Lukiolaisten korona-arjessa maskisuositus ei paljon paina – Vuorottelu helpottaa tilannetta Hyvinkäällä, Riihimäki valmis nopeisiin järjestelyihin

Jaakko Siekkinen ja Julia Rinta-Pollari kertovat, että maskeja kuluu koulupäivän aikana kaksi kappaletta. Ari Peltonen
Petri Lyy

Petri Lyy

Lukiolaisten korona-arjessa kasvomaskit eivät juuri näy. Hyvinkäällä lukion opetus on jaettu koulu- ja etävuoroihin, Riihimäellä koulua yritetään täyttää väljästi.

Maskisuositus koskee lukioita, ei peruskoulua.

Oppilaiden maski-intoa yritetään Hyvinkään lukiossa tehostaa esimerkillä.

– Henkilökunnalle on annettu vahva suositus maskin käyttöön, sanoo sivistysjohtaja Pentti Halonen.

– Olen kiinnittänyt huomiota, että nuoret käyttävät maskia vain vähän.

Porrastettu opetus on Hyvinkään lukiossa ollut käytössä elokuusta lähtien. Osa ryhmistä on vuorollaan koululla ja osa etäopetuksessa.

Koulut ovat ahtaita.

– Koulut ovat ahtaita, ja vuorosysteemillä pystytään ruokailut ja suojaetäisyydet huolehtimaan kohtuullisen turvallisesti, Halonen arvioi.

Tilat ahdistavat Riihimäen lukiossa, jossa vuorottelu ei ole käytössä.

– Maskisuositus voisi purra paremminkin, toteaa rehtori Kari Jukarainen.

– Ryhmiä ei saada pienemmiksi niin kauan kuin ollaan lähiopetuksessa. Ollaan yritetty järjestää niin, että luokissa istuttaisiin mahdollisimman kaukana toisistaan, mutta talo on vanha ja ryhmät isoja. Aika mahdotontahan se on.

Ruokailu on Jukaraisen arvion mukaan järjestetty turvallisesti. Aiempien kahden ruokailuvuoron sijaan vuoroja on nyt neljä. Lisäksi ruokalasta on vähennetty istuimia.

– Opettajia on kehotettu jättämään ovia auki niin, että opiskelijat voivat mennä välitunnilla valmiiksi luokkaan ettei tarvitse seisoskella ahtaassa käytävässä, Jukarainen mainitsee.

Koronatilanne on Riihimäellä ollut Jukaraisen arvion mukaan rauhallinen, ja se on vaikuttanut siihen, ettei maskisuositus tehoa.

– Teimme keväällä kyselyä siitä, miten etäjakso sujui, ja vastaus oli aika ykskantaan se, että oppilaat haluavat tulla kouluun, Jukarainen kertoo.

– Tilannetta on seurattava ja tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla tehdä päätöksiä rivien harventamisesta.

Lähiopetus miellyttää myös Hyvinkään lukiolaisia. Halonen on huolissaan altistumisista, jotka ovat tulleet nuorten harrastusten kautta.

– Se nähtiin keväällä, minkälainen ongelma on, kun nuorilla ei ole paikkaa harrastuksille. Jos toimimme oikein, pystymme ehkä pitämään paikkoja auki, hän sanoo.

Riihimäen sivistys- ja hyvinvointilautakunta on delegoinut tilapäiset opetusjärjestelyt sivistysjohtaja Jarkko Niiraselle, joka sanoo päätösten syntyvän tarvittaessa nopeasti.

– Ruokailua tai aterioiden noutoa on jo suunniteltu, hän mainitsee.

– Ruokapalvelujen järjestäjän Palmian arvio on 1–2 päivää, tilanteesta riippuen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut