Koronatapaukset jyrkässä nousussa –  viidennes tartunnoista jo karanteenissa olevilla henkilöillä

Uusien koronavirustapausten määrä Suomessa on lisääntynyt viikoittain merkittävästi viimeksi kuluneen kuukauden ajan.

Tautitapausten ilmaantuvuus on jyrkässä nousussa ja positiivisten näytteiden osuus testatuista on jatkanut kasvuaan, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Yli puolessa uusista tautitapauksista tartunnanlähde jää epäselväksi. Näitä suurin osa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa noin 75 prosentissa tapauksista tartunnanlähde jäi selvittämättä.

Viime viikolla noin viidennes koko maan uusista tapauksista todettiin jo karanteenissa olevilta henkilöiltä.

Eniten tartuntoja on saatu perhepiirissä, työpaikoilla, ravitsemisliikkeissä ja harrastuksissa.

Tartuntoja on tullut runsaasti myös muissa yksityiselämän ja vapaa-ajan tilanteissa, kuten kotimaan matkailussa ja yksityisjuhlissa, erityisesti opiskelijoiden juhlissa.

Eri puolilla maata raportoitiin yhteensä 149 joukkoaltistumista. Näistä yli puolet tapahtui oppilaitoksissa, päiväkodeissa tai vapaa-ajan harrastuksissa ja noin kymmenen prosenttia ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

Vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa on tapahtunut runsaasti isoja joukkoaltistumisia, jatkotartunnat ovat olleet yksittäisiä, sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa.

Nuorten ja nuorten aikuisten osuus todetuista koronavirustapauksista on nyt suurempi kuin keväällä. Viime viikolla yli 70 prosenttia todetuista tartunnoista oli alle 50-vuotiailla ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Tartunnoista ylivoimaisesti suurin osa oli kotoperäistä. Vain alle viisi prosenttia tartunnoista on saatu ulkomailta eivätkä nämä tartunnat ole aiheuttaneet juurikaan lisätartuntoja Suomessa.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 18,3 tapausta 100 000 asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla luku oli 12,7.

Viikolla 40 eli viime viikolla ilmaantuvuus nousi 12 sairaanhoitopiirin alueella verrattuna edelliseen viikkoon.

Omien arvioidensa mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa.

Koko Suomessa tapauksia on nyt ilmennyt vähän yli 11 000. Kuolemia on raportoitu 346. Parantuneita arvioidaan olevan noin 8 500, mikä on noin 75 prosenttia todetuista tartuntatapauksista.

Laboratorioiden testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 20 000 näytettä päivässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut