Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Moni riihimäkeläisvaltuutettu saanut asiatonta, jopa vihamielistä palautetta – ilmiö on lisääntynyt etenkin sosiaalisessa mediassa

Valtaosa valtuutettujen saamasta palautteesta on asiallista, mutta lisääntynyt asiaton palaute saa monen pohtimaan haluaan jatkaa. Marko Kekki
Pia Herme

Pia Herme

– Somessa ja yksityisviesteissä on haukuttu tyhmäksi, oman edun tavoittelijaksi, valehtelijaksi, uhkailtu sekä yritetty kiristää perättömillä tiedoilla, jotka ovat liittyneet päätöksentekoon. Myös omalta osaltani olen somessa kohdannut vähättelyä, huomauttelua ulkonäöstä ja joskus jopa vihjailua siitä, että olen edennyt ”reittä pitkin” vastuullisiin tehtäviin, tilittää Riihimäen kaupunginvaltuutettu Miia Nahkuri (sd).

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja päättäjien keulakuvana hän on saanut kantaakseen raskaimman ryöpyn siitä negatiivisesta, jopa vihamielisestä palautteesta, jota on satanut myös monen valtuutetun niskaan.

Nahkuri on ollut asiattomuuksista muutamia kertoja yhteydessä poliisiin.

– Useimmiten asiaton palaute on liittynyt jollain tavalla johonkin ajankohtaiseen päätöksenteossa olevaan asiaan, mutta myös sukupuoleeni ja persoonaani, hän jatkaa.

Todetaan silti heti kärkeen, että suurin osa riihimäkeläisvaltuutettujen saamasta suorasta palautteesta on ollut kaudella asiallista ja usein myös myönteistä.

Nahkuri on kokemuksillaan mukana myös Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa, joka selvittää kuntien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden kokemaa uhkailua ja häirintää.

Somessa käytöstavat katoavat ihmisiltä.

Hanna-Leena islander

Vuoden 2019 vastaavan tutkimuksen mukaan sellaista oli kohdannut 34 prosenttia kuntapäättäjistä.

Ja kuinka ollakaan, eniten vihapuhetta ovat saaneet osakseen naiset. Myös Riihimäellä.

Sosiaalisen median kautta tuleva on palaute on Juha Hiltusen (vas.) ja myös usean muun vastanneen mukaan lisääntynyt ja sen myötä myös asiattomuus.

Toisaalta vastapainona ilmapiiri valtuutettujen kesken näyttää parantuneen, sillä moni valtuutettu mainitsee keskustelun erityisesti eri ryhmien välillä muuttuneen aiempaa rakentavammaksi ja yhteen hiileen puhaltamiseksi.

Tosin Jari Heikkinen (ps.) kertoo saaneensa ainoan asiattoman ja jopa henkilökohtaisuuksiin menevän palautteen muilta päättäjiltä esimerkiksi liittyen maastopysäköintiin, jota Heikkinen ehdotti sallittavaksi.

Kiivaimpia kierroksia some-keskustelussa on käyty palveluverkkouudistuksesta, jonka yhteydessä kommentointi etenkin Riihimäki-ryhmässä on valtuutettujen mukaan ollut monesti asiatonta ja ilkeämielistä.

– Asiallista keskustelua ei ole pystynyt jatkamaan ihmisten kanssa, toteaa Petri Siivonen (kok.) joka kertoo monen muun lailla lopettaneen some-keskustelut.

Hanna-Leena Islander (vihr.) on saanut saman asian tiimoilta ilkeää henkilökohtaista haukkumista, josta osaa hän kutsuisi jopa vihamieliseksi.

– Somessa käytöstavat katoavat ihmisiltä, ja luottamushenkilöt joutuvat usein hyökkäyksen kohteeksi muiden virkamiesten lisäksi, hän lisää ja toivookin luottamushenkilöille koulutusta, miten loukkaavaan palautteeseen voi reagoida lain nimissä.

Sari Jokisen (vihr.) niskaan sateli somessa viime eduskuntavaalien aikaan henkilökohtaisuuksiin menevää vihamielistä kommentointia nimellään kirjoittaneilta, tuntemattomilta ihmisiltä.

Hiltunen puolestaan kertoo saaneensa ”hälyttävän henkilökohtaisia ja törkeitä viestejä” erään maahanmuuttoa käsitelleen mielipidekirjoituksensa jälkeen.

– Toisinaan tulee fiilis, ettei ole tarkoituskaan löytää yhteisymmärrystä, vaan heittää vaan bensaa liekkeihin. Myös jotkut fyysisesti toteutetut keskustelutilaisuudet olen kokenut aika aggressiivisina, kertoo tuntemuksistaan Janne Yrjölä (vas.).

Jyrki Hapulahtea (kok.) ja Tiina Mämmelää (vihr.) harmittaa kommenteissa eniten epäily, etteivät päättäjät ottaisi asioista etukäteen selvää tai eivät ymmärtäisi, mitä päätös tarkoittaa.

Ilkeily satuttaa ja on uhka demokratialle

Häirintä voi tutkimusten mukaan vaikuttaa ihmisen henkilökohtaiseen, elämään, työhön ja hyvinvointiin sekä ihmissuhteisiin.

Moni riihimäkeläisvaltuutettu onkin pyöritellyt mielessään asiattoman palautteen merkitystä sille, haluaako ylipäätään enää jatkaa puurtamistaan.

Eräs valtuutettu totesi ”yleisen öyhytyksen ja sosiaalisen median järjettömyyden” latistavan intoa ja halua jatkaa.

– Vaikka en olekaan saanut henkilökohtaista negatiivista palautetta, olen osa valtuustoa, joten se (palaute) kuitenkin koskettaa minua, sanoo Pilvi Uuttu (vas.).

Palaute kuten kaupunkilaisten viestit heidän huolistaan ja toiveistaan ovat toki valtuutettujen mielestä olennainen osa poliitikon työtä. Myös tiukkaakin kritiikkiä on kyettävä julkisessa tehtävässä ottamaan vastaan.

Osa toteaakin, ettei palaute sinänsä vaikuta mitenkään jatkohaluihin.

Mutta palaute ei voi olla asiatonta ja henkilöön menevää.

– On uhka demokratialle, jos palautteella pystytään vaikuttamaan siihen, ketkä uskaltaa olla ehdolla, Lauri Jormanainen (sd.) tähdentää.

Verraten monella jatkon puntaroinnissa painavat myös ajankäyttö luottamustehtävän sekä perheen, työn tai opiskelun välillä.

Luottamushenkilön työ vaatiikin Miia Nahkurin (sd.) mukaan yhä enemmän tietoa maailmanmenosta ja yhä laajempien kokonaisuuksien hahmottamista, minkä vaikeutta lisää kuntatalouden kiristyminen.

– Varsinkin ykköspaikoilla tehtävien hoito muuttuu koko ajan enemmän ammattimaiseksi, hän lisää.

Myös Tiina Mämmelä myöntää inhottavan palautteen jälkeen miettineensä, onko puurtaminen kaiken väärtti. Hän pukee sanoiksi monen mietteet vaalien alla:

– Kaikki se aika, jonka käytän asioihin perehtymiseen, tuhansien sivujen lukemiseen ja eri tilaisuuksissa istumiseen on pois perheeltäni ja vapaa-ajastani.

– Toisaalta se, kun saan positiivista palautetta ja kiitosta siitä, että olen pitänyt ihmisten puolia, saa miettimään, että tavallisena kuntalaisenahan tässä ollaan tavallisten kuntalaisten asioita ajamassa.

Kuntavaalit

Valtaosalla päätös ehdokkuudesta auki

SDP: Ehdolla Kari-Veli Lehtonen, Ari Ruottinen ja Silja Nurmi. Jere Mattila jää pois oikeustieteen opintojen vuoksi.

Kokoomus: Ehdolla Jyrki Hapulahti, Petri Siivonen, Eija Aittola, Riku Bitter. Pois jäävät konkarit Marja Tarkkonen, Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen.

Vasemmistoliitto: Ehdolla Erja Hirviniemi, Juha Hiltunen ja Matti Liimatainen. Pois jäävät: Pilvi Uuttu, Janne Yrjölä; osin vakanssinsa vuoksi kaupungilla.

Vihreät: Ehdolla Sari Jokinen. Paikkakunnalta muuttaneet pois Eero Yrjö-Koskinen ja Hanna-Leena Islander.

Kristilliset: Ehdolla Päivi Räsänen, Hannele Saari, Ismo Portin.

Perussuomalaiset: Ehdolla Jari Heikkinen ja Riikka Tervatuli.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut