Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Antti Rantalaisen arvio: Tällä kertaa Suomen Yrittäjät halusi nuoret kasvot lisäämään vetovoimaansa

Antti Rantalainen myöntää olevansa harmissaan, ettei tullut valituksi, mutta tulevaisuus tuo tullessaan uusia hyviä haasteita.. Petri Lyy
Pia Herme

Pia Herme

– Tietysti sitä on harmissaan, kun oli kuitenkin valmistautunut tärkeään tehtävään, myöntää hyvinkääläinen Antti Rantalainen Suomen Yrittäjien liittokokouksen puheenjohtajavaalin jälkeen lauantaina.

Valituksi tuli jyväskyläläinen Petri Salminen Rantalainen sai ääniä vasta kolmanneksi eniten Nina Rasolan jälkeen.

– Äänet jakaantuivat kuitenkin aika tasaisesti ehdokkaiden kesken 700-600-500, hän lisää.

60-vuotias Rantalainen mainitsee olleensa ensimmäinen kolme kertaa puheenjohtajaksi pyrkinyt – eikä kuulemma aio yrittää neljättä kertaa.

Hän on nyt enää valtuuston jäsen.

Rantalainen näkee, että järjestössä oli painetta saada nuori puheenjohtaja, jonka vahvan järjestötaustan hän arvelee myös painaneen vaakakupissa.

– Järjestötoiminnalla oli suurempi painoarvo kuin oletin. Itse olen pitänyt esillä järjestön edunvalvonnan näkökulmaa, jossa olen vahvoilla pitkän kokemukseni ja elinkeinoelämän suhteideni ansiosta.

Rantalainen uumoilee, että Suomen Yrittäjät halusi myös vahvistaa vetovoimaansa nuorilla kasvoilla.

– Toivottavasti se johtaa siihen, että nuoret valitsevat yrittäjän uran.

Kaksikolmasosaa järjestön jäsenistä edustaa pieniä yrityksiä, Rantalainen taas lukeutuu järjestönsä suuriin työnantajiin.

Hän puntaroi, että myös sillä on voinut olla vaikutusta, sillä ratkaisuja tehdään usein tunteella, eikä häntä ehkä koettu "joukkoon kuuluvaksi".

Rantalainen tyytyy nyt katsomaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Ajatuksenani on aina ollut, että kun yksi ovi menee kiinni, toinen aukeaa.

Rantalainen antaa täyden tukensa uudelle puheenjohtajalle, jonka uskoo vievän eteenpäin järjestön keskeisiksi asioiksi nostamia tavoitteita kuten paikallista sopimista. Se sisältyy myös liittokokouksen lauantaina hyväksymään Elvy Suomi -toimenpideohjelmaan.

– Toivon, että paikallisessa sopimisessa löydetään kaikille osapuolille hyväksyttävä ratkaisu. Se olisi iso asia suomalaisen kilpailukyvyn parantamisessa ja näin saataisiin myös turvallisempia työpaikkoja.

Rantalaisen mielestä on vaikea kuvitella, että kukaan ulkopuolinen voisi päättää yrityksen asioista.

– Pidän omituisena sitä, etteivät työntekijät voi itse sopia asioistaan, vaan siihen heidän työntekijäjärjestönsä vaativat luottamusmiestä.

Yritykset joutuvat muuttuvassa maailmassa jatkuvasti muuttamaan myös omaa toimintaansa, mikä on nähty koronapandemian aikana.

– Pienissä yrityksissä on löytynyt valtavaa joustavuutta löytää ratkaisuja. Jos niitä ei löydy, ei ole työpaikkojakaan.

Rantalaisen mukaan yrittäjät kantavat ihmisinä vastuuta läheisistään ja yhteisöstään.

– Yrityksen lakisääteinen tehtävä on tuottaa voittoa, mutta ei se aina pidä paikkaansa. Yrittäjä voi tinkiä voitostaan, jos hän näkee, että on hyödyllisempää saada se vasta vuoden kuluttua ja pidettyä siten porukkansa töissä, hän tuumaa.

Rantalainen on tätä nykyä oman toimintaliittonsa eli Suomen Taloushallintoliiton puheenjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut