Kanta-Hämeen koronatilanne häilyy nyt kahden vaiheilla – Ilmaantuvuusluku lähti laskuun Keski-Uudellamaalla

Maskien käyttö on Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Sally Järvelän mukaan lisääntynyt, ja se auttaa välttämään lyhyisiin kohtaamisiin liittyviä altistumisia koronalle. AP Arkisto
Petri Lyy

Petri Lyy

Koronatilanne Kanta-Hämeessä on kahden vaiheilla: Ilmaantuvuusluvun perustella epidemia olisi leviämisvaiheessa, mutta muut tunnusluvut painavat tilanteen kiihtymisvaiheen puolelle.

Ilmaantuvuusluku on nyt 35 tapausta 100 000 asukasta kohden.

– Vaikka ilmaantuvuus on kiihtymisvaiheen rajaa korkeammalla, positiivisten testinäytteiden osuuden pitäisi lisäksi olla yli kaksi prosenttia, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä toteaa.

– Myös epäselviä tartuntaketjuja pitäisi kriteereiden mukaan olla enemmän.

Epäselvien tartuntaketjujen määrän kasvua Järvelä pitää huolestuttavana. Nyt joka neljäs tartunnan lähde jää selvittämättä, kun vielä elokuussa sairaanhoitopiiri pääsi kaikkien jäljille.

– Syyskuussa uusista positiivista puolet oli jo valmiiksi karanteenissa, eikä tartuntaketju lähtenyt leviämään. Nyt enää vain neljännes on valmiiksi karanteenissa, Järvelä mainitsee.

Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla ei ole koronapotilaita.

Sisä- ja keuhkotautien osasto 6A on karanteenissa, koska henkilökunnalla on todettu yksi positiivinen testitulos. Lisäksi muutamalla työntekijällä on oireita.

– Koronapositiivisia potilaita voidaan ottaa osastolle, mutta muita potilaita ei oteta sisään eikä päästetä uloskaan, Järvelä sanoo.

Tautitilanteesta Järvelä ennustaa tälle viikolle rauhallisempaa kuin viime viikko. Valmiuden nosto sairaalassa ei ole näköpiirissä.

– Olemme paremmassa tilanteessa siitäkin huolimatta, että epäselvät tartuntaketjut on lisääntyneet. Nehän kuvaavat tavallaan tilannetta viikko kaksi sitten, Järvelä arvioi.

Satunnaisia lyhyisiin kohtaamisiin liittyviä altistumisia on Järvelän mukaan mahdollista rajoittaa maskien käytöllä.

– 2–3 viikkoa sitten maskin käyttö kaupoissa oli 10 prosenttia, nyt suurimmalla osalla asiakkaista on maskit, hän toteaa.

–  Se on iso asia. Kokoontumisrajoitukset ja ravintoloiden aukioloaikojen rajoittaminen ovat myös tehonneet.

Vaikka Riihimäen seudulla on havaittu vain yksittäisiä tartuntoja, missään kunnassa ei Järvelän mukaan voi kuvitella olevansa turvassa virukselta.

– Tuudittautuu valheelliseen mielikuvaan, jos niin ajattelee.

Kanta-Hämeessä koronatestiin pääsee 1–2 päivässä ja tulos on selvillä 2-3 päivässä.

Tartunnan saaneita on 271. Kuolemantapauksia on kolme, niistä kaksi lokakuulta.

Koronan ilmaantuvuusluku on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella laskussa, mutta kuntayhtymän johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen mukaan vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta. AP Arkisto

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella koronan ilmaantuvuusluku on laskenut neljän viikon takaisesta luvusta 45 tapausta/100 000 asukasta kohden lukuun 23/100 000.

Se on kuntayhtymän johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen mielestä ilahduttavaa, vaikka hän pitää lukua edelleen hyvin korkeana.

– Tämä ei siis tarkoita sitä, että voitaisiin mitenkään huokaista helpotuksesta, vaan päinvastoin nyt täytyy sitkeästi jaksaa noudattaa suosituksia, hän sanoo.

– Näin saadaan hyvä suunta jatkumaan eikä jouduta voimakkaisiin rajaustoimenpiteisiin.

Koronatestiin pääsee Keusoten alueella pääosin samana päivänä. Tulos valmistuu Laitinen-Parkosen mukaan alle 30 tunnissa.

– Tartunnat ovat Keusotessa pystytty jäljittämään erinomaisesti, 70– 80 prosenttisesti, hän sanoo.

– Viimeisen viikon aikana jäljitettävien osuus on pudonnut alle 50 prosentin, mutta on liian varhaista sanoa onko tämä satunnaisvaihtelua.

Keusoten alueella on todettu 579 tartuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut