Riihimäellä tehdään käsitöitä ja kuunnellaan samalla novelleja – ”Tarinoiden kuunteleminen on kivaa”

Kirjallisuus: Novelleja löytyy joka tilaisuuteen.

Satu Kuisman mukaan kesällä pidetään taukoa, mutta muuten Novellikoukku järjestetään Riihimäen kirjastossa joka kuukausi sekä päivällä ja illalla. – Huomioimme turvavälit ja pidämme sopivaa etäisyyttä toisiimme. Mia Lagström

Mia Lagström

Novellit ovat melkoisia kirjallisia herkkupaloja: nopeita nautittavia, mutta antavat silti paljon.

– Novelleissa viehättää tiivis rakenne ja yllättävät loput. Iän myötä olen oppinut arvostamaan tiivistä kerrontaa, Satu Kuisma Riihimäen kirjastosta sanoo.

Kuisma kertoo innostuneensa novelleista kirjaston Novellikoukku-tilaisuuksissa.

– Novellikoukku-konsepti sai alkunsa Helsingissä, josta ne ovat levinneet ympäri valtakunnan. Riihimäen kirjastossa Novellikoukut aloitettiin muutama vuosi sitten.

Novellikoukussa tehdään omia kotoa tuotuja käsitöitä novelleja kuunnellen. Kirjaston henkilökunta valitsee esitettävät novellit, joskin kuulijat voivat esittää myös toiveita. Riihimäen Novellikoukuissa on luettu monenlaisia novelleja Anton Tšehovista ja Minna Canthista nykypäivään.

– Novelleja löytyy kauhu- ja scifinovelleista erätarinoihin hyvin paljon erilaisia.

Novellikokoelmia saatetaan tehdä esimerkiksi jonkin aiheen tai teeman ympärille.

–  Marilyn, Marilyn: tarinoita ikonista ja ihmisestä sisältää kotimaisia novelleja, jotka sivuavat jollain tavalla Marilyn Monroeta.

Jatkuu! – Fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista -kokoelmassa pistetään klassikoita uusiksi ja Satuja aikuisille on muokannut satuja aikuisille sopiviksi.

Tulevaksi halloweeniksi Kuisma suosittelee suomalaisia ihmissusinovelleja Kuun pimeä puoli tai suomalaisia aavenovelleja Ruumiittomat.

– Aleksis Kiveltäkin löyhtyy kauhunovellikokoelma.

Novellit ovat kiva tapa tutustua kirjailijaan ja hänen tapaansa kirjoittaa.

– Moni kiittelee, että Novellikoukussa tulee kuultua tarinoita, joihin ei tulisi ehkä itse tarttuneeksi, Kuisma sanoo.

Novellikoukut ovat olleet Kuisman mukaan alusta saakka varsin suosittuja. Perheelliset kiittävät omasta ajasta. Voi keskittyä käsitöiden tekemiseen ja kuuntelemiseen.

– Itseäni kiehtoo ääneen lukeminen. Lapsille on satutunteja, miksi ei aikuisille? Tarinoiden kuunteleminen on kivaa.

Kuisma uskoo, että novellien lukeminen nostaa myös niiden suosiota.

– Huomasin äsken, että kaikki uusimmat novellikokoelmat ovat tälläkin hetkellä lainassa. Ihmiset ovat oppineet tarttumaan myös novelleihin.

Kirjastot

Novellikoukku

Novellikoukussa kuunnellaan ääneen luettuja novelleja. Mukaan voi ottaa oman käsityön kuuntelun ohessa tehtäväksi. Novelleja voi tulla myös vain kuuntelemaan.

Riihimäen kirjaston Novellikoukku kokoontuu kirjaston Samuli Parosen salissa kahdesti samalla sisällöllä tiistaisin klo 14–15 ja keskiviikkoisin klo 18–19.

Seuraavat kerrat tiistaina 10.11. ja 8.12. ja keskiviikkoisin 11.11. ja 9.12.

Lopen kirjaston Novellikoukku tiistaina 24.11. klo 18.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut