Uudet koronatiukennukset ovatkin jo voimassa – "Tämä on auttanut laskemaan taudin ilmaantuvuutta"

Kuoroharrastus on mahdollista kasvomaskeja käyttäen ja turvavälejä noudattaen. Kuva on elokuulta, jolloin rajoitukset eivät olleet yhtä tiukat kuin nyt. Kare Asp
Petri Lyy

Petri Lyy

Entistä tiukemmat, aluehallintoviraston torstaina päättämät yleisötilaisuuksien koronarajoitukset eivät muuta käytäntöjä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella.

Kuntayhtymä asetti itse muuta Uuttamaata tiukemmat suositukset jo noin kuukausi sitten.

– Tämä on varmasti yksi asia, joka on auttanut meidän aluettamme laskemaan taudin ilmaantuvuutta, kun se muilla alueilla on ollut nouseva, Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Pakkonen sanoo.

– Nyt tämä sama on vain tullut avin määräyksenä.

Koronan ilmaantuvuusluku Keusoten alueella oli neljä viikkoa sitten 45 tapausta/100 000 asukasta kohden. Nyt kahdelta viikolta laskettu ilmaantuvuusluku on 23/100 000.

Keusoten alueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Mäntsälä ja Pornainen.

Hyvinkäällä oli perjantaihin mennessä todettu 128 koronatartuntaa. Torstain lukema oli 125.

Keusoten jo voimassa olleiden rajoitusten mukaan suurin sallittu osallistujamäärä urheilutapahtumissa on 50 henkeä. Lukuun sisältyvät urheilijat, toimitsijat ja yleisö.

Läsnäolijoiden on käytettävä kasvomaskia ja huolehdittava turvaväleistä varsinaista pelitilannetta lukuun ottamatta.

Muissa kuin urheilutapahtumissa osallistujien määrä on rajoitettu 20 henkeen. Se koskee esimerkiksi kuoroja. Orkestereille Keusote suosittelee, että puhallinsoittimia ei toistaiseksi käytettäisi.

Laitinen-Parkkonen kertoo, että Keusotelta on valmistumassa maskisuositus myös työpaikoille.

– Meillä on seuraava tarkastuspiste maanantaina, jolloin arvioidaan, onko vielä joku aukko tässä meidän ”koronapuolustuksessa”, hän mainitsee.

Aivan ehdottomia käytänteet eivät ole. Yleisötapahtumia saa yhä järjestää yli 20 hengelle, kunhan huolehditaan OKM:n ja THL:n ohjeistuksista:  ”Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.”

Laitinen-Parkkonen kertoo, että käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että järjestäjä käy yhteistyössä Keusoten eli tartuntatautiviranomaisen kanssa läpi suunnitelmia hyvin yksityiskohtaisesti.

- Meillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä monien tahojen kanssa, mukaan lukien erilaiset urheiluseurat ja harrasteryhmät. Tämä on tärkeää siksi, että saadaan toiminta jatkumaan ja tilaisuuksia pidettyä turvallisesti - koronatilanteesta huolimatta, Laitinen-Parkkonen kertoo.

……………………………..

Kanta-Hämeessä mahdollisia paikallisia rajoituksia ja suosituksia aikuisten ryhmäharrastuksiin oli määrä pohtia torstaina ja julkistaa ne perjantaina.

Hämeen koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin jäädä odottamaan valtioneuvoston linjausta ja seurata epidemiatilanteen kehittymistä viikonlopun ylitse.

Pohdittavia asioita rajoituksia määriteltäessä on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän mukaan neljä.

– Ryhmäkoko, voidaanko säilyttää turvaväli, onko kontaktilaji ja voidaanko maskia käyttää, hän luettelee.

– Yritämme ottaa näihin kantaa niin päin, että miten voitaisiin mahdollistaa erilaisissa harrastuksissa jatkaminen.

Ilmaantuvuusluku on Kanta-Hämeessä ollut kahdelta viime viikolta 35 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Yksi sadasta koronatestistä on ollut positiivinen. Jos positiivisten testitulosten osuus Kanta-Hämeessä olisi yli kaksi prosenttia, maakunta olisi lähellä tilannetta, jossa epidemia etenisi kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Riihimäki ilmoitti perjantaina jatkavansa syyskuun lopulla antamaansa etätyösuositusta vuoden loppuun.

Kaupunki kertoi myös, että lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat palaavat lähiopetukseen maanantaina. Toinen ja kolmas vuosikurssi jatkavat etänä.

Järjestely on kaupungin tiedotteen mukaan voimassa toisteiseksi. Sitä arvioidaan viikoittain epidemiatilanteen perusteella.

Muokattu 24.10.2020 klo 14.09: Lisätty tieto siitä, että tapahtumia saa yhä järjestää, kunhan huolehditaan OKM:n ja THL:n ohjeistuksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut