Kanta-Hämeessä uusi suositus: yksityistilaisuuksissa enintään 20 henkeä – esimerkiksi perhejuhlista lähtee usein pitkiä tartuntaketjuja

Tällä tartuntavauhdilla Kanta-Häme on pian koronan leviämisvaiheessa Sally Järvelän ja Iisakki Kiemungin mukaan. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Yksityisten tilaisuuksien osallistujamäärä olisi syytä rajoittaa 20:een Kanta-Hämeessä.

Maakunnan pandemiaryhmä suosittelee, ettei ensi maanantaista lähtien sitä isompia yksityistilaisuuksia järjestettäisi kolmen seuraavan viikon aikana.

– Suosituksesta on tarkoituksella jätetty pois joukkue- ja kilpaurheilu, jossa on jo paljon omia ohjeistuksia, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Sairaanhoitopiirin viestintäpäällikön Iisakki Kiemungin mukaan yksityistilaisuuksissa kuten perhetapahtumissa on löytynyt runsaasti tartuntoja ja tartuntaketjuja, koska niissä ei pystytä pitämään turvavälejä ja tartunnat siten leviävät helposti.

– Myös alle 20 hengen tilaisuuksissa toivotaan, että hygieniaohjeita noudatettaisiin, Järvelä lisää.

Hän tähdentää, että tämänkaltaisissa linjauksissa on otettava huomioon myös kunkin alueen resurssit hoitaa tartuntojen jäljitys.

– Jos tällä suosituksella vältetään useiden kymmenien ihmisten tartuntaketjut, niin se on hyvä tapa saada jäljittämiseen tarvittavat resurssien riittämään, jotta pystyisimme samalla hoitamaan myös muuta hoitoa tarvitsevan väestön ja pitämään yhteiskunnan kuten koulut auki, Järvelä jatkaa.

Kiemunki ja Järvelä myöntävät, että suositus voi herättää kysymyksiä, mikä kulloinkin katsotaan yksityistilaisuudeksi.

– Yksityistilaisuus ei ole avoin kaikille, eikä sinne voi tulla kuka tahansa. Kysymyksiä tullee vaikkapa kuntosalien liikuntaryhmistä ja vastaavista. Sanoisin, että olisi hyvä, jos ryhmät voidaan pitää alle 20 osallistujan kokoisina, Kiemunki toteaa.

Suosituksen mukaan tilaisuuden järjestäjän on varauduttava keskeyttämään se, jos koronaan liittyviä hygienia- ja turvallisuussuosituksia ei pystytä noudattamaan.

Yleisötilaisuuksia, joissa osallistujia on enemmän, voidaan edelleen järjestää ohjeistusten mukaan.

Kanta-Hämeessä todettiin torstaina aikana seitsemän uutta tartuntaa. Tartunnat liittyvät Vaasan opiskelijatapahtumaan, matkailuun ja hämeenlinnalaiseen ravintolaan. Yhtä tapausta ei vielä ole voitu jäljittää.

HUS:n alueella vastaava suositusraja on yhä 50. Johtavan ylilääkärin Anna-Maija Tapperin mukaan koronatilannetta arvioidaan useita kertoja viikossa ja sen mukaan toimien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut