Suojelukoirien kisassa oli kova kärki Hyvinkäällä – voitto ja kolmas sija paikallisille koirakoille

Koiraharrastukset: Suojelukokeessa arvioidaan koiran tottelevaisuus ja puolustushalu.

Alina Paukkusen koira Vanja on juuri löytänyt maalimiehen ja tarraa pehmustettuun käsivarteen. Kun ohjaaja käskee, koira irrottaa heti otteensa. Elise Saarikko

Elise Saarikko

Suomen parhaat suojelukoirat mittelivät sunnuntaina mestaruuksista Hyvinkään Sveitsin koirakentällä, kun Hyvinkään Käyttökoirat ry järjesti belgianpaimenkoirien IGP-rotumestaruuskokeen. Samalla kisa oli karsinta ensi keväänä Kreikassa järjestettäviin MM-kisoihin.

Hyvinkään Käyttökoirista mukana oli kuusi koiraa ohjaajineen.

Hyvinkääläinen Seppo Hursti on pitkän linjan koiraharrastaja ja työlinjaisten belgianpaimenkoira malinoisien kasvattaja, joka toimii myös palveluskoirakoetuomarina. Hänellä on itsellään kolme suojelukoiraa, mutta kisaan hän osallistui yhden koiran kanssa.

– Kisan kärjen taso on kova, totesi 12 maailmanmestaruutta koirineen saavuttanut Hursti.

Hän on kasvattanut myös huumekoiria poliisin käyttöön. Äskettäin yksi kasvatti voitti jokavuotisen huumekoirakisan.

Hursti oli tyytyväinen viikonlopun kisan osanottajamäärään eli pariinkymmeneen kasvattajaan koirineen. Korona on vaikuttanut myös koiraurheilukisoihin, mutta nyt lajista innostuneita tuli paikalle eri puolilta maata.

Lauantaina kisassa oli jäljestysosuus ja sunnuntaina suojeluosuus, jossa tuomarit tarkkailivat koirien tottelevaisuutta, puolustushalua ja taistelutahtoa.

Kokeessa koiran on kohdistettava torjuntansa koulutetun avustajan eli maalimiehen vahvasti topattuun hihaan ja irrotettava otteensa välittömästi ohjaajan käskystä.

Avustajalla on pehmustettu patukkka, jolla hän uhkailee koiraa ja näin arvioi sen henkistä rohkeutta.

Suojelukokeeseen oikein koulutettu koira ei ole vihainen eikä vaaraksi ympäristölleen. Koira kohdistaa taistelun ainoastaan suojavarusteisiin puettuun henkilöön, joka innostaa koiran puremaan suojahihaa.

Lajin harrastaminen edellyttää koiralta tasapainoista luonnetta ja ohjaajalta pitkäjännitteisyyttä ja vastuuntuntoa.

– Suojelukoiran kasvattaminen aloitetaan jo seitsemän viikon iässä. Tärkeää on työskentely ohjaajan kanssa ja palkitseminen ruualla, Hursti kertoo.

Hursti kasvattaa työkoiriksi belgianpaimenkoira malinoiseja, koska ne ovat energisiä, voimakkaita ja nopeita sekä vielä iäkkäinäkin leikkisiä.

Riihimäkeläinen Mia Skogster käy harjoittelemassa koiransa Inspiksen kanssa Hyvinkäällä. Jäljestysosuus meni hyvin, mutta suojeluosuudessa oli pieniä hallintaongelmia. 14-vuotiaana koiraurheiluharrastuksen aloittanut Skogster on koirakouluttaja, joka valmentaa työkoiria kokeisiin eri puolilla maailmaa.

Hän on voittanut kaksi maailmanmestaruutta, ja toivoo nytkin pääsevänsä Inspiksen kanssa kisailemaan Kreikkaan.

– Kisoihin valmistautumisessa tarvitaan hyvän peruskoulutuksen lisäksi uskoa omiin ohjaajankykyihin sekä urheilupsykologiaa, Skogster kertoo.

Hyvinkään Käyttökoirille menestystä

Hyvinkään käyttökoirien sijoitukset olivat hienot eli sijat 1, 3, 4, 8, 9 ja 15.

Voiton vei tuli Miia Kiviaho koiransa kanssa, toiseksi tuli Jari Skogster ja kolmanneksi Mia Skogster.

Hyvinkään Käyttökoirien maalimiehenä on toiminut Ari Saari, joka valmistaa ja treenaa koirat suojeluosaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.