Rajoitukset palasivat vierailuihin sairaalassa Kanta-Hämeessä – korona ottaa kierroksia

Korona on levinnyt Kanta-Hämeessä niin paljon, että vierailuja sairaalaan rajoitetaan keväiseen tapaan. Kuvituskuva Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Vierailuja rajoitetaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstaista lähtien ainakin 8. marraskuuta saakka.

– Oireettomia ja vähäoireisia koronatapauksia on väestössä niin paljon, että on päädytty vierailuissa kevään kaltaisiin rajoituksiin. Meidän on kyettävä takaamaan muihin hoitoihin ja tutkimuksiin tulevien potilaiden turvallisuus, toteaa johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Siten kaikki ylimääräinen oleskelu sairaalatiloissa ja normaalit vierailut ovat kiellettyjä.

– Erikseen voi sopia vierailusta, jos kyseessä on kriittisesti sairas tai saattohoidossa oleva potilas tai tilanteeseen liittyvä erityinen muu inhimillinen syy, hän jatkaa.

Synnytysvuodeosastolla vierailut rajataan terveeseen tukihenkilöön tai toiseen vanhempaan. Poliklinikalle tulijoille sallitaan myös oireeton saattaja.

Torstaina pohdittavana ovat myös mahdolliset suositukset yksityisen kokoontumisen rajoituksista.

Lyhyen suvantovaiheen jälkeen tilanne Kanta-Hämeessä on nopeasti heikentynyt. Viikossa uusia korotatapauksia tullut 37. Ilmaantuvuus on 25 tapausta 100 000 asukasta kohden, Hämeenlinnassa jopa 32.

Testeissä liki 2 prosenttia on positiivisia tuloksia. Karanteenissa on 300-400 kantahämäläistä.

– Epäselviä tartuntaketjuja on 5-6 ympäri maakuntaa, ei vain Hämeenlinnassa, vaan osa myös Riihimäen seudulla, Järvelä mainitsee.

Sairaalahoidossa on neljä. Heistä teholla on yksi riskiryhmiin kuulumaton ja vailla riskitekijöitä oleva, mikä Järvelän mukaan osoittaa myös perusterveiden voivan sairastua pahasti koronaan.

Testauksia on tehty viime viikkoina noin 1 600 viikossa. Pääosin testiin pääsee seuraavana arkipäivänä, mutta paikoin näytteen otto on ruuhkautunut, jolloin odotus on venynyt 2-3 päiväksi.

Lukuja voi pahimmillaan nostaa Hämeenlinnassa Ilveskodissa todettu altistus. Siellä testaukset ovat vielä kesken, mutta toistaiseksi oireita ei ole todettu.

Kanta-Hämeessä on laitteistoa hoitaa teholla jopa 35 potilasta.

– Mutta ilman normaalin toiminnan häiriintymistä voidaan hoitaa kerralla vain viittä koronapotilasta ja samanaikaisesti 1-5 tavallista tehohoitopotilasta.

Tehohoitopotilaiden määrän kasvaessa joudutaan ottamaan käyttöön lisätiloja ja siirtämään leikkaushenkilöstöä koronan hoitoon. Tuolloin leikkauksia jouduttaisiin jälleen vähentämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut