Riihimäellä on nyt tarjolla lääkettä kulttuurinnälkäisille – Visiitti-näyttelyssä esillä 55 taiteilijan teoksia

Näyttely: Uudenmaan Kuvataide-järjestön näyttelyssä on esillä teoksia 55 taiteilijalta.

Visiitti-näyttelyn juryttäjä Merja Ilola ja Riihimäen Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Vicky Maaranen pitävät nyt avoinna olevaa näyttelyä hyvätasoisena ja mielenkiintoisena. Kuvassa Janne JJ Virtasen Spiccato-teos. Elise Saarikko

Elise Saarikko

– Taideteos on mielestäni aina silta tekijän ja katsojan välillä, totesi taidehistorioitsija Merja Ilola Uudenmaan Kuvataidejärjestön Visiitti-näyttelyn avajaisissa Riihimäen Matkakeskuksen Galleria Tärinässä.

Visiitti-näyttelyn juryttäjänä toiminut Ilola pohti puheessaan viime vuosisadalla tapahtunutta taidealueiden monipuolistumista.

Galleria Tärinässä ei taidealueiden rajoja ole paljonkaan rikottu, vaikka näyttelytila antaisi siihen mahdollisuuksia.

– Toivoisin, että taiteilijat vapautuisivat kaavoista ja toisivat näyttelyihin moni-ilmeisiä teoksia. Nyt näyttelyyn tuotiin maalauspainotteisia teoksia, jotka tekniikaltaan ovat hienoja. Ilmaisun puolella on vielä kehittämisen varaa, Ilola totesi.

Ilola sanoo huomanneensa näyttelyn pystytyspäivänä, miten monet tekijät olivat yllättyneitä siitä, mikä heidän teoksistaan lopulta pääsi näyttelyyn.

– Taiteilija näkee oman teoksensa eri tavalla kuin juryttäjä ja yleisö.

Toivoisin, että taiteilijat vapautuisivat kaavoista ja toisivat näyttelyihin moni-ilmeisiä teoksia.

Ilola sanoo tehneensä näyttelyvalinnat katsomatta tekijän nimeä ja koulutustaustaa. Hänelle tärkeintä on teoksen puhuttelevuus, ei tekijän tunnettuus. Näyttelyyn pääsyyn vaikuttaa tietysti myös teoksen vuoropuhelu muitten samaan teemaan valittujen kanssa. Hyvä esimerkki ovat näyttelyn kaupunkikuvat, joissa tunnelma säilyy rikkoutumatta.

Abstrakteja teoksia on näyttelyssä muutama, samoin lähellä naivismia olevia teoksia. Juryttäjän iloksi muutama veistoskin löytyy.

– Tärinään sopisivat myös installaatiot, mutta taiteilijan pitäisi itse tulla kokoamaan ne.

Uudenmaan Kuvataidejärjestön Visiitti-näyttelyn tämänvuotinen järjestäjä on Riihimäen Kuvataiteilijat. Mukana on teoksia myös muilta jäsenyhdistyksiltä: 64 teosta yhteensä 55 taiteilijalta.

– Näyttelyssä ei ollut ennalta annettua teemaa. Juryttäjän vaativana tehtävänä on löytää sähköpostissa lähetetyistä teoskuvista teemat ja kokonaisuus. On parempi, että teoksissa on valinnanvaraa kuin että niitä olisi vain vähän, kertoi Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry:n puheenjohtaja Vicky Maaranen.

Uudenmaan Kuvataiteilijoissa on tällä hetkellä 15 jäsenjärjestöä, uusimpana Suomen Taiteilijat. Jäseniä on lähes 2 000.

– Ilahduttavaa on, että nuoria taiteilijoita on tullut viime aikoina paljon mukaan.

Maaranen pitää tärkeänä mahdollisuutta järjestää taiteilijoille esiintuloja. Hän kertoo, miten ankean ja ”kaikki kiinni”- kevään jälkeen ihmisillä on kulttuurinnälkä. Taidetta halutaan nähdä ja kokea.

Visiitti-näyttely 2020 Galleria Tärinässä Riihimäen rautatieasemalla 24.10. asti. Näyttely on avoinna ma-pe klo 13–18 ja la klo 11–16.

Korjattu 15.10. kello 8.30: Korjattu Vicky Maarasen titteli. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että hän olisi Riihimäen Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtaja. Riihimäen Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja on Seija Koskela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.