Riihimäellä todettu yksi uusi koronatartunta – Kanta-Hämeessä hetkellinen suvanto – tartunnoissa eletään silti yhä kiihtymisvaiheessa

Johtajaylilääkäri Järvelä tähdensi maskien ja muiden suositusten noudattamista nyt, kun koronan vauhti kiihtyy. Ari Peltonen
Pia Herme

Pia Herme

Uusia koronatartuntoja on todettu kolme Kanta-Hämeessä viimeisen vuorokauden aikana. Niistä yksi on Riihimäeltä, jossa tartunnan lähde on todennäköisesti Uudellamaalla. Muut tapaukset ovat Hämeenlinnassa ja Janakkalassa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kuvailee tilanteen elävän koko ajan.

– Koronatapausten tiukka nousu on nyt hieman taittunut, mutta THL:n kriteereiden mukaan olemme Kanta-Hämeessäkin yhä taudin kiihtymisvaiheessa.

Viimeisten kahden viikon aikana Kanta-Hämeessä on ollut parisenkymmentä uutta tapausta. Ilmaantuvuusluku on 14 per 100 000 asukasta, kun luku toissaviikolla oli 20.

Sairaalahoidossa on kaksi, karanteenissa noin 200 kantahämäläistä.

– Tartuntaketjut ovat edelleen merkittävän isoja ja koskevat pahimmillaan kymmeniä ihmisiä.

Onneksi iso osa sairastuu karanteeninsa aikana.

– Onneksi iso osa sairastuu karanteeninsa aikana eli oikeassa paikassa kotonaan, jolloin uusia tartuntaketjuja ei pääse syntymään, hän lisää.

Järvelä toteaakin, että tilanne on nyt parempi kuin keväällä, sillä muun muassa valmiudet, tartuntojen jäljitys, testaukset ja viruksen käyttäytymisen tuntemus ovat korkeammalla tasolla.

THL:n ja ministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina ohjeistettiin maskien käyttöön koko Suomessa. Järvelän mukaan maakunnan suositukset pysynevät ennallaan. Suosituksena on, että maskeja käytetään toisen asteen kouluissa, liikuntapaikoilla ja ylipäätään paikoissa, joissa turvavälin noudattaminen ei ole mahdollista.

Kanta-Hämeen sairaalassa maskia on käytetty pitkään asiakastilanteissa, mutta vastedes sairaalan työntekijät käyttävät aina maskia kaikkialla sairaalassa ollessaan kontaktissa muiden kanssa.

Nykyisessä kiihtyvässä tilanteessa Järvelä tähdensi maskin käytön olevan entistä tärkeämpää.

– Oireettomat kantajat ovat merkittävässä roolissa; yli 60 % tartunnan saaneista ihmisistä voi tartuttaa jo 1-2 päivää ennen oireiden alkua, hän perustelee.

Myös Kanta-Hämeessä COVID 19 -tartunnat ovat keskittyneet erityisesti nuoreen väestöön. Tyypillisesti altistumisia on ollut urheilujoukkueissa, kouluissa ja perhejuhlissa sekä ravintoloissa.

Järvelä kertoi torstaisessa tiedotustilaisuudessa myös ikävistä yksittäistapauksista. Niissä henkilöt ovat lähteneet oireistaan huolimatta liikkeelle ollessaan itse tai heidän perheenjäsenensä karanteenissa; nuhatukkoisuudesta on itse päätelty, ettei se ainakaan koronaa ole.

Tuleva syysinfluenssakausi pakottaa Järvelän mukaan lisäämään testauksia.

– Jos viikolla 38 testejä 1 600, niin syksyn kuluessa määrä lienee 4 000-6 000.

Yhdessä perusterveydenhuollon kanssa on suunnittelussa miten riskiryhmät saisivat influenssarokotteen ilman massarokotuksia.

Järvelä muistuttaa, että niin koronan kuin syysinfluenssan torjumisessa auttaa, jos ihmiset käyttävät maskeja ja käyttäytyvät muutoinkin suositeltujen turvatoimien mukaan.

Leikkauksia lisätään

Koronan vuoksi muiden sairauksien hoitovelka on kasvanut, minkä vuoksi sairaanhoitopiiri lisää leikkauksia vapaaehtoisen lisätyön voimalla. Lisäksi lisää leikkaussalitilaa -ja henkilöstöä vuokrataan Mehiläisestä. Toimenpiteen tekijä ja potilas tulevat keskussairaalasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.