Korona nielee 200 000 euroa kuussa – Riihimäen seudun terveyskeskukselle se tarkoittaa 1,7 miljoonan kustannuksia kuluvana vuonna

Isoimmat lisäkulut tulevat näytteenotosta ja henkilöstömenoista. Loppukesästä lisääntyneisiin näytteenottoihin menee tätä nykyä kuukaudessa noin 100 000 euroa. Arkisto/Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Riihimäen seudun terveyskeskuksessa on arvioitu koronaepidemian hoidosta koituvia ylimääräisiä kuluja, joiden arvioidaan nousevan vuoden loppuun mennessä 1,7 miljoonaan euroon.

Syyskuun perusteella kuukausittaisten lisämenojen arvioidaan pysyvän noin 200 000 eurona.

Lisäkuluissa ei ole yhtymäjohtaja Jussi Savolan mukaan menetettyjä asiakasmaksutuloja, joita jäi saamatta etenkin suun terveydenhuollosta ja kiireettömältä vastaanotolta.

Isoimmat kulut ovat tulleet henkilöstömenoista ja Covid-19:n näytteenotosta, jonka menot ovat kasvaneet elokuusta lähtien.

Huhti-kesäkuussa näytteitä otettiin noin 60 viikossa, nyt keskimäärin 363 viikoittain. Näytteenottoon uppoaa 100 000 euroa kuussa.

Henkilöstökulujen kasvu painottui alkukevääseen, jolloin varauduttiin suurempaan sairastuvien määrään kuin, mikä oli toteutuma.

Henkilöstöä palkattiin tuolloin lisää ja myös siirrettiin talon sisältä epidemian kannalta tärkeisiin pisteisiin.

Työntekijöitä saatiin etenkin suun terveydenhuollosta sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta, joiden toimintaa supistettiin merkittävästi keväällä.

Koronatilanteen pahennuttua loppukesästä lisävoimia tarvittiin etenkin Pulssin näytteenottoon, puhelinpalveluun ja Omaolo-oirearviojonon hoitamiseen sekä altistuneiden jäljitystoimintaan, johon etsitään paraikaa lisää tekijöitä.

Maskia ja suojaimia on tarvittu jatkuvasti enemmän suositusten muuttuessa, todetaan terveyskeskuksen koronaselvityksessä.

Hyvä uutinen taloudelle oli, että näytteiden hinnat ovat laskeneet. Keväällä näyte maksoi 130 euroa, mutta putosi elokuun lopulla 98 euroon. Nyt hinta on 75 euroa.

Terveyskeskuksen talousarvioon eivät koronamenoja siirretä, sillä valtio on luvannut korvata ne kunnille täysimääräisinä. Yhtymähallituksen kanta on, että korvauksesta on siirrettävä kuntayhtymälle sille koituneet koronahoidon kulut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut