Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Linnan juhlien peruuntuminen ei harmita alueen kansanedustajia: "Ehkä jatkossa juhlat voisivat toteutua pienemmällä porukalle"

Juhlat: Itsenäisyydestä saa olla ylpeä ja sitä voi juhlistaa kotioloissakin.

Hyvinkääläinen kansanedustaja Leena Meri (ps.) ei ihmetellyt presidentin linnan juhlien peruuntumista. Tasavallan presidentin kanslia ilmoitti syyskuun lopulla, ettei perinteisiä linnan juhlia tänä vuonna järjestetä.

– Siellä on aika ahdasta ja kuumaa, juhlia ei koronan aikana olisi todellakaan pystytty pitämään. Esimerkiksi juhlavieraitten odotustilat ennen varsinaisen juhlan alkua ovat todella pienet. Tartuntavaara olisi ollut kova, Meri pohtii.

Leena Meri aikoo linnan juhlien sijaan juhlistaa itsenäisyyspäivää käymällä suomenhevosensa Akun luona Ridasjärvellä. Se on mukana sosiaalisessa hevostoiminnassa ja on siinä loistava.

Meren mielestä kansanedustajat voisivat muutenkin vuorotella linnan juhliin osallistumisessa. Sen sijaan tilaisuudet sankarihaudoilla voitaisiin lähettää esimerkiksi paikallislehtien kautta netissä kotiin niille, jotka eivät enää jaksa tai pysty itse lähtemään paikalle.

– Tasavallan presidentin puhe on tärkeä osa itsenäisyyspäivää.

Meren äidin puoleinen suku on rajan takaa Hiitolasta, joten itsenäisyyspäivä on hänelle äärimmäisen tärkeä. Hänen äitinsä syntyi evakkomatkalla 1944.

Itsenäisyypäivä on toivon mukaan monelle hiljentymistä ja perheen kanssa yhteydenpitoa.

Leena Merelle on vierasta itsenäisyyspäivän kerskaluonteisuus ja pukujen esittelyt. Hänen mielestään korona-aika on ehkä tuonut jotain hyvääkin, jos tuhansien eurojen pukujen esittelyt jäävät väliin.

– Itsenäisyyspäivä on toivon mukaan monelle hiljentymistä ja perheen kanssa yhteydenpitoa. Toivon, että isänmaallisuudesta voisi ja saisi olla ylpeä.

Riihimäkeläinen kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) toivoo, että ihmiset nousisivat sohvilta juhlimaan vaikka pienissä piireissä itsenäisyyttä. Hänen mielestään itsenäisyyspäivän juhlinta voisi olla muutakin kuin televisiosta seurattua pukukavalkadia.

– Olen huomannut, että nuoret arvostavat itsenäisyyttä ja haluavat pukeutua juhlavasti. On tosi kivaa, kun itsenäisyyden juhlintaan osallistutaan itse eikä olla vain katsojana.

Räsänen on itse nauttinut Linnan juhlissa eniten veteraanien kertomuksista. Hän pitää hyvänä asiana sitä, että presidentti on tuonut esiin nimenomaan veteraaneja ja heidän kokemuksiaan.

– Toivon, että pian löytyy rokote koronaan, ja elämme jo ensi vuonna normaalia elämää. Linnan juhlilla on pitkät perinteet, mutta ehkä jatkossa juhlat voisivat toteutua pienemmällä porukalle, Räsänen pohtii.

Korjattu 15.10. kello 8.34: Leena Meren äidin syntymävuosi.

Hyvinkään nelosluokkalaisten itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto ei toteudu perinteisellä tavalla – luvassa korvaava tilaisuus