potilaita, joilla on hoito kesken Vastaamossa.

Sairaala ottaa heihin yhteyttä ja etsii jokaiselle toisen palvelutuottajan.

– Jos potilas edelleen haluaa pysyä Vastaamon asiakkaana, sairaanhoitopiirin pitää ensin arvioida, täyttääkö Vastaamon toiminta tällä hetkellä tietoturvavaatimukset, tiedotteessa kerrottiin.

KHSHP selvittää myös sen, onko sen muiden palvelutuottajien tietoturva kunnossa.

– Selvitämme ensin, kuinka tämä auditointi olisi järkevintä suorittaa ja kysymme mukaan ainakin myös erityisvastuualueemme muita sairaanhoitopiirejä, kertoi KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Sairaanhoitopiiri ei toistaiseksi tee maksusitoumuksia Vastaamoon. Se on pyytänyt yhtiöltä "yksityiskohtaista selvitystä asiasta".

Toistaiseksi tuntematon hakkeri murtautui psykoterapiakeskus Vastaamon tietokantoihin ja kiristää nyt rahaa sekä yhtiöltä että sen asiakkailta.

Tästä löydät tärkeimmät ohjeet, jos olet joutunut kiristyksen uhriksi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut