Hyvinkääsali puolitti katsomon paikkaluvun – Keusote suosittaa maskeja työpaikoille, Kanta-Häme rajoittaa harrastusryhmien kokoa

Hyvinkääsalissa on korona-aikana järjestetty tilaisuuksia enintään 214 hengelle. Katsomon paikkaluku on puolitettu ja henkilökunta opastaa yleisöä säilyttämään turvavälit. Ari Peltonen
Petri Lyy

Petri Lyy

Uudet aluehallintoviraston linjaukset tiukentavat yleisötilaisuuksien osallistujamäärää marraskuussa.

Useamman kuin 20 hengen tilaisuudet ovat silti mahdollisia edellyttäen, että järjestäjä huolehtii osallistujien turvallisuudesta.

– On huomioitava, että se ei ole mikään automaatti, vaan tilanne arvioidaan aina yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa, sanoo Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

– Meillä on vastaava 20 hengen suositus ollut jo pidempään voimassa. Avin uusi määräys ei meidän alueellemme tuo juurikaan uutta.

Keusoten alueen suositukset ovat olleet voimassa jo kuukauden. Avin viime viikolla julkistamat tiukennukset koskevat koronan kiihtymisvaiheessa olevia sairaanhoitopiirejä, kuten Helsinkiä ja Uuttamaata sekä Kanta-Hämettä.

Keusote täydensi maanantaina valtioneuvoston toistaiseksi voimassaolevaa etätyösuositusta. Keusote suosittaa alueen työpaikoille kasvomaskin käyttöä erityisesti niihin tilanteisiin, kun ihmiset tapaavat toisiaan.

Hyvinkääsalissa yleisömäärä on koronarajoitusten myötä puolitettu. Katsomoon pääsee nyt enintään 214 henkeä.

Korona-ajan yleisöennätys on tuotantopäällikkö Juha Heikkilän mukaan 130 henkeä.

Hyvinkääsali on laatinut terveysviranomaisten hyväksymän turvasuunnitelman. Väkimäärän rajoituksen lisäksi se sisältää muun muassa vahvan kasvomaskisuosituksen.

– Käsidesiautomaatit löytyvät joka kerroksesta. Siivousta on tehostettu ja henkilökuntaa on normaalia enemmän ohjaamassa ja opastamassa, Heikkilä kertoo.

– Käytössä ovat myös infotaulut ja kuulutukset.

Ensimmäisissä korona-ajan tilaisuuksissa Hyvinkääsalin narikka oli suljettuna. Yleisö sai ottaa takit saliin tai ripustaa ne itse naulakkoon. Tämä käytäntö muutettiin parin keikan jälkeen.

– Huomasimme, että ihmiset jättivät takkinsa naulakkoon samoihin väleihin eli he pakkasivat itse itsensä sinne lähelle toisiaan, Heikkilä mainitsee.

– Palautimme narikkaan henkilökunnan, ja nyt yleisö levittäytyy tasaisemmin koko naulakkorivistön alueelle.

Hyvinkääsalin tapahtumia siirrettiin keväällä syksylle, loppuvuoteen ja ensi vuodelle. Tapahtumia on Heikkilän mukaan myös kokonaan peruttu.

– Sali haluaa kuitenkin tarjota henkistä hyvinvointia. Me toimimme vain tilan vuokraajana ja tapahtuman järjestäjänä on joku muu, hän mainitsee.

– Järjestäjä tekee omat tuotantopäätöksensä. He ovat varovaisia markkinoinnin suhteen, ja sitten lipunmyynti ei oikein vedä. Lippuja ostetaan enemmän lähempänä tapahtumaa. Lipunmyynti tapahtuu niin lähellä tapahtumaa, että järjestäjällä voi mennä hermo.

Heikkilä kuvaa tilannetta pattitilanteeksi.

– Tapahtumia olisi, mutta liput eivät mene kaupaksi, ja sitten meillä ei olekaan tapahtumia.

Se, että käytössä on vain puolet katsomosta, huomioidaan Heikkilän mukaan salin vuokrassa.

Aikuisten ryhmäharrastuksiin suositellaan Kanta-Hämeessä uusia rajoituksia.

Maakunnallinen pandemiaryhmä eli koronanyrkki linjasi maanantaina, että harrastusryhmässä saa olla enintään 20 henkilöä. Jos ryhmää ei saada niin pieneksi eikä turvavälien pitäminen ole mahdollista, koronanyrkki suosittaa harrastuksen laittamista tauolle.

Harrastustoiminta on suosituksen mukaan järjestettävä siten, että osallistujien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Ellei harrastaminen yksin ole mahdollista, ryhmä on rajattava mahdollisimman pieneksi. Ryhmä on pidettävä samana vähintään kaksi viikkoa.

Mikäli samalla henkilöllä on useita ryhmäharrastuksia, koronanyrkki suosittaa valitsemaan niistä tärkeimmän ja pitämään taukoa muista harrastuksista kiihtymisvaiheen ajan.

Tällä koronanyrkki arvioi voitavan rajata yksittäisen kokoontumisen lisäksi myös ryhmien välillä tapahtuvien altistusten laajuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut